Zavinovačka je praktická věc, která nesmí v miminkovské výbavičce chybět. Čerstvému novorozeňátku poskytuje pocit bezpečí, udržuje ho v teple, tatínkům a tetičkám usnadňuje manipulaci s ním a později ji využijete i jako podložku při pasení koníčků. A my máme nápad. Co takhle si jednu zkusit doma ušít? S naším návodem to zvládnou i ti, co si se šicím strojem tak úplně netykají.

Co budete pro výrobu potřebovat?

  • dva čtverce látek o rozměru 77 x 77 cm

  • vatelín o rozměru 80 x 80 cm

  • suchý zip

  • nitě

  • šicí stroj, nůžky, špendlíky, křídu, metr

  • talíř

Jen aby bylo jasno: Pro orientaci ve schématu mějte na paměti, že růžově jsou označena místa prošití a čárkovaně místa, kde se bude stříhat.

Jde se na to

  1. Tak, a jde se na to. Ušijeme si zavinovačku pro miminko. Uvedené rozměry látek vystačí na zavinovačku o velikosti 75 x 75 cm. Pokud chcete větší nebo menší rozměr, míry si přizpůsobte. Nejdřív ze všeho bude potřeba sešít vatelín s jedním čtvercem látky. Vatelín položte na zem a na něj dejte lícovou stranou vzhůru čtverec látky. Tloušťku vatelínu necháme na vás. Pokud máte zimní mimčo, volte silnější vatelín. V létě vám bude stačit tenký. Tenký vatelín použijte, i pokud jste začátečník, bude se vám s ním líp pracovat.

  2. Obě látky k sobě po obvodu sešpendlete a zhruba 0,5 cm od okraje sešijte. Vzniklou přesahující látku a vatelín opatrně odstřihněte.

Talíř na pomoc

3) Ne, není to překlep, opravdu budete při výrobě zavinovačky potřebovat talíř. Položte ho do rohu na látku a obkreslete oblý tvar, který následně prošijte a opatrně obstřihněte. Tím jste vytvořili zaoblený horní díl zavinovačky, kde bude mít miminko hlavičku.

4) Vzniklý vatelínobavlněný čtverec s jedním oblým rohem položte lícem k líci na druhý kus připravené čtvercové látky (můžete popustit uzdu fantazii a místo bavlněného plátna použít třeba minky látku). Opět po obvodu sešpendlete a sešijte. Nezapomeňte si ale tentokrát nechat cca 10 cm dlouhý nesešitý otvor, kterým celé dílo obrátíte naruby. Předtím, než se k tomu dostanete, ještě ustřihněte rohy a ustřihněte i přebytečnou látku v oblé části.

Finišujeme

5) Je na čase vyřešit zapínání zavinovačky. My jsme pro účely dnešního tutoriálu zvolili zapínání na suchý zip. Chlupatou část zipu našijte do pravého spodního rohu z vnitřní strany. Část s háčky zase na vnější stranu, zhruba tak, jak vidíte na schématu. Každopádně si před finálním našitím háčkové části zavinovačku zkusmo zaviňte a správnou polohu si odměřte. Pokud si to chcete trochu ulehčit, můžete místo suchého zipu našít na zavinovačku jen silnou stuhu a zavinovačka se tak bude “zapínat” na mašli.

Nakonec ručně, neviditelným stehem, zašijte otvor, kterým jste zavinovačku před chvílí převraceli.

6)  Hurá, zavinovačka je na světě! No není krásná? A je celá vaše. Tak ať slouží.

Možná jste dočetli až sem, ale na vlastní výrobu si netroufáte. Nevadí, pár krásných zavinovaček seženete i na našem e-shopu. A ujišťujeme vás, že poslouží stejně dobře jako ty ručně dělané.

Pokud patříte k těm, co se po hlavě pouští do každé nové výzvy, můžete podle našeho návodu zkusit ušít i hnízdečko.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com