Dětské capáčky jsou bezva obutí jak pro nejmenší nechodící děti, tak pro ty, co už jsou si s chůzí jistí v kramflecích. Určitě by vám v dětské výbavičce neměly chybět. Ve článku se dozvíte, proč capáčky obout a jak je správně vybrat.

Správný výběr capáčků

Capáčky jsou dětské botičky, které jsou měkké, ohebné a většinou nemají pevnou podrážku. Právě tyto jejich vlastnosti z nich dělají ideální botu pro nejmenší. Dětská nožička totiž pro svůj správný vývoj potřebuje dostatečný prostor k pohybu.

Střih

Capáčky pro nejmenší, zatím ještě nechodící miminka se dělají většinou v kotníčkovém provedení. Je to z toho důvodu, že neposedné nožičky takhle malého dítěte nemají na práci nic jiného, než jakékoliv boty vytrvale vyzouvat. Často jsou takové botky nad kotníkem opatřeny tkaničkou nebo páskem, aby na chodidle aspoň chvíli vydržely. Je ale úplně normální, že i tak celé dny neděláte nic jiného, než že všude možně sbíráte vyzuté botičky. Některé novorozenecké capáčky vypadají dokonce spíš jako tlusté ponožky. I to je varianta a ano, i ty velmi rády z nožky padají. Obecně koukejte spíš po volném střihu a nesnažte se botičku zbytečně stahovat. I když dítě ještě nechodí, jeho prstíky ocení trochu volnosti.

Pokud už dítě chodí, využijete capáčky hlavně jako domácí obuv. Na normální chození po venku investujte do kvalitní obuvi. Jedině tak podpoříte správný vývoj chodidla. Capáčky na doma by pak měly sahat jen pod kotníky, aby dítě nijak neomezovaly při lezení nebo při hře na zemi. Klasické capáčky jsou obvykle nazouvací, s gumičkou pod kotníkem. K dostání jsou pak v mnoha různých designech, takže si vybere úplně každý. Letošním holčičím hitem jsou jednorožci, kluky zase potěšíte rychlým sporťákem.

Materiál

Na delší nošení určitě volte prodyšné materiály jako bavlna, vlna nebo kůže. Pokud chcete s nechodícím miminkem jen udělat hodinku parádu na procházce s kočárem, nemusíte si s volbou materiálu zas tak lámat hlavu.

Zvýšenou pozornost věnujte volbě materiálu, pokud vybíráte zimní capáčky. Tady doporučujeme buď fleece nebo kožíšek. K zahození není ani to, když je svrchní materiál botiček odolný vůči větru a dešti.

Velikost

Většina výrobců capáčků škáluje jejich velikosti po šesti měsících, takže se můžete orientovat jednoduše podle věku dítěte. Tohle se výborně hodí v případě, kdy chcete někomu věnovat capáčky jako dárek. Rozhodující by ale měla být délka stélky. Tu doporučujeme vyhledat přímo na stránkách výrobce. Správnou velikost pak zjistíte tak, že na papír obkreslíte chodidlo dítěte a změříte vzdálenost od konce paty ke špičce nejdelšího prstu. K této míře pak přičtěte jeden centimetr a v tabulce velikostí najděte odpovídající velikost. Pokud se vámi vypočtená hodnota nachází někde mezi dvěma velikostmi, pořiďte tu větší.

Velikost capáčků pak pravidelně kontrolujte a v případě, že zjistíte, že dítě už v botě nemá dostatek prostoru pro volný pohyb prstíků, zvažte nákup většího páru.

Pokud si nejste s výběrem capáčků jistí, nebojte se na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem. My už jsme se za ta léta navybírali capáčků dosytosti, takže vám se vším rádi pomůžeme. Kontaktovat nás můžete telefonicky či mailem, anebo se rovnou zastavte i s vaším dítkem u nás na prodejně v Brně či Ostravě. Budeme se na vás těšit!

S výběrem capáčků a prvních botiček jde ruku v ruce pilování chůze. Pokud na první krůčky zatím ještě čekáte, přečtěte si pár dobrých rad, jak naučit dítě chodit.