Auto je v českých rodinách stále nejčastěji používaným dopravním prostředkem na dovolenou. Cestu si totiž můžete naplánovat zcela podle sebe. Kdekoliv se vám zalíbí, můžete zastavit a strávit tolik času, kolik jen chcete. Navíc máte volné ruce také při balení, nejste totiž limitováni striktně danými rozměry zavazadla jako při cestování letadlem nebo autobusem. Děti ale umí být na cestě velmi netrpělivé. Přečtěte si naše tipy, jak se na cestu autem připravit.

Důkladné plánování

Při cestování autem s malým dítětem je důležité cestu dopředu dobře naplánovat. Pokud například zvolíte správný termín a čas mimo prázdninové dopravní špičky, ušetříte si nekonečné stání v kolonách a odpovídání na stále se opakující otázku: “Kdy už tam budem?”

Během plánování trasy myslete na to, že děti potřebují pravidelné, minimálně půlhodinové přestávky. Zkuste zastavovat na místech, kde se děti zabaví. Pokud nechcete ztrácet čas sjížděním z dálnice, ideální jsou odpočívadla s dětským hřištěm. Děti se protáhnou a třeba i trochu unaví před dalším úsekem. Zastávky dělejte minimálně co tři hodiny.

Bezpečnost především

Autem jezdíte během roku téměř denně, před delší cestou ale důkladně zkontrolujte jeho technický stav. Nestane se vám tak, jako autorce článku, že místo u moře v Chorvatsku strávíte polovinu dovolené v zapadlé, ničím zajímavé vesnici v Maďarsku.

Podívejte se také, zda vám dítko během roku nevyrostlo z autosedačkyJedině správně zvolená a dobře instalovaná autosedačka zajistí dětem bezpečí. Jak autosedačku vybrat, se dozvíte na našem blogu.

Děti by měly co nejdéle jezdit v autosedačce proti směru jízdy. Rodiče by zvlášť při delších cestách ale měli mít přehled, co jejich dítko v autě provádí. Kontrolu nad dítětem získáte díky zrcátkům do auta. Ty oceníte během celého roku také tehdy, pokud cestujete s dítětem pouze v jednom člověku.

Při nakládání zavazadel do kufru auta se ujistěte, že jste nezapomněli zatáhnout ochranný kryt. Ten zabrání tomu, aby při prudkém brzdění nebo nárazu na děti nespadlo nic, co by jim mohlo ublížit.

Pohodlí dětí = klid rodičů

Aby dítě cesto zvládlo co nejvíc v klidu, musí se cítit pohodlně. Pohodlná musí být především autosedačka. Během spánku ale děti ocení, když si budou moci opřít hlavičku o cestovní polštářek.

Na letní měsíce nezapomeňte na zadní okna v autě pořídit sluneční clony. Sluneční paprsky pronikající skrze sklo jsou nejen nepříjemné, ale pro děti mohou být také nebezpečné.

Během horkých dnů děti na delších trasách ocení také chladivé letní potahy do autosedaček. Nezapomeňte auto pravidelně větrat. Pozor ale na průvan, který děti velmi špatně snáší.

Aby dětem cesta rychleji utíkala, nechte je vybrat si do auta některou z oblíbených hraček. Vybavte se také zásobou nenáročných her, které se dají hrát i v autě. Nudící se dítě umí být pěkně nepříjemným pasažérem :-)

Nenechte děti vyhladovět

Vyhraďte si jednu tašku, kterou budete mít během cesty vždy po ruce. Do té kromě plenek a náhradního oblečení (zabalte vždy pro jistotu pár kusů navíc, nikdy nevíte, kdy můžete uvíznout v nečekané koloně) nachystejte také jídlo na cestu. S jídlem pro dospělé si jistě poradíte. Dětem zabalte několik praktických kapsiček s jejich oblíbenými příchutěmi. Abyste se nemuseli spoléhat na ochotu personálu nebo funkčnost mikrovlnek na benzínkách, vybavte se cestovní ohřívačkou. Tu jistě využijete i jindy než po cestě na dovolenou.

Jaké vychytávky na cestu autem s dětmi máte vyzkoušené vy? Podělte se o ně s námi a dalšími rodiči.