Pár dní po návratu z porodnice jsem se cítila velice dobře, miminko i já jsme byli naprosto v pořádku a zdálo se, že plní síly. Vyrazili jsme proto na čtyř hodinový výlet do kopců. Miminko bylo spokojené. Ale mamince ke konci výletu začaly ubývat síly. Po návratu domů přišla zimnice a pichlavá bolest levého prsu. Svou přehnanou aktivitou jsem si způsobila zánět prsu neboli mastitidu. Později jsem zjistila, že tímto problémem trpí velké množství maminek převážně právě v šestinedělí. Zeptala jsem se proto laktačních poradkyň na pár rad, jak s ním bojovat.

Jak poznám zánět?

Jak jsem již zmínila, záněty prsů se objevují nejčastěji v šestinedělí. Některým maminkám se ale mohou objevit nebo znovu vrátit i později. Ze začátku je těžké rozpoznat, zda se opravdu jedná o zánět, dodatečné nalití prsů nebo o zadržování mléka. Všechny mají podobné příznaky.

Prso je velmi citlivé, cítíte v něm pichlavou bolest, kůže je často v místě zánětu zarudlá a teplejší než na zbytku těla. Zánět provází i horečka. Obecně platí, že pokud bolest neustoupí do 48 hodin, měla byste navštívit svého gynekologa. Ten vám totiž na zánět může předepsat antibiotika nebo jiné léky.

Co uleví od bolesti?

Léčby medikamenty se nemusíte obávat, neohrozí kojení. Existují totiž léky, které se dají užívat i během kojení. Než se vydáte k lékaři vyzkoušejte pár triků, případně kontaktujte laktační poradkyni. Z vlastní zkušenosti vím, že ne každé ženě pomáhá to stejné, vyzkoušejte proto klidně úplně všechno, aspoň dočasná úleva nebo zmírnění bolesti stojí za to.

  1. Nechte tělo odpočívat - Tato rada platí tak trochu i jako prevence. Jak jsem sama zjistila, dodržet šestinedělí jako období klidu má opravdu svůj význam. Přesto, že se cítíte dobře, snažte se co nejvíc odpočívat. Porod je pro organismus vždy náročný, zaslouží si čas na to opět nabrat síly. Pokud se projeví zánět prsu, tělo potřebuje odpočívat o to víc. Snažte se veškeré povinnosti kromě kojení přenést na manžela a mezi jednotlivými kojícími procedurami, které teď budou o něco delší a náročnější, co nejvíc spěte. Odpočinek pomáhá i v boji s horečkouu.

  2. Nepřestávejte kojit - Přesto, že je kojení během zánětu velmi bolestivé. Zkuste se překonat a nevzdávat to. Poté, co dítě odsaje svou dávku mléka, mamince se často aspoň dočasně uleví. Laktační poradkyně doporučují střídat kojící pozice, aby miminko vysálo mléko ze všech částí prsu.

  3. Odsávejte - Pokud i ve chvíli, kdy je miminko nakrmené, cítíte, že jsou prsa plná, odsajte je odsávačkou mléka. Jelikož je prso při zánětu extrémně citlivé, doporučuje se použít elektrickou odsávačku, která je nejšetrnější. Mně osobně moc pomohla.

  4. Střídejte teploty - Před kojením postižený prs nahřívejte ať už ve sprše nebo nahřívacími polštářky, můžete vyzkoušet také bylinný obklad z petržele. Přesto, že je to bolestivé, snažte se bolestivé místo rozmasírovat. Mně masáž v teplé vodě přinášela největší úlevu. Po kojení na prsy používejte chladivé zábaly.

       5.  Pijte - Jako při každém zánětlivém onemocnění i při zánětu prsu je důležité dodržovat pitný režim. Zkuste opravdu vypít aspoň dva litry tekutiny denně. A na závěr                                 ještě znova připomínáme - hodně odpočívejte. Jedině tak se budete brzy moci opět naplno věnovat svému drobečkovi.