Prsní vložky jsou bezesporu nepostradatelnou výbavou každé novopečené a kojící maminky. Jejich úkolem je zachytávat vytékající mléko a tak zabránit nejen nepříjemnému znečištění oblečení, ale především udržet citlivé bradavky a dvorce hezky v suchu a předejít tak podráždění i vzniku kvasinkových infekcí, které by mohly kojení nepěkně zkomplikovat. Jak se však v nabídce zorientovat a vybrat si takové vložky, které jsou opravdu kvalitní?

Neocenitelný pomocník při kojení

Vložky do podprsenky slouží k absorpci odkapávajícího či rovnou vytékajícího mateřského mléka jak během kojení, tak v době mezi kojeními. Především v prvních týdnech po porodu se bez nich rozhodně neobejdete. Využijete je přitom již během těhotenství, kdy mohou zachytávat kolostra. Manipulace s vložkami je velmi snadná – lze je vložit do každé klasické nebo kojicí podprsenky a vaše oblečení je chráněno před znečištěním.

Aby se zabránilo vzniku kvasinkových či jiných onemocnění, měly by být vámi zvolené vložky do podprsenky co nejprodyšnější – tak, aby pod nimi mohla citlivá pokožka bradavek dýchat. Měly by však obsahovat také částečně nepropustnou vrstvu, která zachytí mléko na místě a lépe ochrání oblečení. Volit pak můžete mezi vložkami jednorázovými, které po použití vyhodíte, nebo vložkami látkovými, které jsou opakovatelně pratelné. 

Jak často vložky měnit?

Zpočátku budete muset měnit vložky poměrně často, obvykle po každém kojení. S postupem času však bude jejich spotřeba klesat. Tvorba mléka se po pár týdnech ustálí, přizpůsobí se poptávce miminka a vložky budete moct brzy odložit. Doba používání je však velmi individuální. Měnit by se měly ihned, jakmile provlhnou. Vložky plné mléka jsou totiž ideální půdou pro kvasinky a další patogenní bakterie, které přispívají k bolestivosti bradavek a dobu kojení vám tak mohou pěkně znepříjemnit. 

Jednorázové vs. pratelné vložky

Vybrat si můžete ze dvou variant. První jsou jednorázové prsní vložky, které po použití vyhodíte. Většinou jsou k absorpci mléka použity gelové materiály podobné těm, jaké obsahují jednorázové pleny, a po okrajích vložek jsou lepítka, která je pomáhají udržet na místě. Mezi jejich nepopiratelné výhody patří pohodlnost. Po použití vložku vyhodíte a použijete novou. Ať už jste na dovolené, nebo na návštěvě, nemusíte ji použitou schraňovat v kabelce do doby, než se vrátíte domů a zapnete pračku.

Pratelné prsní vložky jsou vyrobeny z měkkých a přírodních tkanin, jako je bavlna, konopí a bambusové vlákno. Každý materiál má jiné absorpční schopnosti, pro všechny však platí zákaz praní v aviváži, která by absorpční schopnosti snížila. Jejich výhodou je nízká ekologická stopa a prodyšnost. Některé typy však mohou při větším úniku mléka provlhnout.

Prsní vložky s 3D tvarováním

Jednou z největších nevýhod většiny prsních vložek je nepohodlí při jejich nošení a fakt, že jsou často pod oblečením vidět. Jednorázové prsní vložky Zopa se však mohou chlubit unikátním 3D tvarováním, které se přizpůsobí tvaru prsu a zajistí vám tak větší komfort při nošení. Vložky mají voštinový povrch z netkané textilie, který je prodyšný, měkký a rychle absorbuje i větší množství tekutin – až do 120 ml. Díky vysoké absorpční schopnosti jsou vložky vhodné pro noční i denní nošení. A díky tloušťce jen 1 mm nejsou při nošení vidět. 

Každý pár vložek je balen samostatně, díky čemuž je zajištěna maximální hygiena. Celé balení je vyrobeno z netkané textilie, je tedy prodyšné a nezatěžuje životní prostředí. Díky samostatnému balení si navíc snadno sbalíte náhradní pár s sebou do kabelky.


Zdroj fotografií: Zopa