Naučí děti rovnováze, přiměje je k pohybu a navíc zabaví na dlouhou dobu – odrážedlo je určitě jednou z věcí, které by dítěti v dětství chybět nemělo. Kdy je však ideální doba na jeho koupi? A jak vybrat vhodný typ, který se nezničí hned po první jízdě?

Odrážedlo nebo raději počkat až kolo?Odrážedlo Tech Bike

Odrážedlo je vlastně taková první průprava pro jízdu na kole. Dítě se během krátké doby naučí držet rovnováhu, zatáčet, správně odhadovat vzdálenosti a rychlost, jakou se může pohybovat. Také mu rychle opadne prvotní strach z jízdy. Děti, které jezdily prvně na odrážedle se po pořízení kola lépe zadaptují na samotnou jízdu a bude jim trvat kratší dobu, než si troufnou na jezdění bez pomocných koleček.

V první řadě chůze a běh, potom jízda

Děti se učí snadněji než dospělí a o nových pohybech to platí dvojnásob. Je tedy klíčové odrážedlo nepořizovat příliš brzy, aby nehrozilo negativní ovlivnění zdravého vývoje. Obecně se doporučuje prvně dítě naučit správně chodit a běhat. V době, kdy už bez problémů zvládá základní motorické funkce (chodí vzpřímeně, umí samo vykročit, zastavit i změnit směr), je možné o koupi odrážedla uvažovat. Začít se dá už okolo 2 roku věku dítěte.

Jak vybrat vhodné odrážedlo?

Pojďme se podívat na několik bodů, které se nevyplatí při výběru podcenit:

1. Výška dítěte
V první řadě určitě vezměte v potaz velikost dítěte. Aby dítě dokázalo na odrážedle správně jezdit, je nutné, aby dosáhlo na zem celými chodidly. Pokud dosáhne pouze na špičky, bude se mu špatně odrážet a při jízdě si nebude tak jisté. Také je klíčové, aby dítě ze sedla volně dosáhlo na řídítka, aby se mu odrážedlo dobře ovládalo.

2. Nastavitelné sedlo
I když dítěti odrážedlo na první pokus sedí dobře, zkontrolujte, zda lze nastavit výšku sedla. Děti rychle rostou a může se stát, že za pár měsíců bude odrážedlo nepoužitelné. To stejné platí i o řídítkách – ujistěte se, že jim lze nastavit výška.

3. Řídítka ve správné pozici
Řídítka by neměla být příliš daleko od sedla a také by neměla být příliš široká. Vyzkoušejte proto, zda mu sedí dobře a zda se řídítka hladce otáčí.

4. Materiál
Důležitým faktorem je také to, z jakého materiálu je odrážedlo vyrobeno. Plastový či dřevěný rám jistě nebude tolik odolný jako kovový. Sáhnout můžete po hliníkovém nebo magnesiovém provedení, které vydrží nějaké ty pády, a zároveň jsou oba materiály lehké, takže dítě nebude mít problém odrážedlo uzvednout.

5. Kola
Čím větší kola budou, tím méně hlučná a pohodlnější bude samotná jízda. Kola také vyrovnají menší nerovnosti terénu, takže dítě bude lépe držet stabilitu.

Tip: Odrážedlo by se určitě nemělo kupovat naslepo. Nejlépe uděláte, když půjdete nakupovat s dítětem, aby si mohlo odrážedlo hned na místě vyzkoušet. Sáhnout můžete po stylovém odrážedlu Racer nebo po moderním odrážedlu Tech Bike. Pro začátečníky nebo děti, které se bojí se doporučují odrážedla se 4 kolečky, které jim pomohou zezačátku držet lépe rovnováhu. Jedním z nich je i odrážedlo Zooter.