Kočárek je po autosedačce nejdůležitější věcí, jakou budete do výbavy pro miminko kupovat. Vybrat správný je, i když se to možná nezdá, věda. Chce to dostatek času a informací. Pokud vyberete správně a rozhodnete se pro kombinovaný kočárek, nemusíte následující tři roky už nic v souvislosti s kočárkem řešit. Jak poznáte kvalitní kombinovaný kočárek se dozvíte v článku.

Výhody kombinovaného kočárkuBugaboo Fox 3

Ve chvíli, kdy se rozhodnete pořídit tzv. kombinovaný kočárek, znamená to, že dostanete podvozek a hlubokou i sportovní korbu – dvojkombinace. V případě, že dostanete ještě autosedačku pasující k podvozku, jedná se o trojkombinaci. Takový kočárek vašemu dítěti vydrží od narození klidně až do čtyř let

Dokud nemáte dítě, není snadné si představit, jak zásadní roli bude kočárek ve vašem životě mít. Budete ho používat několik hodin denně, chodit s ním po lesních cestách, zdolávat obrubníky a úzké uličky v obchodě. Budete ho skládat do auta, nakládat do něj nákup, zakrývat ho pláštěnkou nebo ho zvedat do autobusu.

Na co si dát tedy při výběru kočárku pozor?

Snadné skládání i ovládání

Představte si, jak byste chtěla trávit dny se svým dítětem, na základě toho zjistíte, co od kočárku budete potřebovat. Zásadní pro všechny je jednoduché skládání a váha kočárku. Výhodou je, kdy kočárek lze složit jen jednou rukou, protože v té druhé ruce dost často budete držet dítě. Lehký a snadno ovladatelný je například FOX 3 od Bugaboo.

S kočárkem nebudete jezdit jen vy. Výhodou proto je, když se rukojeť dá nastavit do různé výšky.

Kvalitní kola a odpružený podvozek

Thule Urban Glide 2

Ať už plánujete jezdit na procházky do centra města nebo do přírody, vždy oceníte kvalitní, velká kola odolná proti defektu. Kola i podvozek by měly být odpružené, ať dokáží zmírnit drncání v jakémkoliv terénu. Perfektní kola i odpružení má například kočárek SMILE III od Britax Römer. Velmi oblíbený je díky snadnému ovládání kočárek Priam od Cybexu.

Perfektní odpružení a veliká kola má pak kočárek Urban Glide 2 značky Thule. Tento kočárek ocení sportovně založení rodiče, ale neudělá ostudu ani ve městě.

Vyzkoušejte i sportovní sezení

Maminky, které kupují první kočárek, často důkladně řeší velikost hluboké korby a její pohodlí. Například korba u kočárku SMILE III je jedna z nejdelších na trhu. Dítě ale stráví mnohem delší čas než v korbě ve sportovním sezení. Nezapomeňte si proto sportovní sezení pořádně vyzkoušet, ať, až dítě vyroste z korby, nemusíte kupovat jiný kočárek.

Na co se u sportovního sezení zaměřit?Zopa Quest

Děti i rodiče ocení možnost otáčení sportovní sedačky po i protisměru jízdy. Důležitá je také možnost sklopit zádovou opěrku až do lehu, aby si dítě v kočárku mohlo pořádně odpočinout. Děti během doby, kdy budete kočárek používat, hodně vyrostou. U některých modelů se může stát, že už se do něj pohodlně nevejdou. Kočárek používáte během celého roku, proto oceníte vychytávky jako má například QUEST od české značky Zopa. Ten má zádovou opěrku sportovního sezení vyrobenou ze síťoviny, takže děťátko se v létě nebude potit. V zimě se do sezení vloží teplá vložka. 

Všechny kočárky najdete na FunBaby.cz. Více o kočárcích najdete na našem youtube kanálu.