Téměř každý z nás touží vrátit se z dovolené krásně opálený. Nezapomeňte ale na to, že jemná dětská pokožka se se slunečními paprsky nedokáže spřátelit tak snadno jako ta vaše dospělá. Děti před přímým letním sluncem raději chraňte. Jak si užít pobyt na pláži bez zbytečných nepříjemných následků?

Je důležité si uvědomit, že čím je dítě mladší, tím je jeho pokožka citlivější na veškeré vnější vlivy, tedy i na sluneční záření. Děti by se proto měly přímému sluníčku v letních měsících zcela vyhýbat. Chránit je před spálením je ale potřeba i ve stínu nebo mimo poledne, kdy se pobyt na slunci nedoporučuje ani dospělým.

Do 6 měsíců zapomeňte na krémy

Děti mladší než půl roku by se podle dermatologů neměly natírat opalovacími krémy. Maminky by se pobytu na sluníčku s takto malými dětmi měly vyhýbat. Doporučenou ochranou před paprsky je kvalitní oblečení z lehkých, prodyšných materiálů. Do základní letní výbavičky pro miminka pak samozřejmě patří klobouček, který zakryje celou hlavičku a ideálně i krk.

Při procházkách v kočárku pak dítě skryje slunečník nebo letní stříška. V žádném případě dítě neschovávejte před sluncem pod plenku upevněnou na stříšku. V korbičce pak totiž neproudí vzduch, stoupne teplota a dítě se začne přehřívat, což může být vzhledem k tomu, že dětské tělo má velmi nízkou termoregulaci opravdu nebezpečné.

Sluneční brýle nejsou jen módní doplněk

Od půl roku pak lze začít používat opalovací krémy. Rodiče by ale měli šáhnout pouze po těch určených přímo pro děti. Ty by neměly být parfémované a neměly by obsahovat žádné konzervanty, aby ve spojení se sluncem nedráždily pokožku. Doporučuje se používat ochranný faktor 50+.

Nezapomeňte, že se nestačí namazat pouze ráno. Ochrannou vrstvu je potřeba minimálně co dvě hodiny obnovovat. Krém dětem nanášejte také po každém koupání.

Kromě pokožky je důležité před sluníčkem chránit také oči. Děti by se v létě neměly pohybovat venku bez kvalitních slunečních brýlí. Ty nejsou pouze slušivým doplňkem malých parádnic, chrání zrak dětí před nepříjemným záněty.

Vychytávky na pláž

Pokud si nejste jisti, zda ve vaší dovolenkové destinaci bude dostatek stinných míst, vemte s sebou pro jistotu stan, kterým stín pro hrátky vašich dětí vytvoříte.

Do plážové tašky přibalte také dostatečně velkou láhev s vodou, využijete ji nejen při dodržování správného pitného režimu, který v létě doporučujeme nepodceňovat, čistá voda se vám bude hodit také v případě, kdy nejmenší člen vaší rodiny odhodí dudlík do písku. Umytý ve slané, mořské vodě by asi nebyl ideální.

Pokud rádi objevujete liduprázdné plážičky bez zázemí v podobě sprchy, oceníte vy i vaše děti také vlhčené ubrousky, kterými se budete moci zbavit soli z pokožky.

Poopalovací péče

Nezapomeňte o kůži dítěte pečovat také po skončení letního dovádění. Po delším pobytu na slunci ho vždy namažte vhodnými krémy po opalování, které pokožku zklidní a hydratují.

Krásné léto bez zbytečných komplikací!