Chystáte se na první dovolenou s miminkem a zvažujete, jaký dopravní prostředek zvolit? Jako nejlepší řešení se z mnoha ohledů jeví letadlo. Podle statistik je to nejbezpečnější dopravní prostředek. Do cílové destinace se dostanete v nejkratší možné době a díky množství nízkonákladových společností již ani cena není to, co by vás odradilo. Odkdy mohou děti na palubu a co vás při cestě letadlem s dítětem čeká?

Od kolika měsíců mohou děti do letadla

Letecké společnosti vás vezmou na palubu již s několika týdenním miminkem, lékaři ale doporučují vydržet alespoň tři měsíce. Čerství novorozenci totiž velmi špatně snáší změny tlaku a let by pro ně byl opravdu náročný.

Kojencům většinou pomáhá, když je při startu a při přistání budete kojit nebo jim dáte mléko z lahve. Pokud nekojíte, mějte s sebou dostatečnou zásobu pití pro miminko. Na palubu vám dovolí vzít tolik mléka, kolik budete pro daný let potřebovat.

Autosedačka 2v1 Doona

Nezapomeňte přibalit také dostatek oblečení nebo cestovní deku. V letadle je často zapnutá silná klimatizace.

Musí mít miminko vlastní letenku?

U většiny leteckých společností nemusíte dítěti mladšímu než 6 měsíců kupovat vlastní letenku. Platí pouze letištní poplatky. Cesta pro dítě tak vyjde přibližně na 10 - 15% částky, kterou za letenku zaplatil dospělý.

Kojenci v tomto případě nemají nárok na vlastní sedadlo. Jeden z rodičů je musí mít v náručí, připoutané speciálním dětským pásem.

Od půl roku vlastní sedadlo

Na klíně rodiče může dítě létat až do dvou let. Pokud ale toužíte po větším pohodlí, lze od šesti měsíců zakoupit letenku na samostatné sedadlo. V tomto případě je pak ideální vzít na palubu autosedačku. Pro dítě bude cesta pohodlnější a hlavně bezpečnější než pouze na sedadle. Autosedačka ale musí mít ověření pro létání letadlem tzv. homologaci pro letový provoz

Toto ověření mají například novorozenecké autosedačky od značky Britax Römer Baby Safe 3 i - Size, Baby Safe iSense nebo starší model Baby Safe 2 i-Size,  pokračující sedačka Dualfix M i-Size.

V této kategorii doporučujeme podívat se na sedačku a kočárek v jednom Doona Plus. Pokud cestujete častěji, stane se vaším nerozlučným pomocníkem. Po jednoduchém rozložení získáte autosedačku na podvozku. Což je skvělé řešení na přesuny na letištích nebo na kratší přejezdy na dovolené. 

Převoz dvou věcí pro dítě zdarma

Pokud zvažujete, že si v cílové destinaci půjčíte auto, sedačku určitě doporučujeme vzít s sebou z domu vlastní. Autosedačky v půjčovnách totiž často bývají velmi nekvalitní, neznáte jejich historii a navíc za jejich zapůjčení zaplatíte často stejnou částku jako za samotné půjčení auta. 

Cestovní kočárek Cam CompassU většiny společností mají rodiče cestující s dětmi nárok na přepravu dvou větších věcí pro dítě zdarma. Můžete tak bezplatně převézt autosedačku i kočárek. Nechcete-li  platit za samostatné sedadlo pro dítě v letadle, autosedačku vám zdarma odbaví spolu s ostatními zavazadly

Jak přepravit kočárek letadlem

Kočárek vám na palubu většinou nevezmou. Můžete v něm dítě ale dovézt až ke vchodu do letadla, tam vám ho personál těsně před odletem odebere a dá do zavazadlového prostoru. Po přistání ho opět budete mít připravený u východu z letadla. Ideální pro cestování jsou lehké golfové kočárky, které vždy jednoduše sbalíte a nenadřete se s nimi při přenášení.

Ač se možná zdá, že vás při cestě letadlem s dítětem čeká spoustu nástrah, když se na ně dopředu připravíte, může být i samotná cesta do vysněné destinace zábava. Aby vám to rychleji utíkalo a dítko se nenudilo, přibalte do příručního zavazadla nějakou drobnou hračku, která ho zabaví. Přejeme šťastnou cestu :)

Zajímá vás téma cestování? Přečtěte si, jak se připravit na pobyt s dětmi u moře.