V předchozím článku (Která autosedačka je pro vaše dítě ta nej, I. část) jste se dočetli, jak je pro dětskou bezpečnost důležité mít na cestách tu nejvhodnější autosedačku. Seznámili jste se bezpečnostním předpisem i-Size i s důvody, proč vozit nejmenší cestovatele proti směru jízdy. Jak ale konkrétně přistoupit k volbě sedačky, aby dítěti pasovala, byla pohodlná a kompatibilní s autem?

Při volbě autosedačky je zásadní vědět, jak je dítě velké a kolik váží. Dále je dobré promyslet, jestli budete poutat sedačku pásem nebo pomocí Isofix napevno k vozu. Některé sedačky nabízí možnost poutání oběma způsoby, což je výhodné, pokud v rodině používáte více aut.

Rozdělení autosedaček podle hmotnosti dítěte:

Autosedačky 0-13 kg

Autosedačky do 13 kgskupina 0+ (od narození do cca 1 roku dítěte) jsou určeny pro kojence, kteří se musí přepravovat ve skořepinové sedačce umožňující transport v pololeže a v poloze proti směru jízdy. V případě kolize je dítě celým tělem v tzv.“vajíčku“ přitlačeno a podepřeno. Při umístění po směru jízdy hrozí dítěti zlomení vazu a další zranění. Doporučujeme upevňovat autosedačky na zadní sedadlo automobilu, kam se od roku 2000 montují držáky pevně spojené s karosérií vozu – tzv. Isofix. Chcete-li autosedačku umístit na přední sedadlo, nesmí být na tomto místě aktivní airbag, který je pro dítě životu nebezpečný.

Autosedačky 0–18 kg

Autosedačky 0-18 kg – skupina 0/I (od narození do cca 4 let) nabízí možnost vozit děti v sedačce umístěné proti směru jízdy co nejdéle. Autosedačka se instaluje pouze proti směru jízdy, a to až do 18 kg váhy dítěte. Nabízí také vylepšenou boční ochranu, která lépe absorbuje nárazovou energii, a tím dokáže lépe chránit zranitelné krk a hlavu. Síla působící na krk dítěte je v takovém případě pětkrát menší než u sedačky uchycené po směru jízdy. Při nárazu funguje jako štít, který snižuje riziko zranění.

Autosedačky 9–18 kg

Autosedačky 9-18 kg (skupina I) jsou autosedačky umisťované na zadní sedadlo po směru jízdy. I pro tuto kategorii se chystá změna v podobě autosedaček umístěných proti směru jízdy. Upevňují se klasicky bezpečnostním pásem anebo pomocí isofix pevně k vozu. Nabízí možnost polohování, výškově nastavitelnou opěrku hlavy a často i šikovný způsob upevnění dítěte do sedačky díky principu bezpečnostních pásů, které kontrolují upoutání dítěte.

Autosedačky 15–36 kg

Autosedačky 15-36 kg – skupina II/III (od 4 do cca 12 let anebo výšky 150 cm) jsou klasické sedačky umisťované na zadní sedadlo po směru jízdy. Upevňují se buď bezpečnostním pásem anebo pomocí isofixu pevně k vozu. Skutečně bezpečná je ovšem pouze autosedačka, která má zadní opěradlo a hlavovou opěrku, tedy nikoliv tzv. podsedák. Kombinace podsedáku a klasického pásu totiž nenabízí prakticky žádnou ochranu proti bočnímu nárazu.

Autosedačky 9–36 kg

Autosedačky 9-36 kg – skupina I/II/III (cca do 12 let) je druhou skupinou tzv. univerzálních autosedaček. V posledních letech prošla tato skupina velkým pokrokem a podle nejnovějších testů jsou na trhu v této kategorii autosedačky s velmi dobrým hodnocením bezpečnosti.

i-Size 61-105 cm

Autosedačky s bezpečnostními prvky nové generace podle normy i-Size, určené dětem do asi 4 let (105 cm). Norma i-Size, je souborem bezpečnostních pravidel s důrazem na cestování dětí v protisměru kvůli poznatkům z praxe. Velmi snadno se instaluje a poskytuje dítěti komfortní polohu v sedu i při spánku za jízdy.

i-Size do 76 cm

Autosedačky s bezpečnostními prvky nové generace podle normy i-Size, určené dětem do 15 měsíců (83 cm). Při koupi každé autosedačky je dobré ji určitě vyzkoušet i v autě, ve kterém máte v plánu ji vozit, a to nejlépe rovnou s malým pasažérem, abyste věděli jak mu rozměrově pasuje a jestli je mu pohodlná.