Po příchodu domů z porodnice se vám život převrátí vzhůru nohama. Hlavu budete mít nejspíš v oblacích a taky budete mít plné ruce práce s novou situací kolem miminka. Existuje ale pár úředních formalit, které chtě nechtě budete muset vyřídit. Jejich přehled najdete v následujícím článku.

Rodný list dítěte

Rodný list pro vašeho potomka budete nejspíš vyřizovat už v porodnici. Je běžnou praxí, že čerstvé maminky navštíví matrikářka přímo na oddělení šestinedělí a rovnou vyřídí potřebná lejstra. Jeden z rodičů pak jen na matrice vyzvedne hotový rodný list. Proto si do porodnice nezapomeňte vzít oddací list (pro případ přibalte i jeho kopii) a občanský průkaz.

Pokud tatínek dítěte zatím není váš manžel, ale přejete si ho uvést v rodném listě jako otce, pak si na matrice ještě před porodem vyřiďte prohlášení o určení otcovství a dokument vezměte do porodnice s sebou.

Přihlášení novorozence na pojišťovnu

Co nejdřív přihlaste vašeho nového člena rodiny ke zdravotní pojišťovně. Ze zákona na to máte 8 dní, tak to zbytečně neodkládejte. Navíc, není moc nad čím přemýšlet. Nově narozené dítě totiž musí být přihlášeno ke stejné pojišťovně jakou má jeho matka a teprve následně lze uvažovat o změně. Jak dítě na pojišťovnu přihlásit se dozvíte na webových stránkách nebo na infolince vaší zdravotní pojišťovny.

Poplatek za popelnice

I za ty nejmenší miminka se musí platit poplatek za komunální odpad. Nahlaste proto nového člena domácnosti co nejdřív i na obecním úřadě. Ale pozor! Existují i obce, které vyhláškou novorozence od poplatku za popelnice osvobozují. Spoléhat se na to ale nedá. Proto se v každém případě informujte, jak to chodí právě ve vaší obci.

Žádost o porodné

Sociálně slabým rodinám do začátku pomůže finanční injekce – porodné. O tuto sociální dávku si musíte zažádat, a to nejpozději do prvních narozenin dítěte. Výše porodného pro prvorozené dítě je třináct tisíc korun. Na druhé dítě pak dostanete deset tisíc korun. Jestli máte na vyplacení porodného nárok se dozvíte v kalkulačce porodného.

První návštěva pediatra

Sice to není žádná úředničina, ale po návratu z porodnice vás to čeká a nemine, takže to pro pořádek taky zmíníme. Ideálně si najděte pediatra ještě před porodem. Nechte si potvrdit, že přijme vaše miminko do péče. Po návratu z porodnice mu bez zbytečných odkladů zavolejte a dohodněte se na první návštěvě. Ať máte jistotu, že je o miminko dobře postaráno.

Tak, to bychom měli. Teď šup šup, honem všechno povyřizovat, ať se můžete naplno věnovat vašemu nejdražšímu pokladu.

A na závěr ještě jedno aktuální téma, které jsme nemohli na blogu vynechat: Co zaručeně musíte vědět o rodičovském příspěvku na rok 2020.

Zdroj obrázku: depositphotos.com