Výběr kojící podprsenky je hodně individuální a intuitivní záležitost. Každé mamince může vyhovovat něco jiného. Přesto všechno vybrat kojící podprsenku není až tak složité. Stačí vědět, co od ní čekáte.

Pohodlná

Kojící podprsenka by měla perfektně sedět. To je bez debat. V šestinedělí (a nejenom tehdy) budete mít dost starostí s nepříjemně nalitými prsy a novým členem domácnosti, takže je nesmysl přidělávat si ještě další starosti nepohodlnou a špatně padnoucí podprsenkou. Pohodlí zajistí především správně zvolená velikost, ale taky široká a ramínka, absence švů a příjemný materiál. Výběru správné velikosti a materiálu se budeme trochu víc věnovat za chvíli v samostatném odstavci, tak pozorně čtěte až do konce.

Pevná

Vaše kojící podprsenka by vám měla být oporou. Než se ustálí laktace, můžou být vaše prsa bolavá a citlivá, takže volte raději pevnější variantu, která všechno udrží na svém místě a hlavně v klidu. Ale abychom si neprotiřečili – rozhodně by to nemělo být na úkor pohodlnosti. Víme, ta hranice je hodně tenká, ale když se vám to podaří vybalancovat, nebudete litovat.

Jednoduše přístupná

Kojící podprsenka musí být především funkční. Jejím úkolem je zajistit přístup k mlíčku snadno a rychle, kdykoli si mimčo vzpomene. Takže se ujistěte, že zapínání se nezadrhává a dá se jednoduše “ovládat” jednou rukou. V případě, že upřednostníte elastickou lambádu, kterou budete jen vyhrnovat nad prsa, tak i tady si vyzkoušejte, že materiál je dostatečně pružný a vyhrnutí jde snadno.

Na parádu

No, nedělejte si iluze. Prvních pár měsíců, kdy vám mlíčko poteče i ušima, dostane podprsenka pěkně zabrat. Mléčným flekům se totiž nejspíš nevyhnete ani přes poctivé používání prsních vložek. Podprsenku tak budete pořád dokolečka prát a sušit, tak se připravte na to, že kupujete spíš spotřební zboží než módní artikl. Ideální proto je pořídit si jednu nóbl “na ven” a pár obyčejnějších, které budete střídat doma.

Správná velikost kojící podprsenky

Největší oříšek při výběru podprsenky je trefit správnou velikost. Pokud nejste hrdou majitelkou křišťálové koule, budete se muset spolehnout na metodu pokus omyl. Obecně se ale doporučuje pořizovat kojící podprsenku až v pokročilém stadiu těhotenství (od osmého měsíce výš). Tehdy už jsou prsa tak nějak větší, ale stejně vás ten největší boom čeká až pár dní po porodu. A vzhledem k tomu, že se hodí mít kojící podprsenku už v porodnici, tak to budete muset risknout. Pravidlo, podle kterého se můžete zhruba orientovat, je o číslo větší košíček i obvod, než nosíte právě krátce před porodem. Nejlepší je koupit ze startu jednu nějakou obyčejnější a levnější kojící podprsenku a až si to v ní chvíli vyzkoušíte, tak dokoupit podle potřeby větší nebo menší variantu. Určitě doporučujeme mít minimálně dvě podprsenky, které budete moct střídat.

Materiál

I volba materiálu souvisí s vaším pohodlím. Neexistuje správný a špatný materiál, ale jen takový, který vám vyhovuje a který ne. Tady se můžete orientovat podle toho, co jste byla zvyklá nosit před otěhotněním a během těhotenství. Nemá cenu si zrovna po porodu začít zvykat na nějaké novoty. Cítíte se lépe v elastických materiálech? Pak sáhněte po stejně elastické kojící podprsence. Výhoda elastických materiálů a bavlněných podprsenek s příměsí je jejich barevná i tvarová stálost. Tyto materiály se líp vyrovnají s častým praním, které vás jistojistě čeká. Pokud upřednostňujete bavlnu, budete si pochvalovat skvělou prodyšnost a možnost sterilizace - bavlněnou podprsenku totiž můžete jednoduše vyvařit a mít tak jistotu, že se vám v ní nemnoží žádné breberky. Smiřte se ale s tím, že bílá podprsenka časem zašedne a vytahá se.

S kosticemi nebo bez?

Kostice rozhodně udrží vaše poprsí ve skvělé formě a pod oblečením vykouzlí super siluetu. Na běžné domácí nošení jsou ale celkem nepraktické. Mají tendenci tlačit a při kojení dělají neplechu. Takže je spíš nedoporučujeme. Nikde ale není napsáno, že na světě neexistuje maminka, která by si je naopak pochvalovala. Takže pokud vás kojící podprsenka s kosticemi láká, nebojte se ji vyzkoušet. Vhodným kompromisem jsou takzvané kojící podprsenky s gelovými kosticemi, které jsou měkčí a přizpůsobivější.


Tak a je to. Výběr kojící podprsenky je teď na vás. Už víte na co si dát při výběru pozor a na co se naopak soustředit, tak nakoukněte do naší nabídky kojících podprsenek a třeba zrovna tam najdete tu pravou.


A poporodní kalhotky už máte? Že ne? S těmi vám také rádi poradíme. Poporodní kalhotky a pásy jsme rozebírali v jednom z předchozích článků.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com