Jasně, že v těhotenství můžete cvičit. Dokonce je to ku prospěchu věci. Klidně dál choďte na aerobik či na jógu a udržujte se v kondici. Je ale pár zásad, které by každá nastávající maminka měla dodržovat. Čtěte dál a dozvíte se, které to jsou.

Proč cvičit?

Cvičení v těhotenství, pokud je aplikováno s rozumem, na vás bude mít blahodárný vliv. Endorfiny vám zlepší náladu a navzdory rostoucímu pupíku se budete cítit fit a nabitá energií. Taky snížíte pravděpodobnost, že vás budou trápit křeče v nohou, zácpa a bolesti zad, které s těhotenstvím přímo souvisí. A v neposlední řadě tuto několikaměsíční přípravku oceníte v den “D” na porodním sále, i o pár týdnů později, kdy se budete dostávat zpět do předporodní formy. Takže pokud máte chuť si zacvičit, hurá do toho.

Začátečnice versus pokročilá

Pokud jste sportovkyně tělem i duší a neumíte si bez pohybu život představit, máme pro vás dobrou zprávu. I s rostoucím bříškem můžete podávat skvělé výkony. Můžete i nadále chodit na lekce aerobiku nebo jógy, můžete si jít po práci zaběhat, vyrazit na kolo, nebo si dát do těla v posilovně. Jen uberte na intenzitě, necvičte nadoraz a buďte na sebe opatrnější.

Platí ono stále dokola omílané klišé, že máte poslouchat své tělo. Kdykoli při cvičení pocítíte něco nepříjemného nebo nestandardního, dejte si pauzu. A sportujte v maximálně pohodlném prádle, které vám udělá službu v těhotenství i po porodu.

Jestliže se se sportem moc nekamarádíte, je těhotenství ta nejméně vhodná doba, kdy s ním začínat. Ale i pro vás bude vhodné trochu zvýšit míru pohybu a udržovat se v rámci možností v kondici. Neočekávají se od vás žádné velké výkony. Úplně bude stačit zařadit občasné procházky, víkendové plavání s partnerem, nebo můžete navštívit skupinové lekce gravid jógy či těhotenské cvičení na balonech. Uvidíte, že i tyto nenáročné aktivity budou mít parádní efekt.

Každopádně ale platí, že kdykoli budete ohledně vhodnosti cvičení na pochybách, obraťte se na odborníka. Na gynekologa, trenéra nebo fyzioterapeuta, záleží koho máte zrovna po ruce.

Na trimestru záleží

Intenzitu a formu cvičení přizpůsobte i stupni těhotenství. V prvním trimestru, kdy je plod nejohroženější, se doporučuje cvičit na 70 % vašeho standardního výkonu. V začátcích to proto nežeňte do extrému, i když ploché bříško k tomu může trochu svádět. Druhý trimestr je z hlediska cvičení nejpřívětivější. Pupík ještě tolik nepřekáží, budoucí rodička se většinou cítí fit a miminko už je v bříšku pořádně zabydlené. V druhém trimestru si sport skvěle užijete. Ve třetím trimestru už se nejspíš setkáte s určitou nemotorností a v závěru i s vyčerpáním a únavou. Proto poslouchejte své tělo a dejte si trochu oraz. Vůbec nevadí, když si ke konci těhotenství trochu zalenošíte. Jedna kraťoučká procházka denně bude úplně stačit.

Na co pozor?

Určitě neprovozujte kontaktní bojové sporty, ani kolektivní sporty s míčem. Riskujete úder do břicha. Kvůli otřesům, které jsou v těhotenství nevhodné, se nedoporučuje ani jízda na koni. Při posilování se vyhněte cvikům na břicho a zvedání činek nad hlavu. Pro milovnice extrémních sportů máme bohužel špatnou zprávu: pobyt ve vyšších nadmořských výškách nebo naopak potápění s přístrojem se v těhotenství také nedoporučuje.

Při žádném sportu nejeďte na maximum, tepová frekvence v těhotenství by neměla přesáhnout 140 tepů za minutu. Hlídejte si i termoregulaci. Jakmile se začnete přehřívat, je na čase trochu zvolnit tempo. Nezapomeňte před cvičením na krátkou rozcvičku a doplňujte dostatečné množství tekutin. Taky nezapomínejte na to, že se vám s rostoucím bříškem mění těžiště těla. Tento fakt může být zrádný, pokud vyrazíte na kolo nebo na inlajny. Tak opatrně!

Být v kondici se rozhodně vyplatí, ale na porod se můžete připravovat i v jiných ohledech. Co všechno můžete pro jeho hladký průběh udělat, se dočtete v jednom z našich předchozích článků.

Kdy necvičit?

V žádném případě se do cvičení nepouštějte, pokud máte rizikové těhotenství, nebo pokud vám to gynekolog nedoporučí.

Necvičte ani v případě, kdy vám to není příjemné, nebo když vás to nebaví. Nikde není psáno, že cvičit musíte. Vše závisí jen na vás a na vašem dobrém pocitu.

Tak co? Vyrazíte ještě dnes na procházku, nebo si raději hodíte nohy na stůl? Ať se rozhodnete tak či onak, přejeme vám na vaší cestě těhotenstvím jen to nejlepší a držíme pěsti do finiše.

A pokud patříte k těm aktivnějším, doporučujeme včas vybrat také lehký sportovní kočárek, který snadno složíte a který vás nebude při vašich sportovních aktivitách omezovat ani jako novopečenou maminku.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com