Zhubnout po porodu přebytečná kila, zpevnit těhotenstvím zhuntované tělo a dostat se zpátky do formy. Tak na to pomyslí jen pár dní po porodu skoro každá maminka. Kdy s cvičením začít? Jaký druh sportu zvolit? A co když na cvičení není čas ani energie? Všechno víme, tak čtěte!

První nesmělé cviky

Zacvičit si můžete klidně hned v porodnici na oddělení šestinedělí. Na zdejších pokojích někdy bývají k dispozici chytrá lejstra, která nejen že maminku seznámí s chodem oddělení, ale často obsahují i popis cviků, které jsou pro čerstvé maminky vhodné a do kterých se v pauze mezi kojením a přebalováním vašeho novorozeného pokladu můžete s klidným svědomím pustit.

Někdy zase maminky ještě před propuštěním z porodnice navštíví místní fyzioterapeutka, která vám vysvětlí, jak se svým tělem v tuto chvíli nejlépe pracovat. Samozřejmě s ohledem na váš aktuální stav.

Aby ale bylo jasno, o žádném velkém cvičení zatím nemůže být řeč. Během šestinedělí se určitě ještě šetřete. Toto období bývá poměrně náročné a další fyzická zátěž by mohla být spíš kontraproduktivní. V nejhorším případě byste mohla třeba přijít o mléko.

Specifika poporodního cvičení

Pokud vás po porodu trápí rozestup břišních svalů (neboli diastáza), vyhledejte fyzioterapeuta a nechte si doporučit vhodné cviky přímo na míru. Většinou jde o různá dechová cvičení, která pomůžou přímým břišním svalům vrátit se na své původní místo. Obecně platí, že při diastáze je potřeba posilovat hlavně šikmé břišní svaly a naopak vůbec necvičit na přímé břišní svaly, dokud se rozestup neupraví.

Maminky, které rodily císařským řezem, to budou mít zpočátku trochu komplikovanější. Císařský řez je velký zásah do těla, takže odpočinek během šestinedělí tady platí dvojnásob. Existují speciální šetrné poporodní cviky, ale i v tomto případě doporučujeme obrátit se spíš na odborníka (fyzioterapeuta) než na zaručené rady na internetu. Jedině tak budete mít jistotu, že si neublížíte. S nějakou větší zátěží každopádně počkejte, až se jizva pořádně zahojí.

Už dávno je vyvrácený mýtus, že pokud budete při kojení cvičit, přijdete o mléko. Naopak už se objevují názory, že cvičení tvorbu mléka podporuje. Faktem ale zůstává, že při vysoké námaze se do mateřského mléka uvolňuje kyselina mléčná, která způsobuje hořkost mléka. Pokud bude miminko nad mlíčkem po vašem cvičení ohrnovat nos, může to být právě tím. Pak je nejlepší snížit intenzitu a věnovat se klidnějším sportům. A nezapomínejte ani na správný jídelníček pro maminky!

Ideální cvičení pro čerstvé mámy

Jak už jsme zmínili, během šestinedělí to se sportem nijak nehroťte. Úplně bude stačit pár sérií poporodních cviků, které jste si osvojila už v porodnici, a k tomu pravidelné vycházky s kočárkem. V prvních třech měsících po porodu se pak nedoporučují „hopsavé“ sporty. Vsaďte ze začátku spíš na klidnější tempo. Cvičení jako jóga nebo pilates je ideální.

Dobře si zacvičíte i ve speciálních cvičebních kurzech, které jsou zaměřené právě na cvičení pro maminky po porodu. Můžete narazit i na lekce, které jsou přímo určené pro maminky s dětmi, takže nebudete muset ani řešit hlídání. A jakmile se na to budete cítit, můžete dělat vlastně úplně cokoliv. Cvičte tak často a tak intenzivně, jak jen vám to bude příjemné.

Když vám to necvičí

I když strašně moc chcete a těšila jste se na to celé těhotenství, dost možná se ke cvičení vůbec nedokopete. I s tím musí člověk počítat. A co že vás může od sportu krátce po porodu držet stranou?

- Nevyspání a únava

- Nalitá a bolavá prsa

- Ochablé svalstvo pánevního dna

- Nedostatek volného času

Rozhodně ale není třeba věšet hlavu, vždyť za pár měsíců bude zase všechno jinak a uvidíte, že i na vaše oblíbené cvičení se brzy dostane.

Mateřství jako vrcholový sport

Každopádně i když sport jako takový necháte ještě chvíli stranou, mateřství samo o sobě je disciplínou velmi náročnou. Prakticky pořád zvedáte malý kettlebell, jehož váha navíc den za dnem roste, každodenní procházky s kočárkem by vám leckterý nordic walker mohl závidět a pokud se u toho ještě zvládáte slušně starat o domácnost a její další členy, zasloužíte rovnou titul “iron woman”.

I když se to nezdá, tak spoustu energie vydáte i při kojení, takže pokud k tomu budete jen trochu rozumně jíst, poletí kila dolů vlastně sama od sebe. A návrat k vaší původní postavě podpoříte ještě víc, pokud budete nosit vhodné poporodní prádlo.

Zatím jste stále 2v1? Inspiraci pro cvičení v těhotenství najdete v našem předchozím článku -->


Zdroj fotografií: Depositphotos.com