Čekáte dvojčata nebo už je na cestě mladší sourozenec a vy kromě ohromné radosti musíte řešit taky ty praktické věci. Jednou z nich je třeba výběr kočárku. S dvojčaty není nad čím přemýšlet, tam se bez sourozeneckého kočárku nejspíš neobejdete. V případě, že budete mít děti pár měsíců od sebe, tak sourozenecký kočár sice není úplná nutnost, ale může vám celou situaci významně ulehčit. Udělali jsme si malý průzkum, vyslechli pár maminek, zjistili jsme co a jak, a připravili jsme pro vás tento článek, který vám při vašem rozhodování pomůže.

Sourozenecký kočárek

Jakkoliv se to nezdá, sourozenecký kočárek je praktický a snadno ovladatelný.

Udělejte si v tom jasno

Stejně jako výběr klasického “singl” kočárku se i výběr sourozeneckého kočárku řídí obecnými kritérii, kterými jsou manipulovatelnost, skladnost, praktičnost, váha a design. Ze všeho nejdřív se proto pořádně zamyslete, co všechno od něj vlastně čekáte. Budete s ním chodit na dlouhé terénní túry? Pak se zaměřte na kvalitní kolečka. Budete s dětmi chodit na pravidelné týdenní nákupy? To si žádá velký úložný prostor. Rádi navštěvujete babičky? Při častém transportu autem oceníte dobrou skladnost.

Pohodlná záležitost

I když “dvojkočárky” působí na pohled celkem monstrózně, budete mile překvapeni, že oproti manipulaci s klasickým “jednokočárem” to zas takový rozdíl není. Výrobci sourozeneckých kočárů už to mají za ty roky zmáknuté, tak se nemusíte bát, že to s tímhle trochu větším vozítkem nezvládnete.

Vyřešte zasedací pořádek

Pokud už se pro dvojkočár rozhodnete, pak máte v zásadě tři možnosti. Buď zvolíte variantu sezení vedle sebe, za sebou – takzvaně v tandemu, nebo nad sebou. Děti si většinou zvyknou na všechno, takže záleží spíš na vás. Určité nemotornosti se nikdy úplně nevyhnete. Při variantě sezení vedle sebe se občas může stát, že se širší konstrukcí někde neprojdete (nepříjemné překvapení to bývá třeba v supermarketu u pokladen). Tandemový kočárek má zase tu nevýhodu, že kvůli jeho délce je trochu těžší vydrncat ho do schodů nebo přes obrubník.

Ať lahodí i oku

Co se designu týká, zkrátka rozhodně nepřijdete. Na trhu už je takové množství kočárů pro sourozence, že si vybere každý. Určitě vás upoutá třeba elegantní městský golfáč Britax Holiday Double v různých barevných variantách. Na kafíčko s kamarádkou a odpolední procházku v parku ideální.

Děti mají při výběru hlavní slovo

Kočárky pro sourozence se často používají v klasické trojkombinaci autosedačka, hluboká korba a sporťák, kdy korby můžete podle libosti střídat a nezávisle na sobě kombinovat. To ocení hlavně maminky různě starých sourozenců. Pokud máte dvě odrostlejší děti, vystačíte si třeba už jen s dvojitým golfáčem. Konkrétní věková doporučení ani tabulky však na tuto problematiku nejsou. Každé dítě se vyvíjí individuálně, takže volbu provedení kočáru vybírejte s ohledem na potřeby vašich dětí.

Řešení v každé situaci

Pořád ještě nevíte, jestli do toho jít, nebo ne? Za nás má sourozenecký kočárek rozhodně zelenou. Pro rodiče takový kočárek představuje velkou pomoc. Výlet se sourozeneckým kočárem je totiž úplná pohoda. Děti máte hezky po kupě, na delších trasách se netrápíte pod tíhou nosítka a jste vždy připraveni. Prcek to chce zkusit po svých? Tak šup z kočárku ven. Bolí staršího sourozence nožičky, ale ten mladší se ještě trochu potřebuje prospat na čerstvém vzduchu? Tak šup prcka zpátky do kočárku. Přece kvůli tomu nebudete hned zase pospíchat domů. Chystání k doktorce vám zabralo trochu víc času, než jste plánovali, a teď potřebujete přidat do kroku, abyste to stihli? Šup děti do kočárku, připoutat a za chvíli jste tam. Pohoda, že? No vždyť jsme vám to říkali hned na začátku.

NÁŠ TIP: Nechce se vám investovat do sourozeneckého kočáru, protože ho stejně naplno nevyužijete, ale občas by se vám jeho funkce přece jen hodila? Vyřešte to přídavným sedátkem, které upevníte jednoduše pomocí adaptérů na “singl” kočár. Kvalitní a designová záležitost je třeba kočárek značky Stokke s jeho přídavným sedátkem Crusi. Na delší túry ho ale nedoporučujeme, sedátko je navrženo spíše na transport nebo krátké vycházky.

Zdroj fotografie: Depositphotos.com