Jak vaše dítko roste a vyvíjí se, roste také jeho zájem o dění kolem sebe. Jak se jaro blíží a sluníčko získává na síle, trávíme s našimi malými rarášky více času venku. Pohyb na čerstvém vzduchu je pro děti zdravý a přináší s sebou spoustu příležitostí, jak lépe poznat okolní svět. Jak se však vyhnout chvíli, kdy se dítko na delší procházce unaví a bude chtít zamířit domů? Pořiďte mu jeho první „vozidlo“! Tříkolky nejenom motivují ke zdravému pohybu, ale také s sebou přináší kopec zábavy. Jak však vybrat tu nejlepší? S tím vám rádi pomůžeme.

Není tříkolka jako tříkolka

Některé modely tříkolek jsou konstruovány tak, že připomínají sportovní kočárek. Dítko sice sedí za řídítky a s nožičkami na pedálech, celé vozítko však ovládáte vy díky výškově nastavitelné teleskopické ručce. Pomocí ní můžete pohodlně ovládat a kontrolovat směr jízdy. Postupem času, až začne prcek sám používat pedály a tříkolku řídit, ručku snadno odmontujete. No a až se děťátko ze šlapání pedálů unaví, zajistíte tříkolku zpětným chodem a znovu převezmete řízení, zatímco si prcek odpočine a pohodlně vyloží nožky na stupačky.

Před samotnou koupí se rozmyslete, jak dlouho chcete, aby dítko tříkolku využívalo. Určité modely totiž rostou spolu s vaším neposedou, lze je nastavovat a budou tedy vyhovovat už dítku ve věku deseti měsíců až do věku třiceti šesti měsíců. 

Bezpečnost hraje prim

Zcela jistě se shodneme, že bezpečnost je v případě dětí to nejdůležitější. Než si tedy odnesete tříkolku domů, ujistěte se, že obsahuje všechny bezpečností prvky. Těmi jsou bezpečnostní pásy (ideálně tříbodové), ochranná opěrka kolem sedadla a opěrka na nohy. Sedadla tříkolek jsou zpravidla ve tvaru trojúhelníku nebo obdélníku a jsou vyrobena z plastu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli ze dvou možností, vždy musí být sedadlo na konstrukci pevně uchyceno. 

Pedály se musí pohybovat snadno, jinak bude šlapání náročné a dítko se snadno unaví. Všímejte si také protiskluzové úpravy, která zabrání sklouznutí nohy dítěte z pedálu. Jestliže kupujete vozítko pro prcka, který se ještě nenaučil šlapat, zvolte si model, u kterého lze pedály zablokovat. Nebudou se tedy otáčet ve chvíli, kdy budete tříkolku tlačit.

U konstrukce si lze zvolit z plastového nebo kovového rámu tříkolky, ty kvalitnější a bezpečnější modely mají konstrukci kovovou. Kola mohou být vyrobena z plastu, tvrzené pěny nebo gumy. Každá možnost má svá pro a proti. Gumová kola si snadněji poradí s nerovnostmi v terénu, dítě na nich ovšem vyvine dost velkou rychlost, během které ještě nemusí umět tříkolku dokonale ovládat. Plastová kola zajistí pomalejší jízdu, během ní ovšem chrastí a na asfaltu se poměrně rychle opotřebí.

Praktické doplňky oceníte

Tříkolky mohou být vybaveny praktickými doplňky, u kterých se vám může zdát, že se bez nich obejdete – dejte však na nás, po čase by vám opravdu chyběly. Mezi „základní výbavu“ mezi doplňky patří především sluneční clona, košík na hračky, úložný prostor pro rodiče a plášť pro ochranu před větrem či deštěm. Zejména během teplých slunečných dnů oceníte slunečník s UV filtrem, který lze díky otočnému kloubu nastavit podle úhlu slunečního záření, případně zcela odmontovat. Na delších procházkách vám přijde vhod úložný prostor, do kterého uložíte všechny potřebné věci, takže vám během společného výletu už nic nebude chybět.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com