První koupání je velkou událostí. Některá miminka vodu milují od narození, pro jiná je koupel důvodem si pořádně zakřičet. Nakonec si ho ale většina dětí oblíbí a stane se vaší společnou zábavou. Jak toho docílit?

Správný čas na koupání miminka

Je potřeba počítat s tím, že koupel miminko unaví, proto je fajn ji naplánovat před večerním spánkem. Dítě ale nesmí být příliš unavené, s koupáním proto nezačínejte moc pozdě. Nikdo nemá náladu na vodní hrátky, když se mu chce spát :)

Než začnete s koupelí, ověřte teplotu vody. Pokud se nechcete spoléhat na citlivost svých rukou, nechejte to na odborníkovi - pořiďte teploměr.

Vanička nebo kyblík 

Maminky často váhají, zda pořídit vaničku, kyblík nebo koupat rovnou ve velké vaně. Vše má své výhody. Ať už zvolíte cokoliv, používání musí být pohodlné nejen pro děťátko, ale i pro vás. Je fajn, když jsou maminky při koupání v přirozené pozici, nehrbí se a nejsou v křeči. K tomu pomohou vaničky umístěné na stojánku jako je například STAR NEW od firmy Shnuggle.

Ta navíc svým důmyslným designem zajišťuje, že maminkám zůstanou obě ruce volné. Děti se opřou o měkkou zádovou opěrku. Sklouznutí brání také speciální “zarážka” na dně vaničky.

K čemu je dobré lehátko do vany

Pokud se rozhodnete koupat miminko od narození v klasické vaně, doporučujeme pořídit lehátko s přísavkami. Miminko do něj pohodlně usadíte a máte obě ruce volné pro umývání. Vyberte takové, které má příjemný povrch a nebude dráždit pokožku miminka. Ergonomické, protiskluzové a velmi příjemné je například lehátko TEHRMOBABY BABYCOON.

Alternativou k lehátku může být protiskluzová, nafukovací podložka.

Jakou zvolit kosmetiku

Dětská pokožka je mimořádně citlivá, musí si zvyknout na pobyt mimo maminčino bříško. Po narození má miminko na kůži speciální ochrannou vrstvu, proto odborníci nedoporučují koupat novorozence příliš často. Voda je vysušuje, proto je nezbytné po každé koupeli pokožku hydratovat. Pro citlivou pokožku jsou nejlepší přípravky založené na přírodní bázi s výtažky bylin.

Než zvoleným přípravkem děťátko celého namažete, vyzkoušejte ho na malém kousku kůže, zda nezpůsobí alergickou reakci. Antialergenní a mnoha maminkami prověřené jsou například kosmetické přípravky značky SOPHIE LA GIRAFE. 

Hračky do vody

Prvních pár měsíců jsou hračky do vody zbytečné. Miminko nejlépe zabaví veselý obličej maminky. Jakmile se dítě posadí, je čas pořídit vodní zábavu. Odborníkem na hračky do vody je firma YOOKIDOO.