Kašičky patří mezi jedny z nejoblíbenějších příkrmů našich malých jedlíků. Jsou příjemně slaďoučké, můžou chutnat po ovoci a hodí se na snídani, svačinu i jako vydatná večeře. Navíc kvalitní obiloviny jsou pro zdravý vývoj dítěte obzvlášť důležité. Tak se nebojte je vyzkoušet. Rádi vám s výběrem poradíme.

Mléčná či nemléčná - to je oč tu běží

Ale ne, o to zas tolik neběží. Ono je to vlastně celkem jedno, pro kterou variantu dětských kaší se rozhodnete. Výsledek bude vždycky stejný, jen k němu dojdete různým způsobem přípravy. Ale nebojte, i když jsme hned na úvod prozradili pointu, tak nekončíme. Trochu si ty kašičky rozebereme, ať máte úplně jasno. Nebudeme chválit ani zatracovat jednotlivé výrobce ani složení, na to už si pak musíte přijít sami. Ale pomůžeme vám trochu se v tom zorientovat, ať víte, po čem v obchodě sáhnout.

Dejte si mléčnou...

Mléčná dětská kaše se připravuje ze sypké směsi, která už rovnou obsahuje i mléko. Příprava mléčné kaše tak zabere opravdu jen chvilku. Žádné odměřování a špekulování. Prostě jen do horké vody postupně vmícháte prášek tak, abyste dosáhli požadované hustoty. Mléčná kaše je proto ideální třeba na cesty. Stačí jedna porce sypké směsi a termoska s horkou vodou a příkrm můžete podávat opravdu kdekoli.

… a taky nemléčnou

Nemléčná dětská kaše je sypká směs bez obsahu mléka. Směs tedy obsahuje pouze obilovinu a případně nějaký přidaný vitamín. Vy máte potom hned tři možnosti, jak kaši připravit. K její přípravě můžete použít odstříkané mateřské mléko, umělé mléko nebo vodu. Díky mléku (ať už tomu nebo onomu) bude kašička hezky slaďoučká, s vodou zase vykouzlíte trochu “dietnější” variantu. Právě tahle variabilita je velkou výhodou nemléčné kaše. Vodovou kaši můžete občas přimíchat jen tak do ovocné přesnídávky a umělá mléka můžete střídat podle chuti a věku dítěte.

Tak jakou teda?

Mléko a nemléko už teď řešit nebudeme. K dostání je totiž spousta obilných variací. Obilné kaše seženete jednodruhové i vícedruhové. Vyzkoušejte všechny a kombinujte je. Vašemu děťátku tak zajistíte pestrý jídelníček, který ho bude bavit. Stejně tak je to s příchutěmi. Můžete sáhnout už po ochucené kaši nebo ji dodatečně doladit čerstvým ovocem či přesnídávkou.


Tak do toho! Míchejte, ochutnávejte a testujte. A nezapomeňte se nám pochlubit do komentářů, která kombinace vede u vás doma. A jestli vás zajímají příkrmy jako téma, nepřehlédněte náš nový seriál věnovaný právě této problematice. První díl s názvem “Kdy a jak s příkrmy začít” už je venku.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com