I když nevolnost v prvním trimestru není nic neobvyklého, dokáže nastávající mamince pěkně pokazit náladu. Sice se říká, že nevolnosti signalizují bezproblémový průběh těhotenství, ale většina těhotných žen by si je stejně raději odpustila. Jejich původ je dosud nejasný, ale přesto existuje řada osvědčených rad, jak s nimi zatočit, nebo je aspoň zmírnit. A právě o nich bude v našem článku řeč.

Nepřátelské pachy a chutě

Během těhotenství se mění čich i chutě. Bývá celkem obvyklé, že to, co vám dřív vonělo a chutnalo, teď nemůžete ani vystát. Snažte se proto aktuálně nepříjemným vjemům, které patří mezi nejčastější spouštěče nevolností, vyhýbat. Často v místnosti, kde pobýváte, větrejte a dopřejte si minimálně jednou denně procházku na čerstvém vzduchu. Pokud vám nedělá dobře ranní cesta do práce v MHD a můžete ji nahradit pěší chůzí, určitě stojí za to si trochu přivstat.

Něco do žaludku

I pocit hladu může být prvním krůčkem k nepříjemné nevolnosti. Doporučuje se proto udržovat žaludek stále plný. Kamkoliv jdete, přibalte si s sebou dostatečně velký proviant a každé dvě hodinky něco malého sezobněte. Nemáte-li úplně pomyšlení na jídlo, cucejte aspoň mentolky nebo žvýkejte žvýkačky. Věřte, že i taková zdánlivá drobnost vám může neskutečně ulehčit od trápení. Každopádně se raději vyhněte tučným, těžkým a překořeněným jídlům, které mohou žaludek ještě víc podráždit. Dobře by vám naopak měly udělat různé suchary a krekry.

Náš tip: Nechte se rozmazlovat a poručte si snídani do postele. Snížíte tak pravděpodobnost toho, že vás nevolnost přepadne hned poté, co vstanete z postele.

Někdo to rád vychlazené

Studené nápoje nebo kousek zmrzliny působí na žaludek blahodárně. Mějte vždy něco z toho po ruce a když půjde do tuhého, zchlaďte se. Spolehlivým lékem je i ledově vychlazená cola. Kalorie teď nepočítejte, jde přece o vaše pohodlí.

Zázvor a citron

Pijte zázvorový čaj, pocucávejte zázvorové bonbony a lízátka, dejte si vodu s citronem a nebo si k citronu, až to na vás zase přijde, jen tak přičichněte. Zázvor i citron jsou totiž vyhlášení pomocníci v boji proti těhotenským nevolnostem a zlepšili náladu už mnoha nastávajícím maminkám. Třeba se k nim budete hrdě hlásit i vy.

Kdy je něco špatně

I když jsme v úvodu zmínili, že nevolnosti jsou v těhotenství běžným jevem, může nastat situace, kdy je lepší obrátit se na doktora. Určitě vyhledejte odbornou pomoc pokud se během zvracení objeví krev nebo pokud do sebe nedostanete během dne vůbec nic.

Pevně věříme, že vám některá z našich rad přinese vytouženou úlevu. A budeme moc rádi, když se s námi o vaše zkušenosti podělíte v komentáři pod článkem. Co zabralo na nevolnosti právě vám?

Mohlo by vás ještě zajímat:

Cvičení v těhotenství

Jak probíhá porod

Jak se připravit na porod?

Jak poznat poslíčky od kontrakcí


Zdroj fotky: depositphotos.com