Na rčení “jste to, co jíte” je mnoho pravdy. Správný jídelníček je pro zdraví každého z nás zcela zásadní. V období kojení závisí na správném stravování zdraví maminky i miminka. Podívejte se, kterým potravinám se během kojení vyhnout.


Všechno, co sníte, vypijete, nebo jinak zkonzumujete, se totiž vstřebává do těla a následně i do vašeho mateřského mléka. Myslete na to a aspoň na těch několik zásadních měsíců zcela vypusťte z jídelníčku následující potraviny. 

#1 Alkohol, kofein a cigarety

Alkohol si při kojení pokud možno odpusťte úplně. Kojenci nemají dostatečně vyvinutá játra a odbourat i menší množství alkoholu v mateřském mléce jim tak může způsobit značné potíže. Kromě toho alkohol může způsobit opoždění jejich psychomotorického vývoje a celkovou únavu.

Kofein v mateřském mléce může miminko podráždit, takže bude neklidné a bude mít problém usnout. S kávou a dalšími potravinami obsahujícími kofein proto také šetřete.

Alkohol i káva vás navíc dehydratují, takže tělo nemusí mít dostatek tekutin pro tvorbu potřebného množství mateřského mléka. Proto myslete na pravidelný přísun tekutin (ideálně čisté vody nebo neslazených nápojů). Ty navíc pomohou vašemu tělu s regenerací a detoxikací.

Ohledně škodlivosti cigaret toho bylo napsáno mnoho. Takže jen připomeneme, že kouření představuje jen samá negativa – pro vás i miminko.

#2 Výrazně kořeněná jídla

Milujete pálivou asijskou kuchyni? Pokud zrovna kojíte, zkuste aspoň na chvíli najít zalíbení v méně výrazných chutích. Chilli, kari, ale třeba i česnek totiž vašemu miminku určitě šmakovat nebudou. Kvůli příliš výrazným chutím by vaše dítě mohlo začít i zcela odmítat kojení.

Zajímavé je, že se kojícím ženám většinou nedoporučuje ani konzumace citrusových plodů. Ovoce jindy považované za symbol zdravé výživy je totiž hodně kyselé – a trávicí ústrojí maličkých kojenců ještě není schopno si poradit s kyselinami. Ty by mohly způsobit zvracení nebo ošklivou vyrážku. Vitamín C proto čerpejte z méně agresivních potravin – dejte si mango nebo ananas.

#3 Alergeny

Žádná maminka asi není taková masochistka, aby úmyslně jedla potraviny, na které má alergii. Při kojení ale myslete kromě svých alergenů i na ty partnerovy. Je vysoká pravděpodobnost, že vaše dítě bude některou z těchto alergií trpět také.

Mezi nejčastější alergeny patří:

  • oříšky
  • mléko a mléčné výrobky
  • mořské plody
  • vajíčka
  • sója
  • ryby
  • pšenice

#4 Nadýmající potraviny

Trávicí trakt dítěte ještě není plně vyvinutý a teprve se v něm tvoří mikroflóra zajišťující hladký průběh trávení. To je také důvod, kvůli kterému kojenci trpí plynatostí a větry z nich lítají všemi směry. Proto stojí za to omezit příjem nadýmajících potravin.

Mezi hlavní potraviny zapříčiňující nadýmání patří:

  • luštěniny
  • čerstvé bílé pečivo
  • květák, kapusta
  • sladkosti (potraviny obsahující rafinovaný cukr)
  • všechny kynuté potraviny (např. knedlíky).

#5 Nepravidelné a monotónní stravování

Kromě toho, co (ne)jíte, záleží i na tom, kdy jíte. Ideální je rozvrhnout si denní menu na 5 menších jídel v průběhu celého dne. Zajistíte tak svému tělu pravidelný průběžný přísun živin a nebudete přetěžovat svoje trávení.

Vždy myslete na to, že kromě sebe krmíte i dalšího rychle rostoucího človíčka. A ten pro správný růst potřebuje celou škálu živin, vitamínů a minerálů. Proto by vaše strava měla být pestrá a vyvážená. Zařaďte spoustu ovoce a zeleniny (hlavně té listové), vajíčka, červené maso, oříšky (třeba mandle), celozrnné pečivo, rýži, těstoviny a brambory. Pro přesnídávky je ideální hummus nebo jogurt.

Pokud se náhodou zapomenete a sníte něco, po čem vašemu miminku kojení nechutná, řešení je snadné. Použijte odsávačku mateřského mléka, díky které odsajete mléko kontaminované nežádoucími látkami a potravinami. 

Obecně platí, že co je zdravé pro miminko, bude zdravé i pro vás. Takže tím nakonec pomůžete oběma. Určitě není vhodné hladovět nebo držet dietu, právě naopak – kojící maminka by měla být při síle a plná energie. Inspirujte se v našem článku Správný jídelníček pro maminky. Časem plánujeme přidat i další tipy a recepty. 

S jakým jídlem máte při kojení špatnou zkušenost? Podělte se o ni s ostatními kojícími maminkami v komentářích.