Řízení auta je váš denní chléb a vy jste právě teď čerstvě v očekávání. Znamená to, že je s řízením konec? A co je pravdy na tom, že těhotné ženy mohou jezdit nepřipoutané? Téma řízení v těhotenství rozebereme do detailů v následujícím článku.

Řízení v prvním trimestru

Dost možná budete patřit mezi skupinku šťastných maminek, které si užijí začátky těhotenství v pohodě a bez nepříjemností, jež bývají právě s rannou fází těhotenství spojené. Pak se pro vás, co se řízení týká, vlastně nic nemění. Pokud vás ale stihnou ranní (v horším případě i celodenní) nevolnosti, komfort jízdy se výrazně sníží. A to i na místě spolujezdce. Takže co s tím?

Jestli to jde, vemte si v nejkrizovější dny třeba homeoffice a nikam necestujte. Pokud se cestě autem nemůžete vyhnout, přibalte si s sebou pár pytlíků pro případ nouze. Jinak celkem funguje jízda s pootevřeným okýnkem (svěží čerstvý vzduch je určitě lepší než klíma) a nic nezkazíte, když si před cestou naordinujete dvě deci vychlazené coly a taky když budete během jízdy pocucávat zázvorové lízátko. Aplikujte ale cokoliv, co na vás funguje. A taky vyrazte na cestu o chvíli dřív, ať si můžete s klidným svědomím udělat zdravotní zastávku, když bude třeba.

Připoutejte se, prosím

Používání bezpečnostních pásů za jízdy je povinné i pro těhotné. Pravidla silničního provozu jsou neúprosná, tak se nenechte nachytat hojně rozšířenou fámou, že budoucí maminky se poutat nemusí. Musí! A právě proto, že už brzy čekáte miminko, by pro vás měla být bezpečnost jízdy zásadní.

Použití pásů v těhotenství ale funguje trochu jinak. Spodní, horizontální část pásu by vám nikdy neměla jít přes břicho. Při každém připoutání na to myslete a pás si shrňte jakoby dolů pod rostoucí bříško. Jedině tak bude v případě nárazu miminko v bezpečí. A úplně nejlíp uděláte, když si pořídíte speciální těhotenský pás do auta, který vše udrží na svém místě.

Cestování na delší trasy

Pokud se chystáte urazit autem delší trasu (ať už jako řidič nebo spolujezdec), poradíme vám dva fígle, které vám cestu zpříjemní. Zjistěte si aspoň orientačně už před cestou, kde budete během jízdy zastavovat na čůrání. Je všeobecně známo, že čím pokročilejší stupeň těhotenství, tím častější potřeba jít na malou. Je to sice banalita, ale pokud se předem alespoň teoreticky nepřipravíte, může se stát z cestování autem pěkná otrava.

Před každou cestou autem (a to i v případě kratší městské trasy) se vybavte dostatečnou zásobou jídla a pití. A to i když máte pocit, že to vlastně vůbec není potřeba. Nikdy nevíte, co se může stát a nepříjemná půlhodinka v koloně v parném létě bez vody je pěkný záhul i pro netěhotnou.


Tak šťastnou cestu! A až budete mít chvilku, mrkněte i na náš článek o cestování autem s dětmi. Přece jen to bude už za chvíli taky aktuální téma.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com