Každá maminka má určitě své oblíbené vycházkové trasy, na které pravidelně vozí své miminko. Ty se ale mohou časem omrzet. Načerpejte inspiraci, kam lze vyrazit na výlet s kočárkem v blízkém okolí Brna.

Mariánské údolí – příroda ve městě

Pokud nemáte auto a přesto se vám zachtělo vyrazit do přírody, nasedněte v Brně na autobus MHD č. 45 a nechejte se dovézt na konečnou v Líšni. Kousek od zastávky se napojíte na asfaltovou bezbariérovou stezku vedoucí podél břehu řeky Říčky. Stezka vás povede kolem několika vodních nádrží, kolem restaurace U Kadlcova mlýna a dovede vás až k přírodnímu koupališti, kde se v parných dnech můžete osvěžit nebo si jen vyzkoušet hračky do vody.

Celá trasa má přibližně 11 kilometrů, kdykoliv se dá ale zkrátit. S kvalitním sportovním kočárkem je sjízdná v podstatě celý rok. Každé roční období přitom nabízí kouzelné scenérie, které potěší nejen milovníky přírody. Děti zase ocení hojnou přítomnost kačen natěšených na krmení. Kdyby si je vaše dítě zamilovalo až příliš, nezoufejte a pořiďte mu alespoň kachničku do vody.

Hrad Veveří - zážitek pro malé námořníky

Zastesklo se vám po nekonečné mořské hladině? Tu vám sice v Brně nevyčarujeme, ale zkuste vyrazit za vodním dobrodružstvím na brněnskou přehradu. Autem nebo MHD dojedete na zastávku Přístaviště, kde můžete přesednout na méně tradiční dopravní prostředek – vyhlídkovou loď. Ta vás s několika zastávkami doveze pod malebný hrad Veveří. Tam si i s kočárkem můžete udělat pohodlnou procházku do areálu hradu. Často tam bývají tematické akce pro rodiny s dětmi, jako jsou různé hudební a jídelní festivaly nebo ukázky šermířů. Zpátky vás opět doveze loď.

Pokud byste se nechtěli pouze vozit, můžete vystoupit na zpáteční cestě na některé z dřívějších zastávek a dojít do přístaviště podél břehu přehrady pěkně po svých. Přehrada je lemovaná cyklostezkou, která je z větší části schůdná i s kočárkem.

Lednický zámecký park - divočina pro princátka

Celý Lednicko-valtický areál nabízí desítky kilometrů cyklostezek, které se dají většinou pohodlně zdolat i s kočárkem. Můžete si vybírat z mnoha cílů, jež všechny mají zajímavý historický kontext. Pokud se ale chcete zcela vyhnout silnici, vyrazte k lednickému zámku. Ten je obklopen rozsáhlými parky. Můžete se vydat na klasickou asi 4 kilometrovou trasu k Minaretu. Nejste-li příznivci turistických atrakcí, zamiřte místo k Minaretu směrem k Janovu hradu. Čeká vás téměř opuštěná stezka vedoucí divočejší částí zámeckého parku a jeho přilehlým okolím. K hradu a zase zpátky k zámku v Lednici je to přibližně 8 kilometrů.

Moravský kras Pustý žleb - výlet na území jeskynních skřítků

Oblast jeskyní v Moravském krasu není s kočárkem příliš dostupná, přesto se najde pár tras, kde lze načerpat atmosféru této netradiční krasové oblasti. Pokud už máte větší dítko, můžete vyrazit s nosítkem a krosničkou. S menším miminkem se v kočárku se můžete vydat na asi 4 kilometrovou procházku Pustým žlebem. Ta vede od Skalního mlýna, kde můžete nechat auto, k Punkevním jeskyním a zpět. Vede podél řeky Punkvy po asfaltové stezce. Cestu krasovým kaňonem si lze prodloužit až k Sloupsko-šošůvským jeskyním na okraji obce Sloup, které se nalézají 6 kilometrů od Punkevních jeskyní.

A jaký kočárek si pořídit, aby splnil všechna vaše očekávání? Stačí si přečíst náš článek!