Uvařit, uklidit, nakrmit, uspat...péče o miminko a domácnost je nikdy nekončící kolotoč aktivit. Aby si to rodiče trošku ulehčili, stávají se stále populárnější tzv. dětské lehačky. Tato nenápadná věcička dokáže miminko zabavit, uklidnit a někdy dokonce i uspat. Oceníte ho i při zavádění prvních příkrmů. Přečtěte si, jaké typy lehaček existují, a podle čeho vybrat tu správnou.

Mechanické lehačkyLehačka Baby Björn

Miminka milují lehačky hlavně ze dvou důvodů - mají z nich rozhled do okolí a uklidňuje je příjemné houpání. Toto jsou tedy dvě zásadní věci, co musí umět každá lehačka. Pokud chcete, aby miminko nemělo houpání tak úplně zadarmo a aby se během ležení rozvíjely jeho psychomotorické vlastnosti, podívejte se po lehačkách, které dítko dokáže rozhoupat pomocí pohybů vlastního tělíčka. Budete překvapení, jak rychle přijdou i ti nejmenší broučci na to, jak lehačku rozpohybovat :-)

Snadná údržba je předností každé lehačky

Základem těchto základních lehaček je kovová konstrukce a potah. Ten by měl být vyztužený, aby miminko mělo dostatečnou oporu zádíček. Velkou výhodou u všech lehaček je, když se potah dá snadno sundat a vyprat v pračce. Mezi nejoblíbenější “samohoupací” lehačky patří ty od značky Baby Björn. Levnější variantou pak může být lehačka Happy.

Vibrační a houpací lehátkaLehačka Lullaby

Každý den se děťátko neprobudí s úsměvem na rtech. Když přijde krizový den a vás už bolí ruce od neustálého hojdání, oceníte lehačku, která miminko pohoupe na chvilku místo vás. Například u lehačky Lullaby můžete nastavit i způsob houpání, podle toho, co má vaše miminko nejraději. Volíte mezi houpáním dopředa a dozadu, což připomíná houpání v náručí, a houpáním do stran. Když už ani houpání nestačí, můžete přidat ještě příjemné, ukliďnující melodie. U lehátek Lullaby a Wave lze nastavit intenzitu houpání a také časovač, který houpání automaticky zastaví. Lullaby se dá ovládat pomocí dálkového ovládání.

Pokud nechcete miminko příliš rozmazlovat neustálým houpáním, zalíbí se vám vibrující lehačky. I vibrace dokáží miminko perfektně zklidnit a pokud se mu zrovna nechce spát, zabaví se hračkami zavěšenými na hrazdičce.

Lehačka FoldLehačky na cesty

Stává se, že když si miminko na lehačku zvykne, vyžaduje ji, ať se vydáte kamkoliv. Je dobré na to myslet, už když lehačku pořizujete, a vybrat takovou, která se snadno skládá a nezabírá na cestách moc místa. Mezi nejskladnější lehačky patří například Fold a Relax.

Více o našich lehačkách se dozvíte ve videu zde: https://www.youtube.com/watch?v=y0VnQawFTS4 nebo zde: https://www.youtube.com/watch?v=Ukh-A4y5rf8