Domácí porody jsou kontroverzní téma a bývají původcem bouřlivých diskuzí. Na straně jedné jsou zarytí odpůrci domácích porodů, na straně druhé budoucí rodičky, které si neumí ani v koutku duše představit, že tento nejintimnější okamžik prožijí za zdmi porodnice. My dnes nebudeme nikoho soudit. Naopak se zkusíme postavit pěkně na středovou linii a podíváme se na celou věc z obou úhlů.

Domov, sladký domov

Jedním z hlavních důvodů, proč chtějí budoucí maminky rodit doma, je známé prostředí, pohodlí, svoboda a určité soukromí a intimita, kterou domácí prostředí poskytuje. Je to pochopitelné. Doma je doma. A pokud má žena důvěru sama v sebe a nemá strach z možných komplikací, je domácí porod možnou variantou. Rodička si tak sama rozhoduje, kdo bude nebo nebude u porodu a jakým způsobem porod povede – a navodí si tak vytouženou atmosféru.

Nutno ale dodat, že porodnice se v tomto ohledu hodně snaží. K porodu si rodička může přizvat jak manžela, tak kamarádku, dulu nebo vlastní porodní asistentku. Při příjezdu do porodnice je možné odevzdat personálu porodní plán (vlastně takový seznam porodních přání) – v nabídce porodnic často bývá porodní box s vanou a někde budoucím maminkám dokonce vyjdou vstříc i s aromaterapií.

Do domácí pohody to má zatím ještě daleko, ale porodnice se každopádně vydaly správným směrem. Ale pozor – neplatí to plošně, proto je vždy dobré se na místní zvyklosti informovat ještě před porodem.

Být v kontaktu s dítětem

Některé maminky nechtějí dát novorozeně z ruky a stojí si za tím, že pro čerstvé miminko je nejdůležitější nepřetržitý kontakt s matkou. To bývá v porodnici problém, protože standardně hned po porodu dítě zkontroluje pediatr a sestřička provede potřebná vážení a měření.

V domácím prostředí se přirozeně nic takového nekoná a právě to může být důvodem pro porod doma. Tzv. bonding a následný rooming-in už je ale dnes i v porodnicích samozřejmostí, takže kontakt matky s dítětem je v podpořen v rámci možností na maximum.

A epidurál bude?

Porod si člověk zkrátka nenaplánuje. I když je už na začátku křišťálově jasné, že chce rodička co nejpřirozenější porod bez epidurální analgezie, je vcelku pravděpodobné, že během porodu svoje rozhodnutí ještě několikrát změní.

Pokud rodí v porodnici, udělá personál vše proto, aby jí za všech okolností vyšel vstříc. Při domácím porodu to bohužel nejde. Tam se prostě musí zatnout zuby a dotáhnout to do finiše bez epidurálu. A že to někdy může být náročný úkol.

Hra o čas

I úplně bezproblémové těhotenství naprosto zdravé ženy se může během porodu ve zlomku vteřiny zvrtnout. A v tu chvíli začíná hra o čas. Pokud žena rodí doma, má pro tuto životně důležitou partii rozhodně horší výchozí pozici, než pokud leží na porodním boxu v porodnici. Riziko nečekaných komplikací je proto nejvýznamnějším důvodem, proč nerodit doma.

Poporodní péče

Obzvlášť pokud je žena prvorodičkou, může pro ni být prvních pár dní po porodu zázemí porodnice velkou výhodou. Čerstvá máma bývá často psychicky i fyzicky vyčerpaná, hormonálně rozbouřená a přitom se zároveň nachází v úplně nové životní situaci, se kterou se musí vypořádat.

Je toho hodně, co si každá maminka musí osvojit. Ať už je to kojení, odkrkávání, přebalování, manipulace s kojencem, koupání nebo starost o vlastní prsa, která se jí mění před očima. V porodnici je nonstop k dispozici odborný personál, který rád se vším poradí. Kromě toho je o maminku postaráno, takže má možnost věnovat se naplno miminku a vlastnímu zotavování.

Kdy je domácí porod tabu

Přání prožít domácí porod je nutné konzultovat s gynekologem. Ten by měl potvrdit, že je k tomu rodička způsobilá. Domácí porod se nedoporučuje, pokud byl v minulosti proveden císařský řez, nebo třeba pokud je dítě v děloze v poloze koncem pánevním. Rizikových faktorů je určitě mnohem víc, ale to už raději necháme na doktorech.

V každém případě je porod soukromou a intimní záležitostí každé ženy, proto by měla mít možnost se sama rozhodnout, kde a za jakých okolností chce tuhle důležitou chvíli prožít. Na druhou stranu nese rodička odpovědnost i za toho mrňouse, který jí posledních devět měsíců rostl pod srdcem, takže je důležité brát v úvahu nejen vlastní potřeby, ale i zdraví miminka.

Ať už se rozhodnete rodit jakkoli, přejeme vám hladký průběh porodu a klidné šestinedělí. Na závěr jsme pro vás vybrali několik souvisejících článků, které určitě stojí za to si přečíst.


→ Cvičení v těhotenství

→ Jak se nejlépe připravit na porod

→ Co s sebou do porodnice (to se vám bude hodit i při porodu doma)

→ Jak poznat poslíčky od kontrakcí

→ Jak probíhá porod

→ První výbavička pro miminko



Zdroj fotografií: Depositphotos.com