Narození miminka je jedním z nejkrásnějších a nejvýznamnějších okamžiků v životě každého rodiče. Je to začátek nové etapy plné emocí – od radostného očekávání až po pečlivé plánování a objevování všeho nového. Pokud se na příchod svého vytouženého děťátka začínáte připravovat právě teď, určitě již začínáte rozmýšlet, co všechno bude potřeba.

I když nám podzim zatím dopřává ještě celkem teplé počasí, první ranní mrazíky na sebe nenechají dlouho čekat a přimějí nás sáhnout po teplejších kouscích. Nejde však jen o správně zvolené oblečení pro vaše miminko – stejně důležité jsou i praktické doplňky ke kočárku a autosedačce, které vám umožní užívat si procházky s klidem a bez starostí, ať už bude venku jakékoliv počasí.

Oblečení pro miminko

Chystání výbavičky pro podzimní a zimní miminko je o něco náročnější než pro miminko narozené v teplejších měsících, kdy venku panují příjemné teploty a nemusíte se tolik bát prochladnutí. Novorozené miminko nemá do přibližně půl roku vyvinutý termoregulační systém, proto je velmi důležité, aby bylo správně oblečené. 

Mnoho maminek se obává, že jejich miminko prochladne, a proto pečlivě dbají na to, aby bylo vždy dostatečně oblečené. Přílišná péče však může vést k opačnému problému – přehřátí. To může nastat zejména ve chvíli, kdy se náhle změní teplota, například při vstupu do obchodu, zatímco miminko zůstane zabalené v několika vrstvách oblečení.

Pamatujte proto na to, že miminka by měla mít vždy o jednu vrstvu více než vy, protože se nemohou sama zahřát pohybem. A protože nejvíce tepla uniká právě hlavou, lehká čepička bude vaším věrným pomocníkem v prvních týdnech nejen při pobytu venku.

Tip: Velmi oblíbené jsou designové a stylové čepičky od značek Elodie Details a Lodger, které u nás najdete v různých provedeních a barvách, taže si snadno vyberete tu pravou. Sladit ji můžete i se zbytkem výbavičky nebo fusakem.

Jak oblékat miminko do autosedačky

V autosedačce je důležité, aby bylo miminko oblečené pohodlně a spíše ve slabší vrstvě, protože jen tak může autosedačka plnit svou ochrannou funkci. Silné bundy či naducané oblečení snižují účinnost pásů, které nebudou dostatečně utažené až na tělíčko a překáží i ve správném usazení

Ne každý má k dispozici garáž, kam stačí miminko odnést jen v lehčím oblečení. Pokud tedy parkujete venku a cesta k autu je delší, dobrou službu udělá hřejivá deka, kterou využijete i v kočárku nebo fusak s průstřihy na pásy. Poté, co se auto vyhřeje na příjemnou teplotu, tuto vrchní vrstvu stáhnete a miminko tak bude v příjemném tepelném komfortu a nedojde k jeho přehřívání.

Hůrá na procházku s tím správným vybavením

Zima rozhodně neznamená, že musíte zůstat s miminkem doma. Naopak, procházky na čerstvém vzduchu jsou velmi prospěšné – posilují imunitu a podporují zdravý vývoj dítěte. Pokud vaše miminko čekají první zimní projížďky v kočárku, je důležité mít správné vybavení.

Základní výbavou by měl být kvalitní kombinovaný kočárek s dostatečně prostornou hlubokou korbou, která miminku poskytne bezpečné a chráněné prostředí. Před nepříznivým počasí dokáže ochránit i dostatečně dlouhá stříška, která chrání před studeným větrem a drobným mrholením. 

Věděli jste, že samotný výběr kočárku se obvykle podrizuje tomu, kde bydlíte, v jakém terénu se budete pohybovat i v jakém období se vaše miminko narodí? Pokud žijete v oblasti, kde každý rok napadne bohatá nadílka sněhu, myslete na velikost koleček. Větší kolečka si poradí lépe se sněhem a nerovnostmi, zatímco menší mohou ve sněhu snadno zapadnout a ztížit vám tak procházku.

Tou nejdůležitější součástí zimní výbavy kočárku je určitě teplý fusak, který ochrání vaše děťátko před mrazem. Pozor však na správné vrstvení oblečení v závislosti na počasí i vámi vybraného fusaku, protože každý z nich poskytuje jinou úroveň tepelného komfortu. Na trhu jsou i fusaky celoroční, které využijete po celou část roku, protože se skládají z odnímatelných vrstev. Zimní fusaky pak mají teplou podšívku a jsou často vyrobeny z voděodolných a větruodolných materiálů. Oblíbené jsou zejména fusaky s kožešinovým lemem kolem hlavičky dítěte, který poskytuje extra ochranu a stylový vzhled.

Chcete mít jistotu, že budete mít fusak, který se pohodlně vejde do hluboké korby a později do sportovního kočárku? Ideální volbou rostoucí fusak, který se přizpůsobí růstu vaše děťátka. Spodní prodlužitelnou část jednoduše odepnete a takto zkrácený fusak můžete bez obav použít i do vajíčka.

Tip: U rostoucího fusaku Zopa Fluffy Combi slouží spodní část jako praktická taška. 

Příprava na příchod miminka do chladného počasí může být výzvou, ale s pečlivým plánováním a správnou výbavou si toto období můžete užít naplno a bez stresu. Procházky v chladných dnech, pečlivě zvolená výbava a láskyplná péče o miminko vytvářejí jedinečné chvíle, které vás budou hřát po celý život.