Zavděčit se dětským mlsným jazýčkům nemusí být vždycky jednoduché. Je ale pár jídel, s nimiž to bude tutovka. Takže ať už vymýšlíte snídaně, svačinky, obědy či večeře pro vašeho malého strávníka, nebo se chystáte hostit bandu dětí vašich kamarádek, náš článek vám může být dobrou inspirací.

Ovocná přesnídávka

Ovocné přesnídávky a ovocná pyré jsou jedno z prvních opravdických jídel, které dítě ochutná. Kromě toho, že jsou příjemně sladké, jsou navíc i zdravé a nabité vitamíny. Pomixovat můžete snad všechny druhy ovoce, na které si zrovna vzpomenete, takže lze objevovat a zkoušet stále nové a nové kombinace.

Příprava ovocných přesnídávek vám moc času nezabere a zvládne ji opravdu každý. A pokud to s přesnídávkami myslíte opravdu vážně, pořiďte si parní hrnec s mixérem, který využijete i při přípravě masozeleninových příkrmů.

Pyré můžete připravovat i podávat denně čerstvé, nebo si navařit a zavařit pár skleniček do foroty. Dobré a kvalitní ovocné přesnídávky se samozřejmě dají i koupit. Ovocné pyré můžete servírovat ke svačině, nebo přimíchat do bílého jogurtu k snídani.

Obilná kaše

Kašičky jsou mezi dětmi oblíbené už od první lžičky. Jsou vydatné a proto se hodí buď k snídani nebo před spaním k večeři. Kaši buď můžete připravit úplně z gruntu z vybrané oblíbené obiloviny a mléka, nebo si můžete práci trochu ulehčit a sáhnout po instantní kaši. Chutnat budou určitě obě.

Je lepší mléčná nebo nemléčná kaše? To jsme rozebírali v minulém článku -->

Piškot

Znáte nějaké dítko, které by si nepochutnalo na piškotech? My ne. Piškoty jsou sázka na jistotu i v případě, že máte doma nejedlíka. Jasně, není to zrovna potravina, kterou by se měl prcek ládovat od rána do večera, ale jako občasná svačinka budou jistě oblíbené. Navíc můžou piškoty sloužit i jako základní surovina pro přípravu vydatnějších svačinkových dezertů. Vyskládejte piškoty na dno misky, potřete vrstvou tvarohu smíchaného s jogurtem a poklaďte čerstvým ovocem. Vrstvení opakujte, dokud vám to miska dovolí. A voilà, super sváča je na světě.

Celou tuhle pochoutku můžete ale ještě povýšit, pokud se rozhodnete upéct domácí piškoty nebo domácí piškotové těsto.

Pribináček

Pribináček je chutná snídaně nebo svačinka. Zároveň je to i fikaný způsob, jak dostat do dítěte nějaké ty mléčné výrobky. Seženete ho dnes v každém obchodě, ale zvládnete si ho udělat i sami doma. A ještě na tom něco ušetříte. Stačí vám k tomu vanička polotučného tvarohu (250 g), cukr a kelímek smetany ke šlehání (200 ml). Tvaroh doslaďte podle chuti, smetanu vyšlehejte do tuha a pomalu vmíchejte do oslazeného tvarohu. Pak už jen stačí naplnit skleničky a podávat.

Rajská polévka

Tak trochu kyselá, tak trochu sladká, tak trochu slaná. Kombinace tří chutí, na kterou děti nedají dopustit. Když do ní ještě navíc zavaříte rýži nebo drobné polévkové těstoviny a naservírujete ji ve velké misce, bude z ní pěkně vydatný oběd.

Vajíčková pomazánka

Vaječný žloutek obsahuje pro dítě cenné látky, proto je určitě dobré ho jednou za čas do jídelníčku zařadit. Sám o sobě ale moc nechutná. Pokud ho schováte do pomazánky, kterou děti zbožňují, je to win-win situace. Pomazánku navíc připravíte snadno, a to i v módu „co dům dal“. Její složení totiž není úplně striktní a bude fungovat na vícero způsobů.

Základem jsou natvrdo uvařená, nasekaná nebo nastrouhaná vejce. K nim přidejte pojivo, kterým může být buď tvaroh, čerstvý sýr, pomazánkové máslo nebo jejich kombinace. Doplňte červenou nebo bílou cibulí, jarní cibulkou, pažitkou či řeřichou a na závěr podle chuti dosolte, dopepřete a dochuťte hořčicí.

Dušená mrkev s hráškem

Rychlý a jednoduchý oběd, který chutná za každých okolností. Na pánvičce si připravte máslovou jíšku a vmíchejte do ní sterilovaný hrášek s mrkví. Podle potřeby podlejte, dokořeňte a povařte do zhoustnutí. Podávejte s bramborem a dušeným masem, ideálně ve slušivém nádobí.

Kuře na paprice

Česká klasika nás nikdy neomrzí. Teda hlavně naše děti nikdy neomrzí. Smetanová omáčka, bílé maso a k tomu kolínka, rýže nebo domácí knedlík. To je prostě mňam. Recept najdete tady -->

Sušenky

Se sušenkami je lepší začít co nejpozději, ale když už se do mlsání jednou pustíte, zkuste na to jít trochu zdravěji. V obchodech bedlivě čtěte etikety a snažte se vyhnout zbytečným éčkům a přemíře cukru. A vůbec nejlepší bude, pokud si je upečete sami. Receptů je na internetu spousta, my vám prozradíme náš oblíbený – mrkvové sušenky.

Sušenky neučte prcka mlsat mezi jídly, ale snažte se je spolu s jogurtem nebo kouskem ovoce pasovat na svačinku.

Brambory s tvarohem

Skromné jídlo našich babiček, ale vždyť v jednoduchosti je přece krása. A umí to ocenit i děti. Brambory můžete uvařit nebo upéct v troubě a tvarohový dip snadno ukuchtíte z tvarohu, jogurtu a kousku zakysané smetany. Dochutit ho můžete solí, pepřem a zelenými bylinkami.

Náš tip: Nahraďte obyčejné brambory batáty. Batáty mají moc příjemnou chuť. Jsou trochu sladší, takže dětem chutnají ještě o kousek víc.




Zdroj fotografií: Depositphotos.com