Porod vzbuzuje velká očekávání a často i nejistotu u každé nastávající maminky. Není divu, jedná se opravdu o jeden z nejintenzivnějších zážitků v životě ženy. Možná vás uklidní, když budete vědět, co vás v průběhu porodu čeká. Přečtěte si, co se s vámi a s miminkem bude dít během jednotlivých fází porodu - dob porodních.Doba porodní - otevírací doba

1. Doba porodní - otevírací doba

První dobou porodní začíná celý porod. Projevuje se pravidelnými děložními stahy, tzv. kontrakcemi. Ty způsobují, že se rozevírá a následně zaniká děložní hrdlo, otevírá se tak prostor, aby miminko mohlo ven. Kontrakce žena nemůže ovládat, přicházejí samovolně. S odjezdem do porodnice doporučují porodníci počkat do chvíle, kdy stahy přicházejí pravidelně po 5 minutách. Pokud byste ale měla jakékoliv pochybnosti, neváhejte do porodnice zavolat a poradit se s asistentkou o dalším postupu.

Během 1.doby porodní obvykle praskne plodová voda. Po odtečení plodové vody byste pomalu měla vyrazit do porodnice. Není tomu tak ale u všech žen. V některých případech může lékař nebo porodní asistentka doporučit protržení vaku blan, který plodovou vodu drží. Tento zákrok není nebezpečný ani bolestivý, lékař nebo asistentka o něm ale ženu musí předem informovat.

První doba porodní může trvat různě dlouhou dobu, je to velmi individuální. U prvorodiček je to okolo 10 hodin.

Co se děje s miminkem

Děťátko je během porodu zcela pasivní. Veškerou práci za něj dělá tělo maminky. Děložní stahy silou vtahují hlavičku miminka do porodních cest. Hlavička dítěte musí během 1. doby porodní vytvářet složitý otáčivý pohyb, kterému se říká vnitřní rotace. Branka dělohy se přetahuje přes hlavičku miminka jakoby jste mu oblékala svetr.

2. Doba porodní - vypuzovací doba

Tato doba začíná úplným rozvinutím děložní branky (tzv. zašlá branka) a končí porodem miminka. V této fázi není dítě vypuzováno pouze děložními stahy, ale také aktivním tlačením maminky. Kontrakce jsou častější a intenzivnější než v 1. době. Nutkání tlačit se objeví ve chvíli, kdy branka zajde, kdy hlavička sestoupí do porodních cest. S aktivním tlačením ale maminka musí počkat, dokud jí porodní asistentka nepotvrdí, že hlavička miminka dokončila vnitřní rotaci. Do té doby se maminka musí snažit kontrakce prodýchat, předčasným tlačením by se totiž mohla poranit.

Vypuzování miminka mamince usnadní také vhodně zvolená poloha. Většina porodních asistentek se s maminkami předem domluví, zda preferují polohu na zádech, na boku, ve dřepu nebo v sedě. Je dobré, aby si maminky také řekly, zda chtějí, aby je asistentka případně partner v této fázi povzbuzovali k tlačení nebo jim naopak pomáhali relaxovat v době mezi kontrakcemi.

2. doba porodní trvá průměrně okolo hodiny.

Co se děje s miminkem

Tato doba je pro dítě poměrně náročná. Děloha se totiž stahuje a tím se méně prokrvuje, méně prokrvená začíná být také placenta, na které bylo dítě dosud závislé. Hlavička je sevřená v pánevních kostech, zhoršuje se proto také prokrvování mozku miminka. Nemusíte se ale o své miminko bát, porodní asistentka jej kontroluje pomocí monitorovacího zařízení, díky kterému sleduje činnost jeho srdíčka. V závěru této doby se miminko poprvé přivine na vaše tělo.

3. doba porodní - doba k lůžku

Začínají nejkrásnější okamžiky vašeho života, kdy se postupně budete seznamovat se svým děťátkem. Než ale budete mít od všeho klid, čeká vás ještě porod placenty. Z toho ale nemusíte mít strach. Po několikaminutovém klidu se děloha začne opět stahovat. Stahy ale už nejsou bolestivé, odlučují placentu. Asistentka maminku požádá, aby ještě jednou zatlačila, aby se placenta dostala ven. Porodník placentu důkladně zkontroluje, zda vyšla celá, aby případné zbytky nezpůsobily mamince komplikace.

Poté lékař prohlédne maminku a ošetří případná poranění. Následující dvě hodiny ještě strávíte na porodním sále, už si ale můžete v klidu užívat miminka nebo odpočívat. Po tento čas vás ještě bdue personál sledovat, zda se nespustí krvácení, změří vám tlak a zkontrolují váš celkový stav. Pokud je vše v pořádku, po dvou hodinách budete převezena na lůžkový pokoj.

Uživejte si miminka a snažte se načerpat co nejvíce sil, budete je doma potřebovat :)

A víte, jak poznáte skutečné porodní kontrakce, kterými začíná porod, od poslíčků? 


Zdroj: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc., Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015