O rodičovském příspěvku se toho v roce 2019 řeklo a napsalo spoustu. Zvažovala se různá podoba jeho změn. Rodiče nemusí mít v té záplavě informací úplně jasno, jak to nakonec s navyšováním, o kterém se mluvilo nejčastěji, dopadlo. Shrnuli jsme proto to nejdůležitější, co potřebujete o čerpání rodičovského příspěvku od roku 2020 vědět.

Navýšení o 80 000 korun

Rodičovský příspěvek je dávka, kterou pobírají rodiče pečující o děti ve věku do čtyř let. Celková částka, kterou rodiče mohou vyčerpat, se nově od roku 2020 zvýší z 220 tisíc na 300 tisíc korun (u vícerčat na 450 tisíc korun). Na pravidlech pro přidělování a vypočítávání výše příspěvku se téměř nic nemění. Měsíční výši si rodič určuje více méně sám. Je dán pouze horní limit. Ten se vypočítává z předchozího příjmu. 

Navýšení se týká všech rodičů, kteří budou v lednu 2020 pobírat rodičovský příspěvek. Kvůli navýšení se nemusí posílat žádná žádost. Úřad práce, který má dávku na starost, automaticky prodlouží dobu vyplácení pravidelné měsíční dávky, dokud se nevyčerpá celých 300 tisíc. Rodičovská se ale přestává vyplácet ve chvíli, kdy dítě dosáhne 4 let, a to bez ohledu na to, zda bylo proplaceno celých 300 tisíc. Rodičům, kteří již rodičovský příspěvek pobírají, proto doporučujeme si pořádně propočítat, jak vysoká částka jim měsíčně musí přicházet, aby stihli celých 300 tisíc do čtyř let dítěte vyčerpat.

Jak si příspěvek správně nastavit

Příklad: Máte tříleté dítě, na které nyní pobíráte příspěvek 6 tisíc korun měsíčně. Dítěti budou čtyři roky v říjnu, tedy desátý měsíc roku. Když se celková výše příspěvku zvýší, vy ho při současném nastavení nestihnete vyčerpat. Bude vám dál chodit 6 tisíc a od listopadu už nic. Pokud chcete vytěžit z rodičovského příspěvku víc, nechejte si měsíční dávku na úřadu práce co nejdříve navýšit. Rodič může změnit výši měsíční dávky co tři měsíce. Zvýšení příspěvku se nedá proplatit zpětně.

Pokud máte dítě mladší čtyř let, ale příspěvek už jste stihli vyčerpat, žádné peníze navíc nedostanete. Stejně tak je potřeba si čerpání příspěvku ohlídat, když čekáte další dítě. Navyšte si měsíční výši příspěvku tak, ať z celkového balíku peněz dostanete co nejvíce. Narozením dalšího dítěte vyplácení předchozího rodičovského příspěvku končí (respektive přechodem na mateřskou).

Děti mohou být déle v jeslích

Kromě navýšení celkové částky se mění také pár dalších věcí. Rodiny, které nedoložily v žádosti o příspěvek příjem (často třeba OSVČ, studenti nebo nezaměstnaní), mohou nově čerpat namísto 7600 korun až 10 tisíc měsíčně. Zvyšuje se také limit na to, kolik hodin může dítě mladší dvou let strávit v jeslích nebo dětské skupině, aniž by rodina ztratila nárok na příspěvek. Je to nově 92 hodin měsíčně.

Týká se navýšení i vás nebo se nevejdete do dané skupiny? Pokud vás mateřská a rodičovská teprve čeká, podívejte se, co vše budete pro své miminko potřebovat na našem webu FunBaby.

Photo by Skitterphoto from Pexels