Pořizování výbavičky pro miminko si nastávající rodiče, především pak maminky, většinou užívají. S nástupem na mateřskou dovolenou ale souvisí také trocha administrativy. Některé dokumenty je nezbytné doručit příslušným úřadům ještě před porodem. Doporučujeme ale předpřipravit si i ta lejstra, která budete potřebovat vyřídit až v průběhu mateřské. Nikdy totiž nevíte, zda vám vaše miminko nechá dost sil i na papírování.

Nároky na příspěvky se různí podle toho, z jaké pozice maminka na mateřskou odchází. V tomto článku se budeme věnovat pouze maminkám, o možnostech tatínků na mateřské a rodičovské dovolené se budeme věnovat v jiném článku.

Kdy oznámit zaměstnavateli těhotenství

Zákon neurčuje žádnou lhůtu, do které musíte svému zaměstnavateli oznámit, že čekáte miminko. Je ale lepší to nenechávat na poslední chvíli, abyste zaměstnavateli zbytečně příliš nezkomplikovala váš odchod. Určitě ocení, když bude mít dostatek času za vás najít náhradu. Navíc včasné oznámení může být k užitku i vám a to hlavně v případě, že vykonáváte fyzicky náročnou práci nebo práci, která je v těhotenství zakázána. Zaměstnavatel je totiž povinen v této situaci vyjít vstříc a náplň práce upravit tak, aby neohrožovala vaše zdraví. I když vám zaměstnavatel upraví pracovní náplň nebo vás přeřadí a jinou pozici, nesmí vám v této souvislosti snížit plat.

Kdy a jak žádat o peněžitou pomoc v mateřství

Před nástupem na mateřskou dovolenou musí nastávající maminka předložit zaměstnavateli žádost o peněžitou pomoc v mateřství. Tento dokument vystaví gynekolog. Zaměstnavatel pak doplní denní vyměřovací základ a předá dokument příslušné správě sociálního zabezpečení, ta následně vypočítá výši příspěvku, který bude mamince zasílat na uvedený účet nebo složenkou.

Pokud maminka pracuje jako osoba samostatně výdělečně činná, musí žádost na správu sociálního zabezpečení doručit sama.

Peněžitou pomoc v mateřství pobírají maminky, pokud na ni mají nárok, místo mzdy nejdřív od začátku osmého a nejpozději od začátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu. Pokud žena porodí dřív, náleží jí dávka ode dne porodu. Pobírá ji pak po dobu 28 týdnů, u dvojčat 37 týdnů.

Mám na mateřskou nárok?

Nárok na tuto dávku mají maminky, které během posledních dvou let odpracovaly aspoň dvě stě sedmdesát dní, počítá se také studium na střední nebo vysoké škole. U OSVČ je nezbytné, aby si žena navíc platila dobrovolné nemocenské pojištění.

Pokud maminka dané požadavky nesplňuje, může rovnou požádat o rodičovský příspěvek.

Nenechte se připravit o nárok na řádnou dovolenou

Maminky, které mají nárok na mateřskou dovolenou, mají také v daném roce nárok čerpat řádnou dovolenou. Mateřská dovolená se totiž počítá jako by maminka vykonávala práci. Řádnou dovolenou je nejvýhodnější čerpat v období mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. Pokud v roce, kdy porodila, odpracovala aspoň 60 dnů u daného zaměstnavatele, má nárok na celou dovolenou v minimální délce 20 dnů. Musí o ni ale zaměstnavatele oficiálně požádat nejpozději v průběhu mateřské dovolené.

Kdy a jak žádat o rodičovský příspěvek

Na rodičovský příspěvek mají nárok všechny maminky, musí o něj ale dostatečně dopředu požádat na úřadu práce v místě jejich trvalého bydliště. Spolu s žádostí musí na úřadě předložit občanský průkaz, rodný list dítěte, doklad o tom, jak dlouho a v jaké výši pobíraly příspěvek v mateřství a podklady pro stanovení denního vyměřovacího základu od zaměstnavatele.

Pokud pobíráte peněžitou pomoc v mateřství, nezapomeňte o rodičovský příspěvek požádat ještě před ukončením této dávky. Doporučená doba, kdy o rodičovský příspěvek požádat, je okolo čtvrtého měsíce od narození dítěte.

Rodiče mají nárok na příspěvek v celkové výši 220 000 korun. Musí ho vybrat nejpozději do čtyř let. Sami si ale stanoví, jak rychle ho chtějí čerpat. Nejkratší možná doba čerpání se odvíjí od předchozího průměrného výdělku rodiče, nelze ale dostávat měsíční částku vyšší než 32 640 korun, příspěvek není možné získat celý najednou. Délku si rodiče nově mohou upravovat i v průběhu čerpání a to každé tři měsíce.

Máte pocit, že je potřeba ještě něco zmínit? Podělte se s námi i ostatními maminkami o svoje tipy a rady v komentářích.