Každá máma dělá přirozeně všechno pro to, aby její děťátko neonemocnělo. Ne vždycky to ale klapne. A v tu chvíli je nejdůležitější hlavně se z toho nezbláznit. Jak dětským nemocem předcházet a jak s nimi bojovat, když už se objeví, se dozvíte v tomto článku.


Prevence je mocná čarodějka


Dodržování několika šikovných pravidel, která posílí dětskou imunitu, může udělat hlavně v zimních měsících velkou službu. Není to sice stoprocentní ochrana, ale riziko dětské nemoci se pomocí nich dá významně snížit. A o co že jde? Nejsou to žádné složitosti, spoustu z nich už určitě znáte. Stačí se teple oblékat, dostatečně spát, jíst čerstvou zeleninu a ovoce, dodržovat pitný režim a strávit alespoň hodinu denně na čerstvém vzduchu. No a ti akčnější z vás můžou jednou za čas vyzkoušet třeba dětské saunování.


Co s malým marodem?


Pokud k vám ale i tak nějaká ta nemoc zavítá, hlavně nepanikařte. Jasně, není nic horšího než vidět, jak vaše dítko stoná. Ale když víte, že máte možnost mu to trápení trochu ulehčit, hned je celá ta situace veselejší, no ne? Mezi nejčastější dětské nemoci patří nachlazení a rýmička (případně kombinace obojího), které v pohodě zvládnete vyléčit doma bez návštěvy doktora. Řekneme vám jak.


Teplá deka, horký čaj


Pořádně prohřát organismus je během nelítostného boje s nemocí skoro nutnost. Takže to bude chtít zateplené ponožky, pořádnou huňatou deku a bohatou zásobu teplého čaje. Čaj můžete větším dětem prostřídat s čerstvě vymačkanou šťávou z ovoce nebo s biodžusem, které doplní tolik potřebné vitamíny.


Hlavně klid


Malého maroda se snažte udržet co nejvíc v klidu. Víme, je to výzva. Ale pokud bude dítě dostatečně odpočívat, popere se s nemocí snáz, než když během dne vydá energie za dva. Úplně nejlepší je samozřejmě klid na lůžku. Tak pro jednou polevte ze svých zásad a pusťte mu v posteli na laptopu jeho oblíbenou pohádku nebo ho nechte válet celý den na gauči u “Déčka”. Jestli máte doma děti, které u televize nevydrží, zkuste to na ně s nějakou zajímavou hračkou. Pro mladší děti kolem jednoho roku jsme vytipovali zvířecí puzzle nebo skládací věže. Ty starší zabavíte starým dobrým pexesem, kartami nebo nějakou pěknou deskovkou. Samozřejmě pokud máte nějakou jinou ověřenou “zklidňující metodu”, je pravý čas ji teď tasit.

Ty nejmenší děti se krásně zklidní v nosítku, šátku nebo ve vaší náruči. Pokud jsou nemocné, noste je klidně celý den. Uvidíte, že jim hned bude líp.


Zvýšená teplota pro dobrou věc a další pomocníci


Říká se, že teplota pod 38 °C by se neměla srážet. Zvýšená teplota nám totiž s nemocí pomáhá bojovat a je proto žádoucí. Takže pečlivě sledujte vývoj teploty a zasáhněte, až to bude opravdu potřeba. Klasický teploměr doma nejspíš máte, ale možná teď stojí za zvážení pořídit pro miminka a menší děti nějaký ten bezkontaktní teploměr. Měření teploty tak zvládnete rychle, snadno a bez pláče.

Kromě teploměru se vám bude v lékárničce hodit i odsávačka hlenů, která je velkým pomocníkem při rýmě nejmenších dětí. Dětským odsávačkám jsme před nedávnem věnovali celý článek, třeba vás to bude zajímat.

Praktická věc pro pohodlí dítěte je taky spací klín. Pokud ho už doma nemáte, popřemýšlejte nad ním právě teď, když je dítě nemocné. Vyvýšená poloha hlavičky je pro děti s ucpaným nosem daleko příjemnější a je tak trochu větší šance, že se miminko dobře vyspí.


Když je nutná návštěva doktora


Jestli vás potkalo něco závažnějšího než obyčejné nachlazení poznáte celkem brzy. Pokud se stav dítěte bude spíš zhoršovat než zlepšovat, neotálejte a vyražte za dětským lékařem. Vždycky jsou lepší tři zbytečné návštěvy, než jeden pozdní příchod. Ale budeme držet palce, ať to není potřeba.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com