Máte už vybraný kočárek? Pak jste určitě narazili na množství nejrůznějších doplňků a příslušenství, kterým ho můžete vyšperkovat. Co z toho je pro vás a vaše dítě opravdu nezbytné a co je spíše módním doplňkem? Odpověď najdete v našem článku.

Úplně nejdřív zjistěte, co přesně obsahuje sada k vašemu již zakoupenému kočárku. Výrobci totiž v rámci svých speciálních akcí sady často doplňují například o nánožníky nebo adaptéry na autosedačku.

Příslušenství ke kočárku se odvíjí především od momentální sezóny. Proto si projdeme jednotlivé doplňky podle ročních období:

Po celý rok

Adaptér na autosedačku – většina výrobců dnes nabízí možnost připevnit na podvozek kromě korby a sporťáku také autosedačku. Některé modely však k tomu potřebují speciální adaptér. Ten se připevní na konstrukci a na něj se nasadí autosedačka. Při výběru musí maminky dbát na to, aby zvolily adaptér, který je kompatibilní s jejich značkou kočárku i autosedačkou.

Vložka do kočárku – mezi hlavní důvody, proč pořídit vložku do kočárku, patří snadnější údržba čistoty. Vložku lze totiž jednoduše vyjmout a vytřepat se z ní drobky od svačinky nebo vyprat skvrny. Maminky nemusí složitě sundávat celý potah kočárku, aby měly dítě v čistém prostředí.

Přebalovací taška – ta v době mateřství nahrazuje funkci dámské kabelky. Kromě rtěnky do ní ale musí vejít také plenky, náhradní oblečení, svačinka a spousta dalších drobností, které bude miminko během procházky potřebovat. Přebalovací taška by proto měla být prostorná a rozdělená do několika sekcí, abyste se ve všech těch maličkostech neztratila a měla po ruce vždy to, co zrovna potřebujete. Výhodou přebalovacích tašek oproti kabelkám je, že se dají díky speciálnímu popruhu připevnit na madlo kočárku. Maminky tak mají volné ruce na péči o miminko.

Výrobci dnes nabízí nejrůznější typy tašek. Některé svým designem směle konkurují i módním kabelkám, jiné zase maminkám nahradí sportovní batůžek.

Organizér – rozdíl mezi organizérem a přebalovací taškou je především ten, že organizér nemá nastavitelný popruh na přenášení jako taška. Jedná se o pevnou kapsu, která se připevní na madlo. Správný organizér by měl pojmout veškeré nezbytnosti na kratší procházku s dítětem.

Jaro

Pláštěnka – v jarních měsících jsou časté drobné deštíky, s těmi menšími si poradí impregnace, kterou aplikujete na stříšku kočárku. Před silnějším deštěm ale doporučujeme schovat dítě i s kočárkem pod pláštěnku. Maminky si při výběru musí dát pozor, aby koupily pláštěnku na značku a typ kočárku - korbu nebo na sporťák, který zrovna používají. Pouze přesně padnoucí pláštěnka ochrání dítě před nepřízní počasí. Kromě deště může pláštěnka chránit také proti profouknutí při silnějším větru.

Síťka proti hmyzu – barevné stříšky kočárků lákají nejrůznější hmyz k nezvané návštěvě miminka. Mouchy dokáží znepříjemnit spánek i dospělým, natož pak malým dětem. Jiný hmyz může být pro spící miminko i nebezpečný, doporučujeme proto v jarních a letních měsících využívat síťky proti hmyzu. Sítí obalíte celý kočárek, hmyz se tak k dítěti nemá kudy dostat a může nerušeně spát. 

Léto

Sluneční clona – dětská pokožka není připravena odolávat slunečním paprskům. Abyste miminko ochránili před ostrým letním sluncem, doporučujeme pořídit sluneční clonu. Ta zakryje celý kočárek tak, aby jej chránila a zároveň zajisišťovala dostatečné proudění vzduchu. Při pořizování sluneční clony je kromě rozměru, aby zakryla celý kočárek, důležité také to, aby měla dostatečně vysoký UV faktor, jedině tak nežádoucí paprsky k miminku neprostoupí.

V nabídce jsou sluneční clony s různým typem uchycení, maminky si mohou vybrat, zda jim lépe vyhovuje uchycení pomocí provázků nebo natahovací.

Slunečník – stejnou funkci jako sluneční clona plní také slunečníky. Kromě toho, že chrání, jsou i elegantním doplňkem. Jejich nevýhodou oproti clonám může být to, že nedokáží zakrýt celý kočárek.

Držák na pití – nejen v letních parnech ocení maminky držák na pití, který lze připevnit na madlo kočárku. Tato vychytávka napomáhá tomu, aby maminka měla při procházkách volné ruce a nemusela ovládat kočárek pouze jednou rukou. Nápoj si pohodlně upevní do držáku a nehrozí, že by horkou kávou nebo ledovou limonádou polila miminko.

Podzim

Fusak – na trhu je nepřeberné množství fusaků – speciální do korbičky, do sporťáku, nejrůznější barvy a vzory. Maminky mají na výběr, zda zvolí fusak od stejného výrobce svého kočárku nebo vyzkouší jinou značku specializovanou přímo na fusaky.

Děti rychle rostou, je proto důležité zvážit vhodnou velikost fusaku. Nedoporučujeme kupovat fusak o mnoho větší s tím, že do něj dítě doroste. V chladnějším období je totiž důležité, aby dítě ve fusaku nemělo příliš volného prostoru, trvá pak déle než se zahřeje. Praktickým řešením může být multifunkční fusak, u kterého se dá měnit velikost odepnutím spodní části.  Také už dnes neplatí, že fusak je nezbytnou výbavou pouze pro zimní měsíce. Výrobci nabízí fusaky z nejrůznějších materiálů, ve kterých se děti budou cítit pohodlně v jakémkoliv ročním období.

Nánožník – nánožník je většinou poslední vrstvou na kočárku. Natahuje se na fusak a má převážně ochrannou funkci. Dokáže chránit před chladem nebo promoknutím, ale také třeba chrání fusak před ušpiněním. Opět je důležité vybrat správný typ pro daný model kočárku.

Pláštěnka – tady platí to stejné, jako na jaře (viz výše).

Zima

Rukávník – velmi praktické příslušenství ke kočárku v zimních měsících. Ocení ho především zimomřivější maminky. Rukávník si připevníte na madlo kočárku a máte ruce hezky v teple.

Rukávníky jsou v nabídce v různých barvách s krásnými vzory i bez. Kromě toho, že zahřeje, je tak ještě krásným módním doplňkem. Maminky si mohou vybrat také z několika materiálů. Na povrchu by měl být pokrytý nepromokavou látkou, aby chránil proti sněhu. Výplň si pak můžete vybrat péřovou, fleecovou nebo dokonce i z merino vlny.

Fusak – tady platí to stejné, jako na podzim (viz výše).

Máte vlastní tip nebo zlepšovák, kterým si usnadňujete cestování s kočárkem? Podělte se o něj s námi i ostatními rodiči v komentářích.