Na mateřské dovolené je potřeba vymyslet dítěti každodenní program. Ten se samozřejmě s ohledem na věk dítěte bude měnit a vás tak čeká každou chvíli nová výzva. Rozhodli jsme se vám to trochu ulehčit a dali jsme dohromady ty nejoblíbenější dětské hry a cvičení, kterými můžete dítě zabavit. Takže až už nebudete vědět kudy kam, zkuste najít inspiraci v našem článku.

Zaštěrchejte si

Úplně první hra, kterou spolehlivě zabavíte i to nejmenší miminko, je hra s chrastítkem. Pravidla jsou jednoduchá, chrastítko držte pár centimetrů nad ležícím dítětem, jemně štěrchejte a pohybujte chrastítkem ze strany na stranu. Můžete pozorovat, jak miminko ten srandovně znějící předmět sleduje nejdřív jen očima a později se za zvukem otáčí celou hlavičkou.

Tato hra rozvíjí zrak a sluch dítěte. Zlepšuje zrakovou ostrost a periferní vidění. Později dítě motivuje k prvním vědomým pohybům hlavičky.

Rozvíjejte i ostatní smysly

Malá miminka do tří měsíců zaujmete i tím, že jim budete ručičky masírovat různými materiály. K tomu vám bude stačit saténová košilka, vlněné ponožky nebo hedvábný šátek. Kromě toho můžete dát dítěti příležitost, aby se seznámilo s různými vůněmi. Dejte dítěti přivonět k čerstvě rozkrojenému pomeranči nebo květině. Buďte ale zároveň opatrní, ať miminko nezahltíte příliš velkým množstvím nových podnětů.

Pomocí tohoto typu her rozšíříte dítěti jeho smyslovou zkušenost.

Buďte muzikální

S dítětem, které už samo zvládne držet hlavičku, tancujte, hopsejte, zpívejte a nejlíp všechno dohromady. Spojení pohybu a rytmu ho bude nesmírně bavit. Jednoduše dítě chyťte v podpaží, nadzvedněte kousek nad zem a různě s ním natřásejte a jakoby poskakujte po podlaze. Najděte si jednoduchou říkanku nebo písničku, kterou přitom budete vždycky zpívat, a užijte si tuhle bláznivou srandu společně. Vždycky ale berte ohled na možnosti dítěte. Zpočátku s dítětem dělejte spíš jemné pohyby a teprve postupně přidávejte na intenzitě.

Vnímání rytmu a nových neznámých pohybů pomáhá dítěti v jeho budoucím vývoji.

Rozpohybujte to

Pokud už dítě umí pást koníčky, snažte se ho motivovat k dalšímu pohybu. Položte miminko na podložku a těsně mimo jeho dosah před něj umístěte jeho oblíbené hračky. S hračkami můžete i škádlivě pohybovat. Mimčo se bude na podložce všemožně vrtět, aby na hračku mohlo dosáhnout. Po chvilce dítěti hračku umožněte ukořistit a pořádně ho za takový úspěch pochvalte. Pak můžete začít nanovo.

Tato hra rozvíjí především motorické dovednosti dítěte. A pokud na závěr hry zapojíte taky hlasitou pochvalu, pozitivně podpoříte jeho sebedůvěru.

Nový pohled na svět

Hrátky se zrcadlem patří k těm nejzábavnějším činnostem. Úspěch mají u dětí zhruba od šesti měsíců. Jak na to? Koukejte spolu s dítětem do zrcadla a pořádně to rozjeďte. Začněte úsměvem, zkuste se společně natřásat, dělejte srandovní grimasy nebo se houpejte ze strany na stranu. Pořiďte si také malé přenosné zrcátko, se kterým bude zábava i na cestách.

Pozorování světa a sebe sama v zrcadle stimuluje vizuální zkušenost dítěte. Dítě tak získá další pohled na to, kdo vlastně je.

Bác

Postavte komín a nechte dítě, ať ho zboří. Vždycky, když půjde komín k zemi, řekněte hlasité “bác”. Uvidíte, že dítě tuhle hru pochopí hodně rychle a vy nebudete stačit dávat kostky na sebe. Pro stavbu komína můžete použít hrací kostky nebo zaimprovizujte a postavte na sebe, co zrovna najdete doma. Sranda to bude tak jako tak.

Při stavbě komína dítě rozvíjí jemnou motoriku. Pád komína zase pomáhá dítěti pochopit vztah příčina–následek.

Vsaďte na kroužky

S malým dítětem od půl roku můžete chodit třeba do plavání nebo do hudebního kroužku. Dětské kroužky jsou výbornou příležitostí, jak dítě začít socializovat. Dítě tak začne pomalu chápat, že svět není jen ono samo a maminka. Včasná socializace skvěle dokáže mírnit projevy separační úzkosti, která vás čeká a nemine.

I když je společná a organizovaná hra s dítětem velmi důležitá, nezapomínejte dítěti dopřát i dostatek prostoru pro samozábavu. Pro tento účel si pořiďte tu nejlepší hrací deku, která vašeho prcka stoprocentně zabaví a podpoří jeho kreativitu.

Nejlepší hrací deka pro vaše dítě


Zdroj fotografií: Depositphotos.com