Novorozenecká autosedačka, známá jako vajíčko, je navržená tak, aby poskytovala maximální ochranu během prvního roku života dítěte. Díky svému skořepinovému tvaru a orientaci proti směru jízdy účinně chrání hlavu, krk i páteř při případné nehodě.

Mnoho rodičů se těší na okamžik, až jejich děťátko přejde z vajíčka do pokračovací autosedačky, která na první pohled může vypadat pohodlněji díky většímu prostoru. Někdy však tento přechod přichází příliš brzy, což může znamenat, že nová autosedačka nebude správně přizpůsobená velikosti dítěte a nezajistí mu potřebnou ochranu ani pohodlí.

Vajíčko není jen pro novorozence a nesedící malé děti

Ačkoliv je vajíčko navržené pro novorozence, jeho použití je možné až do 13 kg. Dokud hlava dítěte nepřesahuje okraj autosedačky a dítě se vejde do výškového a hmotnostního limitu, není důvod přecházet na větší autosedačku. Často se rodiče mylně domnívají, že jakmile nožičky dítěte přesahují přes okraj vajíčka, je autosedačka již malá a je čas na změnu. To však není nutné, dítěti taková pozice nijak nepřekáží a i z bezpečnostního hlediska se není čeho obávat.

Skutečným kritériem pro přechod na pokračovací autosedačku je schopnost dítěte samostatně a stabilně sedět – tedy bez opory a rizika přepadávání. To obvykle nastává až po dvou měsících od chvíle, kdy se dítě přirozeně posadí bez pomoci. 

Mějte na paměti, že i sedící nebo chodící dítě může dál bezpečně cestovat ve vajíčku – není nutné spěchat jen proto, že je vaše miminko o něco aktivnější.

Myslete dopředu při výběru vajíčka

Při výběru vajíčka je důležité myslet na to, aby bylo dostatečně prostorné. Na trhu jsou vajíčka, která jsou určená pro dětí až do výšky 85 cm, což některé děti mívají až na 18 měsících. Získáte tak jistotu, že dítě bude cestovat bezpečně a pohodlně, aniž byste museli přecházet na pokračovací autosedačku příliš brzy.

Výhody cestování proti směru jízdy

Podle nejnovějších studií by měly děti cestovat v autosedačkách orientovaných proti směru jízdy co nejdéle – ideálně do 4 let. Dětská páteř a svaly nejsou dostatečně vyvinuté, aby při nárazu odolaly silám, které působí při čelním nárazu v autosedačce otočené po směru jízdy. Proto je důležité udržet děti v této poloze co nejdéle, dokud to jejich hmotnost a výška umožňuje.


I když se může zdát lákavé přejít na větší autosedačku co nejdříve, prioritou by měla vždy být bezpečnost a zdravý vývoj dítěte. Nespěchejte s přechodem z vajíčka – využijte jeho výhod co nejdéle. Buďte trpěliví a nechte své dítě růst bezpečně.