Spánek je pro miminko nesmírně důležitý. Spánek totiž léčí. A taky vyspinkané miminko rovná se spokojené miminko. A to chce přece úplně každá maminka. Jenže jak na to? Způsobů, rad a doporučení, jak dítě snadno a rychle uspat je dost. Prozradíme vám ty nejpopulárnější z nich a bude už jen na vás najít si mezi nimi tu pravou.

Než začnete uspávat

Hned na začátku prozradíme jednu hodně důležitou věc. Samotná technika uspávání úspěch nezaručí. Na dobré usínání miminka má totiž vliv ještě něco. Někteří možná tuší. Ano, jsou to rituály. Rituály a s tím spojená pravidelnost. Jde totiž o to, aby se večerní program miminka každý den opakoval, byl pro dítě předvídatelný a už na začátku večerního rituálu bylo jasné, že na konci ho čeká spánek. Vytvoření takového rituálu a dosažení určité pravidelnosti je běh na dlouhou trať. Určitě nečekejte, že něco zmůžete s měsíčním miminkem. Zapište si to ale za uši a pomalu k tomu společně směřujte. Ono už to potom vyplyne tak nějak samo.

A jak takový večerní rituál vypadá? Tak třeba: v šest hodin večeře, pak úklid hraček, následuje koupání, nepropásnout večerníček, odpočinout při čtení pohádek a nakonec šup do hajan. Například. Ten váš rituál může ale vypadat úplně jinak. Můžete jakkoliv změnit pořadí aktivit, něco přidat, něco ubrat. Důležité je, aby vám to vyhovovalo a abyste byli schopní ten stejný sled událostí dodržovat každý den. Jedině tak miminko pochopí, co se po něm vlastně chce.

Když jsou teď rituály jasné, můžeme směle pokračovat na samotné usínací techniky.

Vzorňák

Pokud máte doma vzorňáka, gratulace veliká. Uspávání nejspíš dáváte levou zadní a leckterá maminka by vám to mohla závidět. Jak vzorňák usíná? Ani se neptejte. Dítě stačí položit do postýlky, pohladit, dát pusinku a ono si už usne samo. Naneštěstí jsou vzorňáci nedostatkové zboží, takže se radši připravte na krušnější večery.

Umazlenec

Umazlenec zásadně usíná v maminčině náručí nebo u prsa. Maminka je tak každý večer zaměstnaná na plný úvazek. Malým miminkům vyjděte vstříc, vaši přítomnost nutně potřebují. Až váš umazlenec povyroste, máte na výběr. Pokud vás tento způsob uspávání nijak neobtěžuje, není důvod to měnit. Užívejte si společné chvilky. V pubertě na to budete se slzou v oku vzpomínat. V opačném případě můžete dítě začít učit usínat samostatně. Výborně se na to hodí Estvillova metoda. Ale o ní až jindy.

Houpy houp

Houpání působí na některá miminka přímo magicky. Je jedno, jestli je to pohupování v maminčině náručí na gymnastickém balónu, v pohodlném houpátku nebo v závěsné houpací kolébce. Jestli máte doma milovníka houpání, bude usínání zábava. Když k pohupování navíc přidáte tlumené a rytmické povídání básniček nebo pár ukolébavek, určitě nic nezkazíte.

Šumění na dobrou noc

Pokud je u vás doma uspávání boj, zkuste bílý šum. Bílý šum je monotónní zvuk, který na děti působí uklidňujícím dojmem. Takovým zvukem je třeba zvuk vysavače, fénu nebo deště. Ale nebojte, nemusíte po večerech mávat fénem miminku u hlavy. Bílý šum můžete dítěti pustit prostřednictvím speciálních šumících hraček nebo využít všemocný youtube.

Tak co? Máte už pro dnešek uspáno? Napište nám do komentářů jaké fígle fungují na vaše ratolesti. A hlavně mějte na paměti – nic netrvá věčně a i ten největší nespavec se časem naučí spořádaně usínat.

Uspávání je jedna věc, ale klidný a kvalitní spánek je věc druhá. Proto věnujte velkou pozornost i výběru postýlky. Průvodce výběrem postýlek jsme pro vás sepsali už v jednom z předchozích článků.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com