Ještě, než s vámi odhalíme tipy, jak na hubnutí, chceme vám jenom připomenout, že jste nedávno dala život vašemu miminku, je to vlastně takový malý zázrak a určitě své tělo hýčkejte a milujte za to, co dokázalo. S hubnutím není kam spěchat, ale pokud se už nemůžete dočkat, až se vrátíte zpět do formy, tak se držte těchto rad.

 

Správné zásoby

Je důležité mít doma jen zdravé jídlo a vyhýbat se nezdravým pochutinám. Jako maminka jste doma většinu dne a vědomí toho, že máte kolem sebe tolik nezdravého, a přitom tak chuťové buňky lákajícího jídla může vaši snahu zhubnout komplikovat. Zdravě neznamená, že vám ani vašemu partnerovi nebude chutnat. Tohle stigma už je dávno tabu.

 

Jezte pravidelně

Vynecháváním jídla a prodlužováním doby mezi jídly můžete ovlivnit tvorbu mateřského mléka. Je tedy dobré držet se 5 jídel denně- 3 hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře) a 2 svačinky.

 

Dbejte na vyváženost jídla a píjte dostatek vody

Během poporodní fáze potřebuje tělo spoustu živin, nepřeskakujte proto žádnou složku plně vyváženého jídla. Váš jídelníček by se měl ideálně skládat z těchto živin-

zelenina 30-60 % z celkového příjmu kalorií

            ovoce 30-40 % z celkového příjmu kalorií

            semínka, oříšky, avokádo 10-40 % z celkového příjmu kalorií

            vajíčka, ryby, mléčné výrobky, maso 10 % z celkového příjmu kalorií

            sladkosti a pochutiny jen výjimečně

Nezapomeňte, že jsme to, co jíme. To co do sebe dáme pak také předáváme našemu dítěti v mateřském mléku – dopřejme mu to nejlepší co může mít.

Ne nadarmo se říká, že voda je životabudič. Nakopne váš metabolismus, vaše pleť bude krásná a hydratovaná a zažene pocit hladu. Z vlastních zkušeností víme, že sklenička studené vody hned po probuzení vás může nakopnout jako káva. Dehydratované tělo je totiž unavené tělo.

 hubnuti kojeni

 

Najděte si chvilku pro odpočinek

Ačkoliv se to může zdát jako nereálný úkol snažte se najít chvilku pro sebe a dbát i na vlastní odpočinek. Pravidelnost je pro miminko vším a pokud budete dodržovat vždy stejný čas odpočinku miminka zvýšíte tak šanci, že i vy si budete moct odpočinout. Anebo jednoduše pošlete tatínka na procházku a vy si tak dopřejte zasloužený odpočinek. Stres ani únava zdravému hubnutí nepomáhají.

Chvilka na pohyb

Pokud se vám nedaří zajít si zacvičit do posilovny, nebo uběhnout maratony, nezoufejte. Je sice  přínosné si trochu procvičit tělo, ale během dne a celkové péči o miminko vaše tělo dostává také pořádně zabrat. Zkuste si udělat malý rituál a choďte na procházky s kočárkem. Hodina chůze denně dokáže velké věci. Skvělým pomocníkem při svižnějších procházkách v každém terénu, nebo při jízdě na kolečkových bruslích vám bude například sportovní kočárek od značky TFK Mono Sport AIR.

 kočárek na sport

Proteiny na hubnutí

Nikdy si neodpírejte vyvážené a plnohodnotné jídlo, právě pokud kojíte jej potřebujete nejvíce. Jako skvělý tip na rychlou svačinku může být proteinový nápoj. Můžete si jej doplnit trochou ovoce, přidat lžičku jogurtu a oříšky anebo vypít jen tak samostatně s vodou či mlékem. Skvěle šetří čas, takže pokud nemáte zrovna prostor chystat si složitější svačinu, za minutku si připravíte lahodný, a přitom zdravý nápoj. Pokud vás začne honit mlsná můžete jí takto spolehlivě a bez výčitek zahnat. 

Při kojení můžete užívat syrovátkový protein, ale pozor na riziko vzniku alergie na kravské mléko u miminka při nadměrnému užívání. Dbejte na obsah vitamínů, vyvarujte se duplicitě s jinými doplňky. Preferujte čisté produkty bez barviv, ochucovadel a kofeinu. Lepší volbou jsou rostlinné proteiny (hráchové, rýžové, sójové), jsou lehce stravitelné, s nízkým obsahem tuků a sacharidů.

Prášky na hubnutí odložte

Místo prášku, které slibují rychlejší hubnutí, ale jsou plné chemie a tudíž naprosto nevhodné pro kojící ženy raději sáhněte po vitamínech, které vám dodají energii a po sportu pomohou zregenerovat svaly. Hořčík je klíčový pro syntézu bílkovin, elektrolytovou rovnováhu a energetický metabolismus. Podporuje nervovou a svalovou funkci, pozitivně ovlivňuje psychiku, snižuje únavu. Jeho rozmanité účinky činí hořčík důležitým minerálem pro celkové zdraví. Beggs Magnesium s přídavkem vitamínu B6 je 100 % vegan, bez lepku, bez laktózy, bez sóji, bez syntetických aditiv a navíc vyroben v České Republice pro těhotné a kojící ženy.

Beggs Magnesium  60 kapslí