Uteče to jako voda a z miminka, které jste si před nedávnem donesli z porodnice a největší radost mu udělalo mateřské mléko, se stane malý jedlík, který si rád pochutná na zelenině, ovoci i masu. A kdy k této změně dojde?

Kdy dítěti nabídnou první příkrm?

Miminko si o příkrm samozřejmě samo neřekne. Podle lékařů je ale nejvhodnější dítěti nabídnout první zeleninové příkrmy od jeho ukončeného 4. měsíce. Nejpozději by se dítě mělo začít seznamovat s jinou potravou než je mléko do konce 6. měsíce.

Proč zrovna v tomto období?

Období mezi 4. a 6. měsícem se totiž z hlediska výživy dětí nazývá tzv. imunologickým oknem. Dle odborníků je tato doba optimální a jedinečná pro setkání se s tzv. potravinovými antigeny. “V tomto unikátním období se totiž zvyšuje šance na přijetí cizorodé látky bez alergické reakce organismu,” popsal dětský lékař Doc.Mudr. Lubomír Kukla, CSc..

Dejte pozor, abyste toto období dodržela. Předčasné, ale také příliš pozdní zavádění příkrmů může u dětí způsobit nemalé potíže se zažíváním, ale také například s alergiemi.

Co uvařit k prvnímu obědu?

Výživoví poradci se shodují, že nejlepší je začít se zeleninou. Začněte podáváním vždy pouze jednoho druhu, abyste v případě, že se objeví alergická reakce, věděli, jaký druh zeleniny vaše miminko nepřijalo.

Miminka milují mrkvičku pro její nasládlou chuť, klidně jí proto začněte. Postupně zkoušejte další druhy jako květák, dýni, kedluben, cuketu a další. První zeleninový příkrm dítěti dávejte v době obvyklé pro polední kojení.

Postupně do zeleniny přidávejte maso. To by mělo být vždy čerstvé a důkladně tepelně zpracované! Přibližně po třech týdnech začněte přidávat ovoce v době odpolední svačinky a s odstupem času také obilné kaše připravené z mateřského nebo umělého kojeneckého mléka k večeři.

Jak velkou porci má dítě sníst?

Nelekejte se, když i ten největší jedlík, který se o mléko hlásil téměř neustále, bude zprvu příkrmy odmítat. Děti si musí zvyknout na nové chutě, ale také na novou konzistenci. Do jídla je proto nenuťte, v prvních týdnech není důležité, aby zelenina plně nahradila porci mléka, ale spíš aby se dítě seznámilo s novými chutěmi. Dítě proto vždy, když si řekne, ještě dokojte nebo dokrmte umělým mateřským mlékem.

Děti v 5. měsíci by se postupně měly dostat na množství přibližně 150 gramů na porci. Mějte ale trpělivost, může to chvíli trvat. 

Triky, jak dítěti první příkrmy nabídnout:

  • první příkrmy důkladně rozmixujte, děti ze začátku nechtějí žádné kousky

  • pokud dítě nějaký druh odmítá, nenuťte ho, vyzkoušejte jiný, k odmítnutému se zkuste za pár dní vrátit

  • vemte dítě ke stolu, kde jí i ostatní

  • pořiďte mu veselé nádobí s obrázky, aby ho jídlo bavilo

V dalším díle o příkrmech se podíváme na správné stravování batolat. Vymyslet každý den chutný a zdravý příkrm není jednoduché. Napište nám do komentáře svůj tradiční nebo netradiční recept na jídlo pro děti od 6 měsíců. Z příspěvků vybereme jeden, jehož autor získá 15% slevu na nákup ve FunBaby.

Nejzajímavější recepty zveřejníme na blogu. Své recepty posílejte do 7. 10. 2018.