Sebelepší autosedačka dítě neochrání, když je špatně nainstalovaná a dítě v ní špatně připoutané. Jaké jsou ty nejčastější chyby při používání autosedaček?

# 1 Špatně nainstalovaná sedačka

Vždycky je potřeba si pročíst návod, jak přesně se autosedačka do auta instaluje. Špatně upoutaná sedačka nejen neochrání při nárazu, ale navíc je sama nebezpečná, protože se může uvolnit a zranit nejen dítě, ale i řidiče a spolucestující. Proto i když jedete bez dítěte, autosedačku vždy připoutejte.

# 2 Vajíčko po směru jízdy

Autosedačky instalované proti směru jízdy jsou vždycky bezpečnější. Proto hlavně takzvaná vajíčka, sedačky pro nejmenší děti, doporučujeme poutat výhradně proti směru. Malinké děti mají totiž v poměru ke zbytku těla výrazně větší a těžší hlavu, takže případný náraz při jízdě popředu by pro ně byl velmi nebezpečný – mohly by si poranit míchu. Podle nejnovější normy by měly děti jezdit proti směru až do věku 15 měsíců.

# 3 Zapnutý airbag

Pokud je protisměrná sedačka instalovaná na předním sedadle, musí být airbag vypnutý. Při nehodě by totiž místo ochrany mohl dítěti vážně ublížit. Pokud airbag vypnout nejde, vozte vajíčko vždycky vzadu. Pro dítě jsou zadní sedadla obecně bezpečnější než přední.

 # 4 Špatně zvolená autosedačka

Někdy rodiče chybují v tom, že vozí dítě v sedačce, která je pro něj ještě velká (nebo už malá). Vždy je potřeba se řídit tím, pro jak velké dítě je sedačka určená podle údajů výrobce. Váha je spíše orientační, lepší je podívat se na centimetry (ty se udávají u sedaček vyráběných podle nové normy i-Size). Každopádně např. u vajíčka platí, že dítěti nesmí přečuhovat hlava, nohy čouhající ven tolik nevadí. Po velké sedačce umístěné po směru jízdy by rodiče neměli sahat zbytečně brzy. Dítě už by mělo opravdu bezpečně samo sedět a splňovat váhový a centimetrový limit (nejčastěji se udává 9 kg a/nebo 76 cm).

# 5 Dítě v bundě

Děti by neměly mít v autosedačce oblečenou zimní bundu, ani by neměly být ve fusaku. Přes silnější vrstvu oblečení se totiž nedají správně dotáhnout pásy. Při nehodě by dítě mohlo ze sedačky vypadnout.

# 6 Málo utažené pásy

Volné pásy dítě při nárazu neudrží. Správně napnutý pás by neměl nikde plandat. Mezi něj a hrudník dítěte by se měl vejít jeden prst. Existují i sedačky s čidlem, které samo kontroluje, jestli je pás dost napnutý, případně ho i sám dotáhne. U sedaček pro větší děti, u kterých už se používají pásy auta, je potřeba hlídat, aby pás vedl přes rameno, ne kolem krku dítěte.

 # 7 Sklopené madlo u vajíčka

Madlo u vajíčka slouží především k nošení, ale svoji funkci má i v autě, nemělo by se proto sklápět. Při nehodě stříška zachytí střepy a madlo slouží také jako zábrana třeba proti nárazu děťátka do sedadla proti němu.

Také další části autosedačky mají často důležitou ochrannou funkci. Dbejte proto, ať jsou všechny komponenty umístěné tam, kde mají být. Pokud má autosedačka podpěrnou nohu, nezapomeňte ji před každou jízdou důkladně zapřít. Pokud vaše sedačka nemá světelnou nebo zvukovou signalizaci potvrzující správné upevnění, zkontrolujte vždy, že je sedačka dobře zacvaknutá v isofixu, případně, že pásy vedou opravdu pouze částmi sedačky k tomu určenými.

Všechny tyto body mějte na paměti i při krátkých přejezdech. Velké množství nehod se totiž stává právě pár set metrů od domova.