Patříte mezi nadšené kreativce a pohráváte si s myšlenkou, že svému prckovi něco krásného vyrobíte? Jak se říká, s láskou? Pokud si aspoň trochu rozumíte se šicím strojem, vrhněte se na výrobu hnízdečka. Pomocí našeho názorného návodu tento projekt zvládnou jak zkušené švadlenky, tak i úplné začátečnice. Jen do toho!

Co budete pro výrobu potřebovat?

  • látky

  • duté vlákno nebo ovčí rouno na výplň obvodu

  • vatelín nebo tenký molitan na výplň středové části

  • stuha

  • nitě

  • šicí stroj

Přípravná fáze

  1. Nejdřív si na látku přeneste střih hnízdečka. Uvedené míry jsou vhodné pro novorozence, kterému hnízdečko vydrží zhruba do tří měsíců. Pokud chcete trvanlivější kousek, přidejte pár centimetrů do šířky i do výšky.

  2. Výsledný tvar dvakrát vystřihněte. Oba kusy přiložte lícem k sobě, sešpendlete a podle zvýrazněných linií po obvodu sešijte. Nakonec celý výtvor převraťte naruby.

Středová část a stužka

  1. Z tenkého molitanu nebo vatelínu vystřihněte požadovaný tvar, kterým vyplníte středovou část, na níž bude miminko ležet. Vložte ji na vyznačené místo a zafixujte pomocí špendlíků. Vloženou výplň potom obšijte po obvodu a případně ještě cikcak prošijte, aby hezky držela na svém místě. Nezapomeňte uzavřít i otvor ve spodní části, kterým jste výplň vkládala.

  2. V dalším kroku prošijte vnější okraj hnízdečka zhruba 1,5 cm od okraje. Vzniklým tunelem nakonec provlečte stuhu. Nezapomeňte na chytrý trik se spínacím špendlíkem. Ušetříte si tím spoustu času i nervů.

Už je skoro hotovo

  1. Blížíte se do finiše. Už jen chvíli a hnízdečko je na světě. Na řadě je teď ale ta nejnáročnější část. Vycpat obvod hnízdečka připravenou výplní. No nebudeme vám lhát, chce to šikovné prsty a trochu trpělivosti. Ale slibujeme, že po chvilce snažení se to vždycky nakonec povede.

  2. Tadáá, zašijte poslední dva otvory a je hotovo.

Tak co? Povedlo se? Drobné nedokonalosti vůbec nejsou na škodu. Naopak k ruční výrobě tak nějak patří. Chcete přece mít doma ten jeden jediný, s láskou dělaný originál.

Ale nevěšte hlavu, ani pokud hnízdečko nedopadlo úplně podle vašich představ. Můžete to za pár dní zkusit znovu, anebo hoďte nohy na stůl a jedno pěkné hnízdečko pro miminko si jednoduše objednejte. Výsledek je jistý a máte to bez práce.

Nemáte dost? Vyzkoušejte podle našeho návodu ušít třeba zavinovačku!


Zdroj fotografií: Depositphotos.com