Cestování v protisměrné sedačce je pro děti pětkrát bezpečnější než jízda po směru. Proto by v protisměrné sedačce měly vydržet tak dlouho, jak jen to bude možné. Například ve Švédsku je protisměrná jízda uzákoněna do tří let věku dítěte. U nás se protisměrná jízda u starších dětí zatím moc nenosí, ale to je právě o důvod víc, proč se tomuto tématu věnovat v jednom z našich článků.

Co říká náš zákon?

Zákonem stanovenou povinnost polohovat autosedačku proti směru jízdy mají rodiče těch nejmenších dětí, kteří používají tzv. vajíčka – tedy nejmenší autosedačky s váhovým rozpětím 0–13 kg. Tam je to bez debat. Vajíčko můžete upevnit jak na zadní, tak na přední sedadlo a podle konkrétní značky autosedačky ji lze upevnit pomocí bezpečnostních pásů nebo pomocí isofixové báze (případně jiných bází doporučovaných výrobcem).

Protisměrné autosedačky pro starší děti

I když dítě z vajíčka odroste, není vlastně ještě fyzicky připravené na bezpečnou jízdu v autosedačce, která se upevňuje po směru jízdy. Stavba dětského tělíčka je totiž specifická v tom, že drobné postavě dominuje velká a těžká hlavička, která je vůči zbytku v nepoměru. Krk i páteř, které hlavičku nesou, ještě nejsou tak silné a při prudkém nárazu dostanou v posměrné autosedačce pořádně zabrat. Pokud dítě usadíte proti směru jízdy, celá jeho váha se v případě nehody v protisměrné autosedačce pěkně rozloží přes plochu zádíček do opěrky.

Nevýhody protisměrných autosedaček

Hlavní nevýhodou autosedaček pro starší děti, které lze umístit do protisměru, je vyšší pořizovací cena. Kromě vyšší ceny musíte počítat i s trochu většími rozměry autosedačky, což může mírně narušit komfort spolujezdce na předním sedadle, který bude mít tím pádem méně prostoru na nohy. Zdraví vašich dětí je však k nezaplacení, takže je důležité myslet především na ně.

Zásady bezpečného cestování v autosedačce (nejen protisměrné)

Vždy se ujistěte, že autosedačka je k sedadlu správně upevněna. Pečlivě proto čtěte návod k použití, nechte si s instalací poradit už při nákupu autosedačky a před každou jízdou ještě všechno raději dvakrát zkontrolujte.

Dítě by mělo být v autosedačce pěkně natěsno, takže nezapomeňte před jízdou vždy upravit i samotné pásy autosedačky. V zimním období se vyvarujte tlustým vrstvám oblečení. Sice se to nezdá, ale i ty můžou být v případě nárazu pro dítě (stejně jako pro dospělého) nebezpečné. Proto raději i na kratší vzdálenosti zatopte a prcka (i sebe) před jízdou vysvlečte. A v případě, že autosedačku umístíte na přední sedadlo, nezapomeňte vypnout airbag.

Tak autosedačkám zdar a těm protisměrným zvlášť! Přejeme spoustu šťastně najetých kilometrů.

Kompletní nabídku našich protisměrných autosedaček si můžete prohlédnout tady -->

Nejen bezpečnost dětí při jízdě autem je důležitým tématem. Jste těhotná? Pak nezapomeňte i na svoji bezpečnost a mrkněte na článek o tom, jak zvládnout řízení i cestování automobilem v těhotenství.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com