Připravujete se na porod a přemýšlíte, koho byste v těchto náročných avšak jedinečných chvílích chtěla mít vedle sebe? Kromě svých nejbližších si s sebou můžete vzít i vámi vybranou odbornici - dulu nebo porodní asistentku. Jaká je u porodu jejich úloha a jaký je mezi nimi rozdíl.

Pokud žena rodí v porodnici zpravidla se o ní stará porodní asistentka, která má zrovna v dané nemocnici službu, a lékař. Většina porodnic dnes už ale umožňuje mít vedle sebe i další osoby. 

Kdo je dula

Dula není zdravotní pracovník. Jejím úkolem je hlavně emoční a fyzická podpora maminky. Se ženou se stýká v době těhotenství. Vzájemně se poznávají a dula mamince nabízí různé způsoby a techniky, které ji mohou porod usnadnit, zpříjemnit. Mamince může nabídnout během porodu masáže, aromaterapii, obklady, pomáhá s dýcháním. Často zná i tatínka, kterého pak během porodu dokáže navést, jak být ženě co nejlepší oporou. 

Dula nedělá žádná rozhodnutí, nemůže zasahovat porodní asistentce nebo lékaři do vedení porodu. Je tam opravdu pouze jako podpora maminky. Její služby jsou placené.

Kdo je porodní asistentka

Je to vysokoškolsky vzdělaný zdravotník. Dokáže tedy vést celý porod, provádí zdravotnické úkony a stará se o vás a bezprostředně po porodu i o vaše miminko. Jako nastávající maminka si můžete vybrat svou porodní asistentku, se kterou se budete vídat ještě v době těhotenství. Její služby jsou placené.

Pokud chcete, aby tato vámi vybraná porodní asistentka, vedla celý váš porod, musíte si vybrat takovou, která má smlouvu s vaší porodnicí. V České republice je totiž praxe taková, že porod nemůže vést porodní asistentka, která není zaměstnaná v dané porodnici nebo s ní nemá uzavřenou smlouvu. 

Chcete - li mít vlastní porodní asistentku i přesto, že nemá s nemocnicí smlouvu. Může být u vašeho porodu v roli doprovodu. V takovém případě vede porod porodní asistentka, která má zrovna v porodnici službu, a vámi vybraná porodní asistentka s ní komunikuje vaše požadavky na průběh porodu a je vám oporou. 

Pokud víte, že kromě partnera toužíte po přítomnosti duly nebo externí porodní asistentky, informujte se dopředu ve vaší porodnici, zda je to možné.

Jaká je role lékaře u porodu

U přirozeného, nekomplikovaného porodu se s lékařem může maminka setkat až v samotném závěru. Bezproblémový porod většinou zvládne od začátku až do konce vést sama porodní asistentka. Lékař se na scéně většinou objevuje až ve chvíli, kdy je potřeba rozhodnout o podání léků, zklidňujících prostředků a podně. 

Koho je nejlepší mít u porodu? 

Porod je velmi intimní záležitostí, neplatí zde žádná univerzální šablona na to, jak bude probíhat ani na to, koho je nejlepší mít vedle sebe. Maminka se sama zná nejlíp, a proto vám doporučujeme, když budete plánovat svůj porod, poraďte se hlavně sama se sebou. Uvědomte si, jak nejlépe zvládáte náročné situace. Zda vám pomáhá, když vás drží váš partner v těchto chvílích za ruku, zda o tom máte potřebu mluvit s někým dalším nebo zda se raději zavřete sama do sebe a každý dotek nebo přítomnost jiné osoby vás spíše ruší. 

A nebojte, každá z vás to nakonec zvládne na jedničku a navíc! vás pak čeká ta nejkrásnější odměna na světě v podobě vašeho miminka. :-) Držíme palce.

Pokud byste se po čtení o porodu chtěla odreagovat, koukněte na naše video o výbavičce našem YouTube.


Foto By Jonathan Borba from Pexels