Rýma je jednou z nejnepříjemnějších dětských nemocí. Na tom se shodnou snad všechny maminky, které si kvůli ní prožily alespoň jednu bezesnou noc. Ale i když se člověk snaží dítě zuby nehty chránit, někdy prostě nenadělá nic a rýma je na světě. To pak přichází na řadu odsávačka hlenů, která se na čas stává vaším nejlepším kámošem. Že jste o ní ještě neslyšeli? Nevadí. Připravili jsme pro vás takový malý odsávačkový přehled, kde se dozvíte všechno, co o odsávačkách hlenů potřebujete vědět. Vybrat tu pravou pak bude hračka.

Pár rad na úvod

Na úvod hned řekneme, že odsávačka hlenů by měla být součástí vaší startovací výbavičky pro novorozence. Nikdy totiž nevíte, kdy to propukne a rozhodně je lepší být připraven než překvapen. Navíc nosní odsávačku nevyužijete jen při akutní rýmě, ale i jako součást běžné osobní hygieny na odstraňování drobných každodenních soplíků. Zároveň doporučujeme mít doma i zvlhčující nosní kapičky, které odsávání hlenu usnadní. No a pak si taky připravte pěknou dávku trpělivosti, protože čištění nosíku zrovna nepatří mezi oblíbené činnosti těch nejmenších.

Odsajte to růčo

Ruční odsávačky hlenů patří mezi ty levnější, což je jejich hlavní výhoda. Právě proto se ruční odsávačky hodí jako součást běžné miminkovské výbavy. Prostě vám za pár korun leží doma a čekají, jestli na ně přijde řada. Jsou také výborným řešením na cesty nebo na dovolenou. Na výběr máte buď balónkovou nosní odsávačku nebo odsávačku s hadičkou. Použití obou je celkem intuitivní. Jeden konec vždy opatrně vsunete dítěti do nosní dírky a na druhém konci buď ústy nebo stisknutím balónku vytvoříte tah, který hlen odsaje. Nevýhodou je to, že balónkové a ruční odsávačky nejsou tak efektivní jako ostatní druhy nosních odsávaček, a proto se opravdu hodí jenom při mírné rýmě. Pokud cítíte, že se schyluje k něčemu většímu, tak čtěte dál.

Pomozte si elektřinou

Elektrické nosní odsávačky jsou kompaktní, efektivní a jejich použití je velmi pohodlné. Elektřina totiž udělá tu nejhorší práci za vás a vy se můžete plně soustředit na to, jak udržet toho vašeho nejroztomilejšího usoplence v klidu na zádech. Elektrické odsávačky hlenů fungují na tužkové baterie, takže se dobře dají využívat i na cestách, což je jejich další významné plus. Nevýhoda je to, že si za ně trochu připlatíte. Pořídit si můžete naši oblíbenou nosní odsávačku od firmy Lanaform nebo tuto minimalistickou odsávačku Nasal Care od výrobce Miniland.

Vysajte to vysavačem – no fakt!

Možná už jste o odsávačce hlenů na vysavač někdy slyšeli. Souhlasíme, jde z toho celkem respekt. Ale nebojte, je to absolutně bezpečná a šetrná metoda odsátí hlenu a většina maminek si ji nemůže vynachválit. I přesto nemusí vyhovovat každému. Vysavačem sice zvládnete vysát nos úplně nejdůkladněji a skoro bez námahy, ale připravte se na hluk, kterému se při odsávání nevyhnete. To může být problém hlavně v noci. A i když pomineme chudáky sousedy, tak ani pro rozespalé dítě to noční odsávání není nejlepší zážitek. Kromě toho na zapnutý vysavač některé děti nemusí dobře reagovat ani přes den. Ale to chce prostě zkusit. Cenově tento typ odsávaček vychází celkem příjemně. Snad nejznámější odsávačka na vysavač od Baby-Vac stojí tři sta padesát korun.

 

Náš tip: Jestli máte z odsávačky na vysavač strach, zkuste její tah na nejdřív na svojí ruce. Uvidíte, že to nic není. A ty odvážnější z vás můžou testovat rovnou na svém nose.

 

Ještě se na závěr hodí doplnit, že všechny druhy odsávaček jsou vysoce hygienická záležitost. Jsou totiž navrženy tak, aby bylo možné všechny znečištěné části vymýt. Doporučujeme je čistit ale hned po použití. To pak stačí proud horké vody a trocha vzduchu, na kterém odsávačka pěkně proschne.

Tak teď už víte o odsávačkách všechno. Teď už stačí jen vybrat tu nej. A rýma nebude mít šanci.

 

Přejít na kompletní nabídku nosních odsávaček >>

Zdroj fotografií: Depositphotos.com