Zimních fusaků je na trhu obrovský výběr, ve kterém se člověk může trochu ztrácet. Je lepší beránek nebo umělé vlákno? Má mít fusak odnímatelnou vložku nebo prodlužovací část? Jakou vlastně koupit velikost? Není potřeba propadat panice, stačí si jen trochu promyslet, jaké vlastnosti fusaku se nám budou hodit. Výhodou jsou například snadné upevnění ke kočárku, aby fusak a v něm dítko z kočárku nesjíždělo, a kvalitní, snadno udržovatelný materiál.

Jaký zvolit materiál?

Každá maminka chce, aby její dítě bylo během zimních procházek v teple. To mu zajistí pouze fusak z kvalitního materiálu. 

Mezi nejteplejší patří péřové. Miminku v něm nebude zima ani v těch největších mrazech. Designové a zároveň opravdu hřejivé fusaky z peří nabízí značka Elodie Details. Problémem u peří může trochu složitější údržba. 

Z tohoto důvodu maminky často sáhnou místo peří a vlně po umělých materiálech jako je duté vlákno nebo fleece. Výrobci dnes umějí i z těchto materiálů vyrobit velmi teplé pytle. Krásné zimní fusaky letos představila severeská značka Bjällra of Sweden. Zateplit fusak z umělého vlákna lze ještě i tak, že do něj pořídíte vlněnou vložku, pak se vaše dítě nemusí bát žádného mrazíku.

Důležitý je i povrch fusaku

Při výběru se zaměřte také na povrch fusaku. Některé jsou voděodolné, nebudete tak již při mírném dešti nebo sněžení potřebovat nánožník. Důkladně si ale ověřte, zda fusak tzv. dýchá, jeho propustnost, zda propouští vlhkost zevnitř pytle. V nepropustném fusaku se totiž dítě zbytečně zpotí a hrozí mu nachlazení. Fusaky z kvalitních materiálů, přesně padnoucí do svých kočárků nabízí značka Bugaboo.

Pořádně se schovat

V zimních vánicích oceníte, když se bude dát vrchní část fusaku utáhnout kolem hlavy. Zabráníte tak úniku tepla. Do detailu propracovaé fusaky nabízí značka Lodger.

Oceníte také, pokud fusak bude mít prostřihy na pásy. Dítě vám pak nebude sklouzávat v kočárku. Propracované prostřihy, které zajistí jednoduchou manipulaci mají fusaky české značky Zopa. Navíc mají moc pěkný design.

Jakou vybrat velikost?

To je těžká otázka. Když totiž pořídíte fusak příliš velký tzv. “na výrost”, může se stát, že v něm děťátku bude zima, protože kolem sebe, hlavně okolo nožiček bude mít zbytečně moc místa. To se pak dá vyřešit vyplněním místa nějakým teplým materiálem.

Ideální rostoucí fusaky jsou ty, které se dají, až dítě vyroste, prodloužit dalším oddělávacím dílem.

Skvělé jsou pak fusaky, kterým se dá rozepnout spodní část. Větší děti totiž nosí teplé botičky, nohy proto mohou vystrčit ven, fusak je zahřeje po zbytku těla a navíc se tolik neušpiní.

Jak dítě do fusaku obléct?

Maminky, které mají doma “letní miminka” nyní jistě tápou, jak děti v chaldnějším počasí oblíkat. Zásadní radou je - vrstvit. Vždy je lepší dát dítěti několik funkčních vrstev než jednu extra teplou, ve které se dítě akorát zpotí. Začněte kvalitním spodním prádlem, na které oblečte druhou hřející a zároveň propustnou vrstvu, následovat by měla krycí izolační vrstva.

Mějte také napaměti, že novorozenci by do velkých mrazů (méně než -5°C) neměli vůbec.

A jak chráníte děti před zimou vy?