Stahovací pásy a kalhotky řeší tři základní problémy čerstvých maminek. Podporují zavinování dělohy, pomáhají stahovat vytahanou kůži do původního stavu a opticky vylepšují siluetu postavy. Na to, pro koho je lepší poporodní pás a pro koho zas kalhotky, neexistuje univerzální odpověď. Přesto jsme dali dohromady několik doporučení, která vám pomůžou trochu se zorientovat.

Cviky po porodu

Fungování poporodního prádla můžete podpořit i vhodnými cviky.

Na úvod jen tak obecně

Než se pustíme do vysvětlování pro koho je co vhodnější, pojďme si říct k těm poporodním pomocníkům něco obecně. Stahovací prádlo určitě není něco, bez čeho byste se neobešly. Spíš je to jeden z těch chytrých vynálezů dnešní pohodlné doby, který vám ulehčí život. Je potřeba zmínit, že poporodní rekonvalescenci částečně zařídí příroda. Děloha se po porodu začne sama zavinovat a i vytahaná kůže se sama začíná vracet do původního stavu. Mamince tak stačí ještě v porodnici tohle všechno podpořit občasným ležením na břiše a už po návratu domů se může těšit z prvních výsledků. A když pak po šestinedělí přidá i vhodné cviky, má téměř vyhráno. Každé tělo je ale jiné, a ne vždycky to jde podle představ. No a v tu chvíli přichází na řadu stahovací prádlo.

Jak to vlastně funguje?

Způsob a načasování použití se často u maminek liší. Jedna prádlo začne používat hned v porodnici, jiná se drží tvrzení, že je nutné nechat kůži po porodu dýchat, takže se stahováním začne nejdřív za čtrnáct dní a další si stahovací prádlo koupí až půl roku po porodu. Některé maminky ho nosí celý den a nemůžou si to vynachválit, jiné v něm stráví jen pár hodin denně, protože déle jim je to nepohodlné. Takže pokud se pro poporodní prádlo rozhodnete, používejte ho jen tak, aby vám to bylo příjemné.

Kdy sáhnout po poporodním pásu?

Jestliže máte v plánu nosit stahovací prádlo jen pár hodin denně, doporučujeme spíš volit poporodní pás. Ten se dá narozdíl od kalhotek podle potřeby jednoduše sundat a znovu nandat. Poporodní pás je taky vhodnější pokud jej chcete používat hlavně jako tvarovací pás na běžné nošení pod oblečení. Pás totiž sahá od boků až pod prsa, takže schová všechny špíčky a vykouzlí vám krásnou siluetu. Pro tento účel si pořiďte co nejtenčí, jednoduchý pás bez zbytečných švů a aplikací, aby byl pod oblečením co nejmíň vidět.

Kdy se hodí a nehodí poporodní kalhotky?

Stahovací kalhotky se hodí pro maminky, které se rozhodnou do toho pořádně šlápnout a chtějí bříško stahovat celý den. Kalhotky lépe sedí, nikam se nerolují a jsou prostě tak nějak pohodlnější. Naopak je nedoporučujeme maminkám, které za sebou mají nástřih hráze a zároveň by rády začaly se stahováním co nejdřív. Sešitá rána potřebuje dobře větrat a málo prodyšné stahovací kalhotky by jenom komplikovaly hojení.

A co když jsem po císaři?

Maminky po císařském řezu jsou trochu oříšek. Tady nezbyde, než si prostě obě varianty vyzkoušet na vlastní kůži. Každá tento zákrok snáší jinak a stejně tak je to i se stahovacím prádlem. Některé maminky preferují kalhotky, protože jim jizvu hezky drží na místě a v klidu. Jiné si pochvalují stahovací pás, protože jim vyhovuje, že pás začíná až nad jizvou a tím pádem se jí vůbec nedotýká. No a pak jsou maminky, které nesnesou ani gumu v kalhotech od pyžama, natož pak stahovací prádlo. Takže pokud jsme vám o pár řádků výš radili, že máte poporodní prádlo nosit tak, aby vám to bylo příjemné, pak u císařského řezu to platí dvojnásob.

A protože všechno začíná a končí u výživy, tak i tady musíme zmínit, že správná a vyvážená strava maminky je jedním z nejvýznamnějších faktorů, který pozitivně ovlivňuje rekonvalescenci po porodu. Přečtěte si náš článek, kde jsme vypíchli ty nejdůležitější body zdravého mateřského stravování a začněte se správným jídelníčkem ještě dnes.

Tak snad jsme vám v tom udělali trochu jasno a rozhodování bude zase o trochu jednodušší. Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete jaká byla vaše zkušenost se stahovacím poporodním prádlem.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com