Hra má v životě dítěte svoje nezastupitelné místo. Pomocí hry totiž dítě získává nové informace a tím se příjemnou a nenásilnou formou učí poznávat svět kolem sebe. My dospělí bychom měli děti v jejich hře podpořit a nabízet jim už od nejútlejšího věku vhodné hračky, které je budou rozvíjet tím správným směrem. A protože výběr správné hračky je zodpovědný úkol, rozhodli jsme se, že vám s tím trochu pomůžeme. Seznámíme vás také s pomůckami Montessori a bude řeč i o populárních nehračkách. Tak pojďme na to.


Montessori hračky


Když si italská pedagožka Marie Montessori všimla, že se děti snadno a rády učí, rozhodla se, že je v tomhle jejich bezděčném učení zkusí ještě víc podpořit. Kromě specifického přístupu k dítěti tak vymyslela i různé druhy pomůcek a hraček, které jí v tomhle jejím snažení měly pomoct.

Pomůcky, se kterými metoda Montessori pracuje, jsou na první pohled docela strohé a jednoduché hračky. To je ale vlastně záměr. Cílem totiž je přimět dítě, aby se stoprocentně soustředilo na jednu konkrétní vlastnost dané hračky a zbytečně se ničím jiným nerozptylovalo. Díky tomu prcek princip hračky rychleji pochopí. V nabídce Montessori najdete nejčastěji různé druhy vkládaček (co hračka, to jeden tvar ke vkládání), zatloukaček, prostrkávaček a navlékaček. Vše je většinou ze dřeva a velmi kvalitně zpracované.


Ostatní naučné hračky


Ale nebojte. I když se rozhodnete nejít cestou Montessori a raději pořídíte klasické hračky, tak vývoj vašeho dítka určitě není v ohrožení. Ona totiž skoro každá hračka v sobě má nějaký ten vzdělávací prvek a dítě určitým způsobem rozvíjí.

Jedna z prvních hraček, se kterou nejspíš bude mít vaše miminko tu čest, je štěrchátko. Dítě s jeho pomocí nejdříve trénuje hledání zdroje zvuku (když štěrchá rodič), později se naučí zvládat úchop a nakonec chápat příčinu a následek – když zatřesu, hračka vydá zvuk. A pokud má hračka zároveň i spoustu drobných detailů k uchopení, tak jako tento kovbojský set, pak je to výborný pomocník na podporu rozvoje jemné motoriky.

Pro nejmenší děti se ještě hodí třeba látková knížka. Kontrastní obrázky rozvíjí zrak a různé použité materiály zase hmat. Poznávání jednoduchých obrázků pak ve vyšším věku rozvíjí slovní zásobu.

Sedící děti se výborně zabaví s kostkami. Velmi brzo přijdou na to, jaká je legrace zbořit právě postavený komín (porozumění příčiny a následku). To, že postavit ho zpátky, je pěkná dřina, pochopí jen o pár týdnů později. Při téhle budovatelské činnosti si hezky potrénují souhru ruka-oko a trochu potrápí vlastní trpělivost. A když koupíte kostky i s vozíčkem, bude tahle hračka dlouho bavit i chodící dítě.

Na trhu je taky k dostání spousta naučných hraček, které vychází z přístupu Montessori. Jsou to právě různé vkládačky, puzzle, zatloukačky. Princip je vlastně stejný jako u originálních Montessori pomůcek, ale liší se jejich provedení. Tyto hračky jsou na rozdíl od Montessori hraček barevné, veselé, někdy až kýčovité a hlavně v sobě mají vícero vlastností k objevování a pochopení.

No, nebudeme to nijak soudit. Je to především o vkusu, vašem stylu výchovy a často je i potřeba vyzkoušet, které hračky zrovna vaše dítě zaujmou nejvíc. Tady totiž žádné teorie neplatí.

Na kompletní nabídku našich naučných hraček se můžete podívat hned teď.


Nehračky


Připravte se na to, že některé hračky budou vaše děti bavit víc, některé míň. Co ale děti bude bavit vždycky a hodně, jsou takzvané nehračky. Nehračky jsou náš pracovní název pro cokoli, co najdete doma. Můžou to být plastové kuchyňské misky, naběračka, tkaničky od bot, ovladač na televizi, magnety na ledničce. I když se to na první pohled nezdá, všechny tyhle věci mají pro dítě vlastně hodně podobný přínos jako kterékoli jiné hračky.

Tkaničky procvičují jemnou motoriku, mačkání tlačítek na ovladači posiluje pochopení příčiny a následku a pochopit, že magnety drží na ledničce a jinde ne, je taky docela oříšek. Takže se ničeho nebojte a dopřejte dítěti hru s čímkoli, o co projeví zájem. Jen na něj při hře dávejte trochu větší pozor, protože s nehračkami člověk nikdy neví, kde se co ulomí nebo odloupne.

Takže to je o naučných hračkách tak nějak v kostce to nejdůležitější. Při výběru přejeme šťastnou ruku a ať se hračka líbí. Třeba letos pod stromečkem. A jestli byste od Ježíška radši viděli nějakého toho měkejše na mazlení, tak máme tip i pro vás. Hitem letošního roku jsou totiž háčkované hračky, kterým jsme se věnovali v minulém článku.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com