V životě dítěte existují okamžiky, které rozhodně stojí za to uchovat. Možností je spousta, od starých dobrých fotografií po tajemnou krabici plnou pokladů. Ty nejlepší způsoby, jak zachovat vzpomínky na život a vývoj vašeho miminka, si můžete přečíst v následujícím článku.

Jeden otisk, prosím

Ve většině porodnic vám hned po narození otisknou na vzpomínkovou kartičku nožičku miminka. Tyhle kartičky ale za moc nestojí, většinou se na nich někde plete logo nemocnice a svým celkovým designem zrovna neodpovídají aktuálním trendům. Papírová kartička pak skončí na dně skříně, nebo dokonce v koši. Pokud se vám samotný nápad s uchováním otisku končetiny miminka líbí, pořiďte si sadu pro otisk nožičky nebo ručičky miminka. Kromě samotuhnoucí hmoty jsou k dostání i zdravotně nezávadné barvy, pomocí kterých vytvoříte obtisk i na obyčejný papír. Otištěné obrysy končetin se pak dají zarámovat nebo vložit do fotoalba mezi ostatní fotografie miminka.

Náš tip: Máte prosincové miminko? Ozdobte si stromeček originální baňkou s otiskem vašeho dítěte.

Můj první deníček

Deníček miminka je mezi maminkami oblíbená záležitost. Do deníčku zapisujete důležité i běžné události ze života miminka. Vychovávání dítěte je pořádný fičák a těch dětských poprvé je tolik, že pokud si vše pečlivě nezaznamenáte, budete pak těžko vzpomínat, kdy se co událo. Ač se Vám to může tak zdát, deníček miminka zdaleka není jen pro mimča. Často je v něm prostor pro uchování vzpomínek až do předškolního věku dítěte. Vzpomínkový deník je i skvělým tipem na dárek pro novopečenou maminku.

Krabice plná pokladů

Nechte si na památku pár drobností, které měly v životě dítěte nějaký význam. Můžou to být první botičky, porodní náramek, bodíčko, ve kterém jste si čerstvé novorozeňátko vezli z porodnice domů, první lžička, víčko od prvního jogurtu, první ustřižené vlásky, první vypadený zoubek, ale taky účtenka za běžný nákup z roku narození dítěte nebo třeba noviny ze dne narození miminka. Všechny poklady uložte do pěkné krabice, která bude na půdě čekat, až se ke vzpomínkám v ní s láskou vrátíte.

Prohlédněte si kompletní nabídku krabiček na vzpomínky a dětských deníků.

Focení s profíkem

Focení čerstvého novorozence s profesionálním fotografem je čím dál populárnější. Ateliér fotografů, kteří se věnují focení miminek na plný úvazek, je nabitý těmi nejkouzelnějšími rekvizitami a doplňky, jaké si jen umíte představit. Na sociálních sítích najdete pro tento druh focení spoustu inspirace, takže do ateliéru už můžete klidně dorazit s konkrétní představou.

Kromě focení v ateliéru máte i možnost pozvat si fotografa k vám domů a nechat se vyfotit v domácím prostředí. Obojí má něco do sebe a záleží jen na vás, pro kterou variantu se rozhodnete. Určitě ale nepodceňte výběr fotografa. Předtím, než někoho oslovíte, si pořádně přečtěte recenze a doporučení jiných maminek.

A teď vy – foťte, foťte, foťte (a taky natáčejte)

Žijeme v době smartphonové. Pořídit fotky a videa nikdy nebylo jednodušší. Mobil má po ruce úplně každý a krásné fotky s ním zvládne i ten, kdo se s fotografií jinak moc nekamarádí. Navíc se dají takto pořízené fotky ještě různě upravovat a vy máte možnost vytvořit opravdu krásnou a vkusnou vzpomínku.

Pokud chcete kvalitu fotek posunout ještě o krůček dál, můžete si k malému miminku pořídit zrcadlovku, Instax nebo Polaroid. Kdy jindy začít s focením – teď máte doma toho nejkrásnějšího modela! Pořízené a upravené fotky pak můžete nahrát na některou z online galerií (zkuste třeba Zoneramu) a vytvářet si vzpomínková alba, která lze snadno sdílet s rodinou a přáteli.

Nemusíte zůstat jen u digitálních fotografií, vyberte si vaše nejoblíbenější fotky a nechte z nich vyrobit fotoknihu.

Náš tip: Pořiďte milníkové kartičky a naaranžujte je na fotku spolu s miminkem. Uchováte tak přehledně vzpomínky na všechny nejdůležitější události v životě vašeho dítěte.

Mohlo by vás také zajímat: Cvičení a hry s miminkem do jednoho roku


Zdroj obrázku: Depositphotos.com