Snad každá maminka touží po hodném, klidném a dlouho spícím miminku. Kromě povahy dítěte ovlivňuje jeho spánek také místo, kde spí. Rodiče by proto měli dobře zvážit, jakou postýlku pro svého potomka pořídit. Miminko spí až šestnáct hodin denně, pečlivý výběr roštu a matrace má tím pádem velký vliv nejen na spánek, ale také na správný vývin jeho těla.

Postýlka Done by Deer

4 tipy, jak zajistit dítěti klidný spánek

  1. Vyberte kvalitní materiál – nejlépe uděláte, když pořídíte postýlku vyrobenou ideálně z tvrdého dřeva. Jedině tak vydrží i pozdější nápor malého, stoupajícího si batolete dožadujícího se vaší pozornosti. Důležité je si pohlídat, zda má postýlka bezpečnostní certifikát nejen na hrubý materiál, ale také na povrchovou úpravu. Děti totiž rády ochutnávají šprušle a okraje.

  2. V postýlce by měl být polohovatelný rošt – Abyste po pár měsících nemuseli pořizovat novou postýlku, pořiďte si takovou, u které se dá nastavit výška roštu do tří poloh. U novorozenců oceníte nejvyšší polohu. Nebudete se tak při každém kontaktu s dítětem předklánět a ušetříte svá záda. Když si dítě začne klekat, je lepší rošt o stupeň snížit, abyste měli jistotu, že nepřepadne ven. U větších dětí je ideální nejnižší pozice roštu, aby mohly samostatně vlézat a vylézat. Z toho důvodu je dobré, když lze vytvořit průchod odinstalováním několika šprušlí.

  3. Dopřejte dítěti jen tu nejpohodlnější matraci – Na trhu je velké množství matrací. Nedoporučujeme však vybírat pouze podle ceny. Ty nejlevnější jsou často z měkkého molitanu, který není dostatečnou podporou pro záda dítěte, které v postýlce tráví většinu dne. Mezi favority dnes patří matrace z přírodních materiálů. Nejčastěji narazíte na kokos, pohanku nebo kombinaci těchto materiálů:

Kokos – Hypoalergenní kokosová vlákna jsou spletená do poměrně tvrdé  plochy. Na první pohled se rodičům může zdá nepohodlná, pro oporou dětské páteře je ale tato tvrdost podle odborníků ideální. Problém s kokosovou matrací může nastat při navlhnutí. Obtížně se čistí, není možné ji prát v pračce. Také hrozí, že se v ní při nedostatečném vysušení může vytvořit plíseň.

Pohanka – Pohanková matrace je měkčí než kokosová, je proto vhodnější pro odrostlejší děti. Rodiče často vyděsí její struktura – pohanková matrace je totiž složená z malých čtvercových polštářků. Dítěti to ale nijak neškodí ani není nepříjemné. Stejně jako kokos je pohanka hypoalergenní.Polohovatelná postýlka Puppolina


Paměťová pěna – Mezi dražší varianty patří matrace z paměťové pěny. Tu možná dobře znáte ze své vlastní 

4. Nezapomeňte na kolečka – Pokud budete chtít postýlku přesouvat v rámci několika místností, abyste dítěti zajistili jednou klidný spánek v jeho pokojíčku a jindy zase zábavu v podobě společnosti v obývacím pokoji, doporučujeme pořídit si postýlku na kolečkách. Manipulace pak bude velmi jednoduchá.postele a není důvod, proč ji nedopřát také dětem. Visko-elastická pěna reaguje na tlak a teplo. Vytvaruje se podle křivky těla vašeho dítěte a poskytne mu tak ideální podmínky pro pohodlný a zdravý spánek.

Mojžíšův koš Shnuggle

Cestovní postýlky nejsou na celý rok

Cestovní postýlky jsou nezbytným doplňkem, pokud jste s dítětem často na cestách. Dítě si v nich vytvoří dokonalé zázemí nejen pro klidný spánek, ale stanou se také jejich útočištěm pro hry. Ideální cestovní postýlka by tak měla být nejen snadno složitelná a lehce přenosná, ale její konstrukce musí být dostatečně pevná a odolná. Při výběru se zaměřte také na kvalitu matrace. Neměla by být příliš měkká. Přestože se vyrábí stále kvalitnější matrace do cestovních postýlek, odborníci se shodují, že by v nich děti neměly spát celoročně.

Kolébky a koše: krásné a velmi příjemné doplňky

Kolébky a koše mohou být nejen pohodlným místem, odkud bude miminko pozorovat svět, ale také krásným designovým doplňkem v interiéru. Doporučujeme je ale pořídit pouze jako doplněk ke klasické postýlce a nenechávat miminka v kolébce moc často. Kolébání je pro ně totiž velmi příjemné a kdybyste jim ho dopřávali až příliš, zvyknou si na něj a nebudou chtít usínat bez něj.

Postýlku bychom měli. Co dalšího by miminko mohlo potřebovat ve svém pokojíčku