S partnerem Michalem Mravcom jste během jednoho roku oznámili začátek vztahu i zásnuby. Oznámení, že čekáte miminko přišlo pár měsíců poté. Jak jste poznala, že je na miminko už ten správný čas?

Možná se to zdá rychle, ale já jsem vždy chtěla být mladá maminka, což v podstatě ve svých 26 letech už ani moc nejsem. S Michalem jsme se potkali na Silvestra v roce 2017 a po nějakém čase na kávě, kterou jsem mu slíbila jako poděkování za odvoz domů. Tak začal náš příběh a do něj zcela přirozeně a plánovaně přišla naše úžasná Vanesa.

Jste známá svou láskou ke sportu. Nevzdala jste se sportování ani během těhotenství?

Cvičila jsem s trenérkou, která přizpůsobovala cviky stadiu mého těhotenství. Hned na začátku mi řekla, ať ji informuji o každém pocit, který by mi byl při cvičení nepříjemný. Věřím, že moje spokojenost z toho, že jsem měla pohyb i během těhotenství a víra, že vše dopadne dobře, ovlivnily, že je Vanesa zdravá a pohodová holčička.

Jaký typ cvičení vám během těhotenství nejvíc vyhovoval, co byste doporučila ostatním maminkám? 

Nejsem odborník na těhotenské cvičení, a proto vycházím pouze ze svých životních zkušeností. Moje rada tedy je, pokud nejste odborník, najděte si parťáka - odborníka, se kterým si i lidsky rozumíte, abyste se spolu doplňovali.

Jak dlouho po porodu jste se vrátila ke cvičení? Jakými cviky jste začínala? 

Cvičit jsem začala hned, jak mi lékař řekl, že už můžu. Naschvál neříkám čas, jak dlouho po porodu to bylo, protože každá žena má jiný porod, každé tělo se jinak zotavuje. První cvičení, se kterými jsem po porodu začínala je Pilates. Mám problém s diastázou a Pilates je vhodná forma rehabilitace. Cvičím stále tyto na pohled možná jednoduché ale na preciznost provedení náročné cviky pod dohledem specialistů, kteří učí moje tělo návykům, vhodným pro zdravé držení těla, sílu a energii. K těmto rehabilitačním cvičením jsem už přidala i cvičení v mém oblíbeném fitku s parťačkou Simčou.

Na webu je velké množství tipů na cvičení rodičů s dětmi. Neplánujete vytvořit nějaký vlastní profi cvičící program, ve kterém byste cvičila i s Vaneskou?

Takovou myšlenku určitě mám. Do jakého rozsahu a formy tato myšlenka dozraje, to se ještě bude vyvíjet. Ale jedno je jisté, Vanesa bude žít tak, jak jsem žila já i Michal, tedy v rodině, kde pohyb, cvičení a sport jsou přirozenou a stmelující součástí rodinného života.

Je Vaneska hodné miminko, které vás v noci nechá vyspat, abyste na cvičení a další aktivity měla dost energie?

Vaneska je dar, který naší rodině energii nebere, ale dodává. Od první etapy (papá - kaká - spinká) jsme přešli do etapy papá - kaká - rozdává úsměvy - komunikuje - spinká a každý den k tomu přidá něco nového. Na základě doporučení jsme na dobrý spánek vyzkoušeli zavinování a Vaneska od narození spí skoro celou noc. Nevím, jestli je to tím, co se říká, že šťastná máma = šťastné dítě. Ale myslím že každý člověk potřebuje cítit klid a lásku okolí a pak je umí rozdávat i sám. Máme milující a pečlivé babky i pra babky, které jsou duchem mladé a bývají v naší blízkosti. Ty se s láskou o Vanesa postarají, což nám s Michalem umožňuje najít si určitý čas na práci, sport i pro sebe.

Maminky často před narozením nakupují hromady věcí do výbavičky. Jakých 5 věcí by podle vás opravdu nemělo ve výbavičce chybět a co jste naopak pořizovala zbytečně?

  1. Cumel jako svět - takový co se mnohým nelíbí, protože mají buď obecně k dudlíkem nebo právě k tomu "velkému" výhrady, ale nám pomáhá. Koupili jsme ho na doporučení. A právě ten si Vanesa už v nemocnici vybrala, když potřebovala svůj klid. Máme mnoho dalších, které nechce.

  2. Monitor dechu, pro rodičovskou jistotu a klid. Naštěstí pípa pouze, když ho zapomeneme vypnout.

  3. Zavinovačky všech typů - od plenkových po péřové, pro pohodlné držení ale hlavně nerušený spánek.

  4. Bezpečnou sedačku do auta a k ní zrcadlo a clona, které jsou velkým pomocníkem.

  5. Postýlku, ve které Vanesa cestuje s námi po domě.

No a ještě samozřejmě kočár, ten asi je logická a nezbytná výbava. Teď už nedám dopustit ani na lehátko, ve kterém se houpe sama svým pohybem. Nemám pocit, že jsem věci nevyužila. Mám odsávačku, kterou jsem využila v začátcích, 2 vaničky - domácí a cestovní skládací, kterou využíváme na naše cestování.

Jsou možná věci, bez kterých bych se obešla, ale nejsou věci, které nepoužívám, protože jsou zbytečné. A mám koupeno věci, které na svůj čas teprve čekají - například parní sterilizátor, jelikož mám tu výhodu, že stále ještě mohu a zároveň chci kojit, digitální teploměr, který jsem nemusela použít, čemuž se velmi těším a asi spoustu dalších věcí, které jsem si jako prvorodička na doporučení jiných pořídila a mám je po ruce pro případ potřeby.