Mateřství je práce na plný úvazek. Obzvlášť pak v prvních měsících, kdy musíte být miminku k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Mluvit o mateřské dovolené proto téměř hraničí se sarkasmem. Peněz ale není nikdy dost, a tak řada maminek na mateřské ulevuje napjatému rodinnému rozpočtu různými drobnými pracemi.

Během šestinedělí by se do práce zřejmě hrnuly jen notorické workoholičky. Ani těm to ale zákon neumožňuje – zpátky do zaměstnání se lze vrátit až po uplynutí šesti týdnů po porodu. Další variantou je dál čerpat mateřskou (a následně rodičovskou) dovolenou. Mateřská dovolená standardně trvá 28 týdnů (resp. 37 týdnů, pokud se vám narodí vícerčata), rodičovská dovolená do 2. - 4. roku dítěte.

Jaké jsou možnosti přivýdělku, když zůstanete s dítětem doma? Podívejte se na 5 našich šikovných tipů, díky kterým získáte pár korun navíc třeba na novou autosedačku, fusak nebo plyšáka pro vašeho prcka.

# 1 Drobné ruční práce

Snad každá maminka má ruce ze zlata. Vyšívání, pletení nebo malování – to všechno jsou stále poptávané dovednosti. A díky internetu snadno najdete své odběratele a zákazníky. Soustavná manuální činnost je navíc v podstatě určitou obdobou meditace. Přijdete na jiné myšlenky a cvičíte tím i drobnou motoriku.

# 2 Hlídání a venčení

Když zvládnete uhlídat jedno dítě celý den, určitě dokážete na pár hodin dohlédnout i na dvě nebo tři. Řada rodičů si chce občas udělat čas na sebe, a tak poptávají spolehlivé “hodinové chůvy”. Nemusí ani jít přímo o placenou práci – můžete se domluvit s kamarádkami nebo známými a čas od času si vzájemně pohlídat své ratolesti.

 Venčení cizího psa může být kromě snadného přivýdělku taky celkem příjemným zpestřením dne, při kterém se dostanete na čerstvý vzduch vy i vaše dítě. Povozíte svoje dítě v kočárku, užijete si sluníčka a uděláte si všichni společně hezký den. Zkuste se podívat na specializovaná internetová fóra nebo skupiny na Facebooku zaměřené na výměnu podobných služeb. Určitě tam něco najdete.

# 3 Doučování

Určitě umíte něco, co někdo druhý neumí. Naučte ho to. Po individuálních lekcích jazyků, matematiky nebo hry na hudební nástroj je velká poptávka nejen mezi školáky a studenty. A hodinové sazby za doučování začínají na zajímavých cifrách. Jen si nezapomeňte do výsledné ceny započítat i čas strávený přípravou vašich lekcí. Ve zprostředkování vám opět bude nápomocný internet.

# 4 Aukro, eBay a další bazary

Určitě se vám doma válí spousta nepoužívaných věcí, které jsou vám už k ničemu – staré nebo nepadnoucí oblečení, opotřebované (ale stále funkční) elektrospotřebiče nebo knihy, které už u vás doma nikdo nikdy číst nebude.

 Někdo jiný by ale tyto věci určitě využil a rád za ně taky zaplatí. Prodejte mu je – internet je k tomu naprosto ideálním prostředkem. Bazary, aukce i různé komunitní stránky propojují nabídky i poptávky napříč městy, zeměmi i kontinenty. Uděláte si tak doma místo, a ještě získáte pár korun k dobru.

# 5 Blogování

Zúročte svoje mateřské zkušenosti. Nemusíte si přímo vydělat jmění, ale díky blogu se dostanete k zajímavým nabídkám firem, které vám poskytnou testovací produkty, drobné dárečky nebo různé poukazy. Máte svůj blog zaměřený na péči o miminko? Napište nám na adresu marketing@funbaby.cz a určitě se domluvíme na oboustranně zajímavé spolupráci.

 Na závěr bychom ještě rádi připomněli, že prioritou by vždy mělo být vaše dítě. Obzvlášť první léta života jsou pro zdravý vývoj osobnosti zcela nenahraditelná a je proto potřeba především dostatek mateřské péče a lásky. Peníze jsou důležité, ale rozhodně nejsou všechno.