Hrací deky v posledních letech zažívají pořádný boom. Ale aby taky ne. Jsou praktické, kreativní, barevné a vaše mimčo je bude milovat už od nejútlejšího věku. Ptáte se k čemu taková hrací deka vlastně je, proč byste si ji měli pořídit a jak vybrat tu pravou? Tak čtěte dál a všechno se dozvíte.

Hrací deka – seznamte se

Hrací deka představuje ohraničený prostor na hraní, kde se vaše miminko může v pohodlí rozvíjet a objevovat svět kolem sebe. A protože je tato deka přímo určená k tomu, abyste ji rozložili na zem, je i dostatečně vypolstrovaná. Nemusíte tak mít vůbec strach, že bude děťátku při hraní zima. Některé hrací deky pak mají i hrazdičku se zavěšenými hračkami, chrastítky, zrcátky a jinými cingrlátky, které dítě při hře stimulují, a na které se později snaží dosáhnout ručičkama.

Z porodnice rovnou na deku

Na hrací deku můžete miminko pokládat vlastně hned po příchodu z porodnice. I ty nejmenší děti by totiž měly pár minut denně strávit v poloze na bříšku na pevné, ale přitom měkké podložce. Jedině tak si začnou posilovat zádové svaly a svaly šíje, které jsou důležité nejen pro první vzpřímení.

Možná namítnete, že stejně dobře si s dítětem vyhrajete na zemi. Nejspíš byste to taky nějak zvládli, ale pro čerstvá miminka a nejmenší děti, které ještě vydrží na místě, je hrací deka daleko lepším řešením. Dá se kdykoliv vyprat, můžete ji kamkoliv vzít s sebou (na návštěvu, na zahradu nebo třeba do parku) a díky veselým a barevným obrázkům se na ní vaše dítě výborně zabaví. A to, že udržuje miminko v teple a poskytuje mu pohodlí, už asi opakovat nemusíme.

Vyberte tu nej hrací deku

Hrací podložku vybírejte tak, aby se vám líbila. Pak se bude určitě líbit i vašemu mimču. Zapřemýšlejte, kam ji doma dáte a přizpůsobte tomu tvar a velikost deky. Pak si taky ujasněte, jak deku budete chtít využívat. Jestli na ní budete chtít trávit čas spolu s miminkem, pak zvolte větší jednoduchou deku bez hrazdičky. Pokud budete na dece trénovat samostatnou zábavu dítěte, pak přijde hrazdička vhod. Dopřeje totiž dítěti ještě víc podnětů a to se pak krásně zvládne zabavit i o samotě. Nám se líbí třeba tahle 3D opičí deka.

Tak trochu netradiční hrací deky

Pro ty náročnější z vás jsme vybrali netradiční hrací deky, které mají i něco navíc. Ještě víc zábavy si užijete s interaktivní dekou s hudebním pultíkem Gymini® Kick & Play, který dítě zvládne snadno rozehrát kopáním nožiček. Pro malé zvědavce se hodí polohovací hrací deka Yookidoo, díky které bude mít vaše miminko rozhled kdykoli si bude přát. Asi nejpohodlnější kousek, který můžete na trhu pořídit, je tento 3D hrací polštář od Baby Fehn. Jeho měkoučké mantinely dodají i těm nejmenším dětem pocit bezpečí. Jen nás trochu mrzí, že se nevyrábí taky ve velikosti pro dospěláky. A pokud jdete spíš po designu, pak vsaďte na značky Elodie Details nebo Done by Deer. Ty nikdy nezklamou.

Tak vidíte, hrací deky jsou moc fajn záležitost. Za nás je to určitě jedna z těch praktických věcí, kterou hlavně ze začátku hodně využijete. Tak mrkněte do naší nabídky hracích dek, třeba tam na vás čeká zrovna ta vaše nej.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com