Být mámou je krásné i náročné, říká Katka Králová v rozhovoru pro FunBaby. Přečtěte si, jak prožívá mateřství a co jí pomáhá zvládnout ty těžší chvilky. 

Jaké je to být mámou? 

Jak se říká, je to krásné, ale i náročné. Máme štěstí, že Filip je fakt hodné dítě. Samozřejmě ho občas něco trápí, ale pořád převládají ty bezstarostné chvilky. Navíc, když se na Vás ráno usměje, tak mu odpustíte i tu probdělou noc :)

Bála jste se něčeho během těhotenství před porodem nebo jste byla úplně v klidu?

Asi přirozeně jsem se bála, že by mohlo být něco v nepořádku. Přece jen je tolik věcí, co se může pokazit. Narození zdravého člověka mi přijde opravdu jako takový zázrak.

Jaká jste byla “těhule”? Prozradíte na sebe nějaký těhotenský úlet, jaký jste měla?

Zvýšila se mi chuť na sladké, což ocenila hlavně moje mamka, která ráda peče. A taky jsem musela každé ráno snídat jogurt. To mi zůstalo do teď. Jinak jsem si těhotenství užívala do poslední chvíle. 

Na YT otevřeně mluvíte o svém porodu,  jak jste se na něj připravovala?

Před porodem jsem absolvovala kurz. To bych opravdu doporučila každé nastávající mamince. Vědět, co se děje s tělem při porodu a jak ho můžete ovlivnit, je k nezaplacení.

Proběhl porod nakonec tak, jak jste si představovala?

Přála jsem si porodit přirozeně. Pokud bych se na to cítila, tak i bez léků, což se mi splnilo. Ale nijak jsem na tom netrvala. Pořád jsem říkala, že je pro mě hlavní zdraví Filipa, takže i s císařem bych se spokojila, kdyby bylo třeba. Trochu mě zamrzelo, když už jsem měla týden po termínu a v porodnici jsme domluvili termín na vyvolání. Naštěstí ale všechny babské rady zabraly a mně se tak splnilo to, že si tělo poradilo samo.

Z vašich fotek jde vidět, že velmi funguje v péči o Filípka i váš partner Tom. Můžete prozradit, zda miminko nějak změnilo váš vztah? 

Určitě to náš vztah prohloubilo. Partner byl celou dobu u porodu, takže alespoň tuší, jak náročné to bylo. Navíc se opravdu stará a já jsem za to samozřejmě vděčná. Nejvíc ho baví přebalovat, tak to mu s radostí přenechávám, když je zrovna doma.  

Maminky před porodem často nakupují spoustu věcí, které pak ani nepotřebují. Kdybyste měla říct 5 věcí, bez kterých byste se během prvních týdnů s miminkem opravdu neobešla?

Hnízdo - Filip spí zatím mezi námi v posteli, takže se díky hnízdu nemusím bát, že bychom ho zalehli.

Chůvička -  Ta už mi zachránila pár uspávání. Díky velké citlivosti se mi několikrát povedlo zachytit Filípkovo mručení ještě dřív, než se úplně probudil. Bez ní bych asi slyšela až pláč a to už by se mi hůř uspávalo :)

Houpací lehačka - Tady jen lituji, že jsme ji nepořídili dřív. Ze začátku byl Filip hodně plačtivý, hlavně kvůli bolavému bříšku, takže z věčného utěšování a nošení nás už bolela záda. Někdo nás strašil, že nám pak Filip neusne jinak než v nosičce, ale s tím zatím problém nemáme.

Monitor dechu - Jelikož jsem nechtěla nic podcenit, pořídila jsem i monitor dechu. Tím, že je to naše první dítě a nemáme žádné zkušenosti, tak cokoliv nám dodá klid, jsme brali všemi deseti.

Hrazdička - Myslela jsem, že ji budu potřebovat až mnohem později, ale ukázalo se, že Filipa zabavila už po pár týdnech a navíc na dlouhou dobu. Takže pokud si chcete alespoň na chvíli sednout nebo třeba umýt hlavu, tak u nás funguje skvěle!

O dalších věcech do výbyvičky je pak toto video: https://www.youtube.com/watch?v=tcvY0I1MRj4&t=503s

Jste youtuberka, jak reagují vaši fanoušci na to, že na svém YT a dalších sociálních sítích nyní sdílíte hlavně obsah s tematikou mateřství?

Tím, že s Filipem trávím dvacetčtyři hodin denně, tak se dalo čekat, že se to odrazí i na obsahu mé tvorby. Ale fanoušci pro to mají pochopení. Já jim často říkám, že je jen na nich, na které video se podívají a pokud je téma mateřství neláká, je to v pořádku. Na druhou stranu mi mezi fanoušky přibylo spousta maminek a ty to naopak ocení. 

Co plánujete v nejbližší době za zajímavé projekty, na kterých se budete podílet?

Rozhodla jsem se pro spolupráci s veřejnou sbírkou Bílá pastelka, která se bude konat 16.10.2019 a podporuje nevidomé a slabozraké. Takže pokud budete chtít, určitě můžete taky podpořit, jelikož se akce koná po celé České republice. Dobrých skutků není nikdy dost :)